Hier komen de laatste 3 forum topics
te staan waarop je hebt gereageerd.
+ Plaats shout
Anoniem
kiekeboe
0 | 0 | 0 | 0
0%
Om een reactie te kunnen plaatsen op het dagelijks nieuws dien je te zijn ingelogd.Nog geen account? Klik hier om een gratis account aan te maken.

> Sluiten
Helper
16 van de 24 sterren behaald
Nieuws van de dag
Memes (door Anoniem)

Iedereen kent memes wel, of je ze nu tegenkomt op facebook, instagram, reddit of misschien is je beste memebron toch wel www.virtualpopstar.com. Maar wat zijn memes nou? En waar komen ze opeens vandaan? Dat hoop ik jullie vandaag bij te scholen.

Een meme is er in vele verschillende vormen, maar over het algemeen is een meme te beschrijven als een grap die zich op het internet in snel tempo verspreidt. Hoogleraar biologie Lauren Ancel Mayers heeft zich verdiept in memes, en is tot de conclusie gekomen dat memes op het internet zich op eenzelfde manier verspreiden als ziekten in de echte wereld.

De term meme lijkt pas sinds enkele jaren een bekende term te zijn. Het woord komt echter uit 1976, toen er nog helemaal geen internet was. De betekenis van het woord in die tijd, had dan ook te maken met de manier waarop culturele informatie zich verspreidt. De internetmeme werd pas genoemd in 1993, toen het internet op begon te komen. De meme werd pas een normale term in 2012. De interesse in de meme is hier heel goed zichtbaar, waar je tevens verwante zoekopdrachten tegenkomt, zoals de SpongeBob meme of een van de vele Trump memes.

Er is onderzocht aan welke karakteristieken iets moet voldoen voordat het echt een meme genoemd kan worden. Het moet een verhaal hebben, het moet kunnen evolueren maar wel vergelijkbaar blijven en het moet een effect hebben dat ervoor zorgt dat het bij mensen blijft hangen. 

Het is onmogelijk om te vinden wat de allereerste meme was, maar de grootste kans is dat deze ergens rond de jaren '90 gevonden werd. 

De meest voorkomende meme is de image macro meme, waarbij een plaatje met dikgedrukte tekst bedoeld wordt. Voor de meesten telt dit als Dé meme.

Het verhaal achter enkele bekende memes

One does not simply

Het is waarschijnlijk voor de meesten niets nieuws dat deze meme uit The Lord of the Rings komt. Hier zegt het karakter Aragon "One does not simply walk into Mordor". Inmiddels zijn er al vele varianten op gemaakt, maar de eerste variant stamt uit 2004 waarbij iemand op een forum een image macro plaatste met het gezicht van Aragon die in een auto zat met de tekst "One does not simply drive into Mordor". Vanuit hier heeft de meme zich verspreidt, en de rest is geschiedenis.
  


Futurama Fry
Futurama Fry komt, natuurlijk, uit de serie Futurama. In aflevering 6 van seizoen 2 maakt Fry dit gezicht nadat hij gezien werd door iemand toen hij Leela's onderbroekenla doorzocht. Inmiddels is deze meme ook een image macro waarbij meestal de tekst luidt "Not sure if ..........".

That would be great
Deze meme komt uit een film genaamd Office Space. De film komt uit 1999, maar het werd pas een meme in 2011 toen iemand een plaatje van Bill Lumbergh, een karakter uit deze film, met de tekst "Yeeeaah, if you could just, go ahead and read this in my voice, that’d be great" postte. Dit was een nod naar de scene uit de film, die je hier kunt bekijken. Inmiddels zijn er al vele varianten op gemaakt, waarbij vaak kritiek wordt geuit op dingen die mensen wel eens doen, die erg irritant zijn. (Bijvoorbeeld stoppen op het zebrapad, een film of serie spoilen of de wc-bril omlaag doen na het plassen.)



Doge
De doge is een term die normaal gesproken wordt gebruikt voor een hond van het Shiba Inus ras. Het meestgebruikte plaatje van de doge, komt van een Japanner, die foto's van de net-geadopteerde hond op haar blog plaatste. Het woord werd echter voor het eerst gebruikt in 2005, in een aflevering van een serie. De meme, met de doge van de Japanse, met de woorden "Much ..., many ..., such..., wow", de meme zoals wij die nu kennen.



Bad Luck Brian
Back Luck Brian heeft eigenlijk geen Brian. (OMG mind=blown) De persoon op de foto is Kyle Craven, en het was zijn jaarboekfoto. De foto werd op reddit gepost door Ian Davies, een vriend van Kyle. De originele post haalde niet eens de 5 upvotes, maar later op de dag werd dezelfde foto geplaatst, maar dan met een andere tekst. Deze meme had veel meer populariteit, en haalde 3300 upvotes in 2 maanden tijd. Het was echter pas drie maanden later bekend dat dat het om Kyle Craven ging. Hij opende een AMA op reddit, maar deze AMA werd gesloten door een moderator. De reactie van deze moderator werd een van de meeste downvoted reacties ooit, met meer dan 35.000 downvotes. Later probeerde Kyle het opnieuw, waarbij hij vele vragen beantwoorde. Het ging dus écht om Kyle, hij was niet aan het liegen. De meme wordt vaak geassocieerd met awkward momenten, waarin hij dus bad luck heeft.



Success kid
Het verhaal van success kid is interessant en aangrijpend. Fotografe Laney Griner maakte de foto van haar zoon, en postte die op haar Flickr account en op Getty images in 2007. In 2008 werd de foto gebruikt door verschillende mensen op onder andere MySpace. Hier stond vaak "I hate sandcastles" bij, aangezien de foto gemaakt werd op het strand en hij zand in zijn vuist houdt. Vanaf 2011 werd de foto gebruikt als meme op reddit, van waaruit hij zich snel verspreidde. De meme wordt vaak geassocieerd met success, als in Ik doe iets waarbij iets beters onverwacht gebeurt. In 2015 kwam de fotografe van de foto in de media, omdat ze een GoFundMe campagne startte omdat haar man, Success Kid's vader, een niertransplantatie nodig had. Aangezien deze transplantaties veel kostte, probeerde ze het via GoFundMe. Het doel van $75.000, maar binnen een week haalde ze al $88.000 binnen vanwege het succes van Success Kid. De transplantie is trouwens succesvol verlopen, dus het succes van Success Kid kwam ze erg goed van pas.



Disaster girl
Disaster Girl is een meme waarbij je een klein meisje ziet glimlachen terwijl een huis in de fik staat op de achtergrond. De foto van het meisje werd in 2004 genomen toen vader Dave samen met zijn dochter Zoe ging kijken naar een oefening van de brandweer, in de buurt van hun huis. Ten tijde van de oefening zag hij Zoe naar hem kijken met de glimlach, waarvan hij een foto maakte. In 2007 postte Dave de foto op een website, waar het geen reacties ontving. De bekendheid kwam toen hij de foto inzond voor een magazine dat een wedstrijd hield waarbij emoties vastgelegd moesten worden op foto. Hij won de wedstrijd, en de foto verscheen in het magazine in 2008. Vanuit dit magazine kwamen er enorm veel reacties, waarbij de meme ontstond. Tegenwoordig wordt het gezicht gephotoshopt met andere achtergronden, zoals de Titanic die zinkt, een atoombom die afgaat en andere ongelukken.



Confused black girl
De foto van het meisje werd genomen door een vriendin en gepost op instagram. Vanuit die instagram werd het een meme, waarbij de hoofdpersoon verward is. Het interessante aan de herkomst van deze meme, is dat de persoon op de foto Instagram aanklaagde voor 500 miljoen dollar, omdat de foto van instagram af kwam, en ze niet wilde dat die verspreid werd omdat het een lelijke foto was en ze er niet uit zag. Het is niet duidelijk of ze de rechtszaak heeft gewonnen.



Trololo Guy
Voor de verandering is deze meme een filmpje. Het filmpje is van zanger Eduard Khill die zijn Russische hit Я очень рад, ведь я, наконец, возвращаюсь домой zingt, vertaalt als "Ik ben blij, want ik kom eindelijk terug naar huis." De video werd in 2009 geüpload op youtube, waarbij het enorm snel bekend werd. Binnen drie jaar had het filmpje 6,6 miljoen views. De zanger wist niet dat hij internationaal bekend was, totdat hij in 2010 zijn kleinzoon het lied hoorde neuriën. Hij vroeg ernaar, waarop hij zijn bekendheid ontdekte. In 2012 werd bekend dat de zanger een beroerte had gehad, waarbij hij een week later overleed. Dit jaar op zijn verjaardag, 3 september, was een Google Doodle te vinden op de zoekmachine, waar een geanimeerde versie van het filmpje te zien was. De meme is vergelijkbaar met Rickrolling, waarbij in plaats van Never gonna give you up, dit lied gebruikt wordt.

Het is onmogelijk om alles over memes te vertellen, maar ik hoop dat ik jullie wat slimmer heb gemaakt, want natúúrlijk heb je altijd al wat willen weten over memes. 

Ps. Comic Sans MS is van zichzelf ook een grote meme, groetjes.



Reactie plaatsen

Reageer op het artikel Memes.
Bericht plaatsen
Melden | Citeer | X
Anoniem schreef op 23-11 20:40:
Girafke schreef:
Pantomime schreef:
waarom alleen memes uit de oertijd
Ik heb een keuze gemaakt uit interessante verhalen, als ik de SpongeBob meme zou pakken zou dit absoluut niet interessant zijn want iedereen weet wie SpongeBob is ;)
Melden | Citeer | X
Anoniem schreef op 23-11 20:35:
Juntos schreef:
Pantomime schreef:
waarom alleen memes uit de oertijd
wAAroM aLlEEn mEMeS uIT dE oErtiJd
Melden | Citeer | X
Acnolgia schreef op 23-11 16:59:
Acnolgia schreef:
Al deze oude memes doen mijn ogen pijn
Melden | Citeer | X
Glowie schreef op 23-11 16:48:
Glowie schreef:
omg yes
Melden | Citeer | X
Anoniem schreef op 23-11 15:21:
Zussieimke schreef:
MEMES
Melden | Citeer | X
Anoniem schreef op 23-11 11:32:
Yeezus schreef:
oude memes
Melden | Citeer | X
Anoniem schreef op 23-11 11:09:
Labyrinthine schreef:
Memes = life
Melden | Citeer | X
Anoniem schreef op 23-11 11:08:
Ferox schreef:
Leuk
Melden | Citeer | X
Anoniem schreef op 23-11 07:31:
Ceres schreef:
MY LIFE!!



Nieuwsarchief
Hoe bouwen we VP weer op?12-04-2023 00:00
nog een poging voor Studs LI en m'n afscheidsartikel06-03-2023 17:27
Be Our Guest27-02-2023 00:00
Artificial Intelligence23-02-2023 00:00
Files || Emily VanCamp16-02-2023 00:00
Serie: The Recruit07-02-2023 00:00
Nieuwsoverzicht 05-02-202305-02-2023 00:00
Nepo baby04-02-2023 00:00
Files ~ Ian Bohen02-02-2023 00:00
Nieuwsoverzicht 22-01-202322-01-2023 00:00
Files~Jenna Ortega19-01-2023 00:00
The Good Nurse14-01-2023 00:00
Nieuwsoverzicht 8 januari08-01-2023 00:00
Files // Tiera Skovbye 05-01-2023 00:00
Be the Best 2022 | Uitslag01-01-2023 00:00
The Sandman30-12-2022 00:00
Kersttradities rond de wereld26-12-2022 00:00
Nieuwsoverzicht 25-12-202225-12-2022 00:00
Kerstfilms22-12-2022 00:00
Erebus, vulkaan op Antarctica19-12-2022 00:00
Nieuwsoverzicht 18-12-202218-12-2022 13:32
Be The Best - Stemronde15-12-2022 00:00
Nieuwsoverzicht 11 december 202211-12-2022 00:00
Serie | Ginny & Georgia09-12-2022 00:00
Files|| Jeremy Shada07-12-2022 00:00
Vorige | Pagina: | Volgende