Over het algemeen erkennen wij vier seizoenen: lente, zomer, herfst en winter. Deze seizoenen verdelen het jaar in stukjes van ongeveer drie maanden en ze hebben allemaal andere eigenschappen. Zo is het weer, de ecologie, de hoeveelheid licht en de daglengte overal anders.
Het verschil in de seizoenen wordt veroorzaakt doordat de aarde wat gekanteld is. Hierdoor krijgen verschillende delen van de aarde op het ene moment meer licht dan op het andere moment. Om daar een iets beter beeld van te krijgen, even een plaatje:
Op het plaatje bij het eerste figuur kun je zien dat het zuidelijk halfrond meer licht krijgt. Op het noordelijk halfrond, bij ons, is het dan winter en op het zuidelijk halfrond is het zomer. Bij het tweede figuur kun je zien dat de rollen zijn omgedraaid, het noordelijk halfrond krijgt hier meer licht. Bij ons is het nu dus zomer en op het zuidelijk halfrond is het winter.
Het verschil in seizoen komt dus doordat de as van onze aarde wat scheef staat. Er wordt soms gedacht dat het verschil in winter en zomer komt doordat een plek soms dichter en soms verder bij de zon vandaan staat. Dit lijkt een logische aanname, als je naar het plaatje kijkt lijkt dat ook geen gekke verklaring, en toch is dit incorrect. Ondanks dat er door het jaar heen wel verschil is hoe dicht een plek bij de zon staat, heeft dit maar minimale invloed op het weer en de temperatuur.
De vier seizoen hebben allemaal een begindatum. Begin lente: 19, 20 of 21 maart Begin zomer: 20 of 21 juni Begin herfst: 22 of 23 september Begin winter: 21 of 22 december
Dit is vanaf het astronomische punt gezien, dit is gebaseerd op de kalender van de Romeinen. De tijd waarop het seizoen begint hangt hier af van de tijd waarop de zon een aantal sterrenbeelden passeert. Een aantal landen houden de meteorologische datums aan. Hier begint het seizoen in dezelfde maand, alleen dan altijd op de eerste dag van die maand.
Daarnaast zijn er nog een heleboel andere seizoenen. Zo gebruiken ecologen vaak een model met zes seizoenen. In tropische gebieden wordt er vaak alleen maar onderscheid gemaakt tussen het natte en het droge seizoen. Ook zijn er seizoenen die bepaald worden door de huidige temperatuur, als het een week lang gemiddeld elke dag boven of onder een bepaalde temperatuur is geweest is dat het begin van het nieuwe seizoen.
Ook zijn er seizoenen die vernoemd worden naar weersomstandigheden, denk aan orkaan, tornado en wildvuur seizoenen. Samenlevingen die veel met landbouw doen hebben vaak ook seizoenen die om het planten en oogsten draaien. En dan heb je natuurlijk seizoenen die niets meer te maken hebben met het weer, een voetbalseizoen bijvoorbeeld.
DE GRIEKSE MYTHE Er zijn de nodige mythes over het ontstaan van de seizoenen, als je het leuk vindt zou je er een aantal op kunnen zoeken. De Griekse mythe gaat over Persephone en haar moeder, Demeter.
Als Persephone op een warme zomerdag bloemen aan het plukken is, wordt ze ontvoerd door Hades. Die avond komt Demeter erachter dat haar dochter er niet is, ze zoekt wanhopig naar haar dochter en is enorm verdrietig met het verlies.
Nadat ze de hele aarde had afgezocht ging ze verder en zocht ze de sterrenbeelden af. Daar vraagt ze Hélice of zij haar dochter heeft gezien en zo komt Demeter erachter dat haar dochter in de onderwereld is bij Hades. Demeter is volkomen machteloos en in haar verdriet laat ze alle gewassen verdorren en veroorzaakt ze de winter.
Uiteindelijk is Zeus het zat en gebied hij Hades om Persephone terug te laten keren naar haar moeder. Hades stemde toe, maar hij wilde wel dat Persephone nog een avondmaal met hem at en als er eenmaal in het dodenrijk is gegeten kun je niet meer terug. Persephone at die avond zes granaatappelpitjes en daarvoor moest ze zes maanden per jaar bij Hades zijn.
Elke keer als Persephone terugkeert naar de aarde begint de lente en elke keer dat ze weer terugkeert begint de herfst, gevolgd door de winter.