Gevangene 24601 wordt vrij gelaten uit de gevangenis waar hij 19 jaar gezeten heeft voor het stelen van een brood. Gevangenisbewaker Javert laat hem gaan, maar hij onder de voorwaarde dat hij zich wel nog wekelijks meldt. Hij krijgt papieren mee, maar deze weerhouden hem ervan om werk te krijgen - er staat immers op dat hij in de gevangenis heeft gezeten. Als hij schuilt bij een kerk, ziet hij zilverwaren liggen en besluit hij in het midden van de nacht weg te gaan zonder wat te zeggen en neemt hij het zilver mee. Als hij wordt gesnapt, wordt hij door politie teruggebracht naar de kerk, maar de bisschop gunt hem het zilverwaar en vertelt de agenten dat hij het zilver aan hem heeft gegeven. De man vertrekt en verscheurt zijn papieren. Met het zilverwaar kan hij proberen een nieuw leven op te bouwen.
1823, Montreuil, Frankrijk.
Gevangene 24601 noemt zich nu bij zijn echte naam, Jean Valjean en is de burgemeester van Montreuil. De politieagent, Javert, komt op bezoek en vindt de man er wel heel verdacht uitzien. Ondertussen dat Javert met Jean Valjean aan het praten is, vind in de fabriek waar Valjean ook eigenaar van is, een opstootje plaats. Fantine wordt gepest door de andere medewerkers omdat ze een briefje ontvangt van de verzorgers van haar dochter, dat zij geld nodig hebben omdat haar dochter ziek is.
Als Fantine het verkeerde pad op gaat, neemt Jean Valjean zich de taak op zich om de dochter van Fantine op te sporen en voor haar te zorgen als Fantine overlijdt. Hij koopt haar van de herbergiers die haar opvangen, en neemt haar met hem mee. Javert gaat achter hem aan om hem op te pakken als hij ontdekt dat Jean Valjean werkelijk de gevangene is die de voorwaarden heeft geschonden, maar komt te laat aan bij de herberg.
1832, Parijs, Frankrijk.
Cosette, de dochter van Fantine, is inmiddels volwassen en woont nog steeds bij Jean Valjean, niets wetend over haar 'vader'. Als Generaal Lamarque overlijdt, plotten de studenten in Parijs een revolutie tegen de monarchie in Frankrijk, die niet goed voor de armen zouden zorgen. Een van de studenten is Marius Pontmercy. Hij ziet Cosette op een plein en wordt spontaan verliefd op haar. Hij vraagt hulp aan zijn vriendin Éponine, de dochter van de herbergiers waarbij Cosette vroeger woonde, om hulp. Zij weet waar Cosette woont, en Marius zoekt haar op. Ze zijn beiden verliefd op elkaar, maar Javert zit nog steeds achter Jean Valjean aan en Valjean besluit dat ze de volgende dag meteen naar Engeland vluchten. Cosette schrijft een briefje aan Marius, maar Éponine vindt deze en houdt het achter voor Marius. Als Lamarque wordt begraven, barst de studentenopstand los en worden er barricades gebouwd door de hele stad.
Javert probeert de opstand te helpen, en biedt zich aan om voor spion te gaan spelen. Ze komen erachter dat Javert een politieman is en dus niet te vertrouwen is en besluiten om hem te gaan executeren. De barricade wordt bestormd en Éponine overlijdt. Ze geeft de brief van Cosette aan Marius en biecht alles op.
Jean Valjean komt bij de barricade aan omdat hij erachter is gekomen dat Marius Cosette leuk vindt en besluit om met hem te praten. Als hij erachter komt dat ze Javert willen executeren, biedt hij zich aan om het te doen. Hij doet echter alsof Javert dood is en laat hem vluchten.
Als de barricade in de morgen nogmaals wordt bestormd, komen alle studenten om - behalve Marius, die wordt gered door Jean Valjean die ook nog aanwezig was bij de barricade. Jean Valjean verstopt zichzelf en Marius in het riool. Javert komt hierachter en wacht Valjean op aan het einde van het riool. Als zij elkaar spreken, pleegt Javert zelfmoord door in de Seine te springen.
Marius is al zijn vrienden verloren, maar omdat zijn leven gered is, kan hij wel samenzijn met Cosette. Valjean biecht op dat hij zijn voorwaarden heeft geschonden toen hij vrij kwam aan Marius, terwijl Cosette hier nog steeds niet vanaf weet. Jean Valjean verdwijnt, bang dat hij de liefde van Marius en Cosette in de weg zal staan.
Als Marius en Cosette met elkaar trouwen, komen de herbergiers het feest verpesten. De man vertelt dat hij Valjean had zien lopen met een lijk op zijn schouder en laat een ring zien dat hij van het lijk had afgepakt. Marius herkent de ring als zijn eigen en Cosette en hij besluit om Jean Valjean op te gaan zoeken nadat de herbergier hem vertelt waar hij zich verschuilt.
Eenmaal aangekomen bij de kerk waar hij zich verschuilt, staat Valjean op het punt om dood te gaan. Hij biecht alles op wat hij gedaan heeft, en geeft ze brieven. Wanneer Fantine achter hem verschijnt om hem mee te nemen naar de hemel, overlijdt hij. Hij komt uit op een enorme barricade samen met alle andere overledenen, die het protestlied aan het zingen zijn.
Les Misérables is een film gebaseerd op de gelijknamige musical die op zijn beurt weer gebaseerd is op een boek van Victor Hugo, die ook De klokkenluiden van de Notre Dame schreeft. Het musicaldrama komt uit 2012 en is geregisseerd door Tom Hooper.
Het volgt het verhaal van Jean Valjean, die nadat hij weg is uit de gevangenis een nieuw leven op probeert te bouwen.
De film werd genomineerd voor maar liefst acht Oscars, waarvan het er drie won. Het werd genomineerd voor Beste film van het jaar, Beste mannelijke acteur in een hoofdrol, Beste kostuum design, Beste originele lied (voor Suddenly, dat niet in de musical voorkwam) en voor Productie design. De drie gewonnen beeldjes waren Beste actrice in een bijrol (Anne Hathaway), Beste make-up en haar en Beste sound mixing.
Als je meer wilt weten over de film, klik dan op verhaal. Let wel op dat dit vol staat met spoilers!
De film bevat een sterrencast. Onderstaand een overzicht met acteurs en de rol die ze spelen.
Hugh Jackman speelt Jean Valjean, de gevangene die later uit groeit tot de burgemeester van een stad. Hij wordt op de voet gevolgd door Javert.
Russel Crowe speelt Javert, een gevangenisbewaker die later uitgroeit tot een politieman. Hij achtervolgt Jean Valjean als hij erachter komt dat dat de gevangene is die zijn parole brak.
Anne Hathaway speelt Fantine, moeder van Cosette maar deze verzorgt ze niet. Cosette wordt verzorgd door de Thénardiers.
Amanda Seyfried speelt volwassen Cosette. Cosette is de dochter van Fantine, maar wordt opgevoed door de Thénardiers. Cosette raakt later verliefd op Marius Pontmercy.
Sacha Baron Cohen en Helena Bonham Carter spelen de Thénardiers. Het zijn louche herbergiers, die overal geld uit proberen te halen. Ze hebben een eigen dochter, Éponine, en zorgen - voor zover ze dat goed kunnen - voor Cosette.
Eddie Redmayne, mijn bae, speelt Marius Pontmercy. Hij is lid van de groep studenten die de opstand veroorzaken en is hierdoor bevriend geraakt met Éponine. Hij wordt verliefd op Cosette.
Samantha Barks speelt Éponine, een vriend van Marius en de dochter van de Thénardiers.
Aaron Tveit speelt Enjolras, de student die de opstand leidt. Hij is bevriend met Marius.
Zoals elke film, heeft deze film ook enkele interessante feitjes. Ik heb er een aantal op een rijtje gezet.
Alle muziek is live onder het filmen opgenomen. Dit hebben ze gedaan zodat de emoties beter overkwamen, wat wat mij betreft prima is gelukt.
In de hele film worden maar enkele zinnen gewoon uitgesproken, de rest van de dialoog is geheel in zang.
Zoals eerder benoemd, heeft Anna Hathaway een Oscar gewonnen voor haar rol als Fantine. De gehele film duurt twee uur en achtendertig minuten, waarvan zij er maar vijftien in beeld is.
Voor haar rol als Fantine, wordt Anne Hathaways haar echt afgeknipt. Er werd een kapper ingehuurd die in de scéne in de film haar haar knipt.
Samantha Barks, die Éponine speelt, speelde deze rol ook op West End met de musicalversie van het verhaal. Er zijn ook enkele andere acteurs die in de film voorkomen die ook in de musical voorkomen - zoals bijvoorbeeld de persoon die de bisschop speelde. Hij stond zowel op Broadway als op West End op het podium voor de musical.
Er zijn meerdere filmadapties geweest van het verhaal. Zo is er in 1998 bijvoorbeeld een Hollywood versie gemaakt waarin Liam Neeson de rol van Jean Valjean speelt. Deze versie is echter geen musical.
De muziek in de film heeft opvallende herhalingen. Elk karakter heeft zijn eigen ritme muziek, waarin zo nu en dan gevarieerd wordt in tekst.