Facebook is uitgegroeid tot een sociaal netwerk dat haast iedereen kent, maar dat was niet meteen zo toen het opgestart werd in 2004. Het doel van het netwerk, dat destijds nog "The Facebook" heette, was dan ook erg verschillend. Mark Zuckerberg, die nu één van de rijkste mensen ter wereld is, werd er in ieder geval wereldberoemd en schatrijk van.
G E S C H I E D E N I S Mark Zuckerberg, de latere eigenaar van Facebook, had voor Facebook al enkele andere platformen gemaakt. Dit deed hij vooral voor zijn medestudenten, want zelf studeerde hij psychologie. Zo richtte hij samen met enkele vrienden de site 'facemash' op, maar die bleef slechts enkele dagen online staan.
In januari 2004 was het dan zo ver: hij startte "The Facebook" op. Oorspronkelijk opnieuw bedoeld voor zijn medestudenten van het Harvard College, maar dat werd al snel uitgebreid tot verschillende universiteiten er gebruik van konden maken. Hier werden onder andere aantekeningen uitgewisseld en ze konden met elkaar chatten. De site was nu al razend populair onder de studenten, en dan kende de rest van de wereld de site nog niet...
Meer dan een jaar later, in augustus van 2005, veranderde hij de naam van de site. "The" ging weg en zo werd de officiële naam Facebook. Voor een bedrag van 200.000 dollar kocht hij het gelijknamige .com domein.
In september 2006 konden ook andere mensen dan studenten lid worden van de site. Het aantal mensen die Facebook verdubbelde. In december van dat jaar telde de site zo'n 12 miljoen bezoekers. Aangezien het niet enorm praktisch was dat de site er enkel in het Engels was, werd hij ook vertaald in het Spaans, Duits en Frans. Later volgde ook de Nederlandse versie.
Vanaf 2012 ging het bedrijf op de beurs om zo aandelen te gaan verkopen. Echter was er een klein dieptepunt in 2013, want er kwamen heel wat andere sociale media platformen, zoals Instagram. Niet veel later werd Instagram dan ook overgenomen door de makers van Facebook. Om het bedrijf Facebook terug winstgevend te maken, voerde hij advertenties in.
Doordat Facebook erg bekend werd en heel wat marktaandeel kreeg, speelden bedrijven als Hyves en Netlog marktaandeel kwijt met als gevolg dat ze van het internet verdwenen. Er kwamen wel heel wat andere sociale media platformen die aan populariteit wonnen.
Momenteel telt de site zo'n 2 miljard actieve gebruikers. In vijf jaar tijd verdubbelde het aantal bezoekers, want in 2012 waren er 1 miljard gebruikers. Aangezien we alsmaar met meer mensen op de wereld zijn, zal ook het aantal Facebookgebruikers in de toekomst toenemen.