Braille is een alfabet dat speciaal gemaakt is voor blinden en slechtzienden. Het is een reliëfalfabet, wat betekent dat het alfabet bestaat uit verschillende stipjes. Een combinatie van stipjes levert een letter op en zo kunnen de blinden met hun handen de tekst 'lezen'. Een blinde die vaak braille leest kan ongeveer honderd woorden per minuut lezen, wat ongeveer even snel is als een ziende een tekst leest. Doordat de stipjes meer plaats innemen dan letters, neemt een brailleboek wel veel meer plaats in beslag.
H E T O N T S T A A N
Elk alfabet is natuurlijk ooit ontstaan, zo ook Braille. Het schrift werd namelijk vernoemd naar Louis Braille, die zelf ook blind was, omdat hij één van de belangrijkste figuren was van het schrift. Hij deed vooral de afwerking. Het idee van de stipjes had hij waarschijnlijk al van Charles Barbier, die een schrift ontwikkelde waarmee ze ook 's nachts konden lezen. Ze noemden dit ook wel het 'nachtschrijven'. Toch duurde het lang voor het schrift bekend werd en als officieel alfabet bestempeld werd. Pas twintig jaar later dan dat het klaar was om gebruikt te worden, werd het een officieel alfabet.
Inmiddels zijn er al heel wat verschillende soorten brailleschriften ontwikkeld, waarbij er vaak nieuwe letters bijkomen die in andere talen niet gebruikt worden. Zo is er onder andere het Chinese braille, Hebreeuws braille, Arabische braille en nog enkele anderen.