Morse, wat is dat? Morse is een communicatiemiddel dat bestaat uit punten en streepjes. Deze worden ook wel 'dits' en 'dahs' genoemd. De dahs zijn de streepjes en de dits zijn de punten. Die laatste zorgen ervoor dat de snelheid van de boodschap klopt.
Het morse bevat verschillende varianten. Zo bestaat er de Amerikaanse morse die later vervangen werd door de Internationale morse.
Een beetje geschiedenis In 1835 werd dit middel uitgevonden door de Amerikaan Samuel Morse, waarna het later ook vernoemd werd. Hij maakte dit destijds om te gebruiken in de telegrafie, dit is het sturen van berichten (ook wel telegrammen genoemd) over een lange afstand.
Zo ontstond ook het morsealfabet, waarin alle letters en tekens verwerkt werden. Dit werd echter niet door Samuel Morse zelf gemaakt, maar wel door zijn zakenpartner Alfred Vail.
Het nut Naast dat het gebruikt wordt in de telegrafie, is het een alfabet dat nog steeds veel mensen leren en kennen. Zo kan het nog steeds gebruikt worden voor noodgevallen waarbij er technische storingen zijn. Echter wordt de taal in een veel mindere frequentie gebruikt dan vroeger, want in 2000 werd het onder andere in de marine vervangen door digitale communicatiemiddelen.
Wist je dat... Er nog steeds Morseseinen zijn in ons dagelijks leven waarvan we het zelf niet beseffen? Denk bijvoorbeeld aan het geluidje dat je hoort wanneer er een SMS binnenkomt.
Het bekende noodsignaal 'SOS' ook vaak in morse uitgedrukt werd? Oorspronkelijk bestond het signaal uit drie aparte letters, maar daarna ontstonden er automaten die het signaal de hele tijd herhaalden.
Morse ook gebruikt werd in schepen om signalen te versturen? Zo had de Titanic ook zo'n systeem, maar werd het pas te laat in werking gesteld omdat men dacht dat het schip onzinkbaar was.