Hier komen de laatste 3 forum topics
te staan waarop je hebt gereageerd.
+ Plaats shout
Anoniem
kiekeboe
0 | 0 | 0 | 0
0%
Om een reactie te kunnen plaatsen op het dagelijks nieuws dien je te zijn ingelogd.Nog geen account? Klik hier om een gratis account aan te maken.

> Sluiten
Helper
20 van de 24 sterren behaald
Nieuws van de dag
Studie - Mediavormgeving & CMD (door Anoniem)

Hoe heet je studie en wat houdt de studie in?
Mediavormgeving. Tijdens deze studie leer je om media uitingen te maken voor verschillende opdrachtgevers, dat kan echt vanalles zijn van het ontwerpen van teksten op armbandjes tot het maken van animaties en 3d aanzichten.

Waar volg je deze studie?
Koning willem 1 college, 's-Hertogenbosch

In welk jaar van je studie zit je nu en hoeveel jaar duurt de studie?
Ik zit in het 2de leerjaar. De uiteindelijke duur van de studie is 4 jaar.

Hoe zijn de studiejaren van je studie opgebouwd?
Het eerste jaar is fulltime school, in het 2de jaar heb je 10 weken stage, in het 3de jaar loop je 20 weken stage en in het 4de jaar loop je 15 weken stage. De weken dat je geen stage loopt zit je gewoon op school om je voor te bereiden op je examens.

Waarom heb je voor deze studie gekozen?
Ik wilde eerst heel graag iets met bloemen doen, tot ik ging kijken bij deze studie. Ik ben altijd al bezig geweest met photofiltre (of gimp) en ik wist niet dat je hier daadwerkelijk iets mee kon doen.

Waarom heb je voor deze locatie gekozen om je studie te volgen?
Het is dichtbij mijn huis en sluit makkelijk aan met de bus.

Wat vind je het leukste aan de studie?
Onze school heeft veel conecties met het buitenland. Dus ik krijg soms opdrachten vanuit bijvoorbeeld Amerika, Zuid-Afrika, Engeland ect.

Wat vind je het minst leuke aan de studie?
De docenten communiceren amper, waardoor er ontzettend veel verwarring is. Ook zijn niet alle vakken even goed uitgewerkt. Zo hebben een vak genaamd Cobe, maar zelfs de docenten zelf weten niet wat het is.

Een ander voorbeeld is bijvoorbeeld nog dat ik door ziekte een aantal x een les gemist heb en ik nu een studiepunt mis, omdat ik van niemand te horen heb gekregen dat het gemaakt moest worden. Ook mede voor de communicatie van de docent.

Hoe zit het met de punten die je krijgt? Zijn dit toetsen of opdrachten?
Wij hebben zo goed als geen toesten, dus je krijgt je punt op basis van je aanwezigheid, inzet en hetgene wat je per vak oplevert. 

Wat verwacht je te gaan doen na je studie? Doorstuderen of aan het werk?
Ik wil zelf graag nog naar het HBO hierna.

Wat was je eerste indruk en klopte deze achteraf een beetje?
Ik had gehoopt dat ik echt veel zou gaan leren, maar dat viel me heel erg tegen. We worden veel aan ons lot overgelaten en aan een tutorial op youtube hebben we nog meer dan aan de les zelf.

Hoeveel uur heb je per week les en hoeveel uur moet je thuis aan je studie besteden?
Thuis doe ik eigenlijk niks aan school. We hebben 27 uur les per week, daarnaast maak ik mijn opdrachten vaak op school af zodat ik ze thuis niet hoef te maken.

Naar wat van de studie keek of kijk je het meeste uit?
Ik wilde heel graag leren werken in photoshop en leren omgaan met een tekentablet. Nu ik dat kan kijk ik heel uit naar mijn stage als designer bij een platenlabel  in aankomend jaar!

Heb je een tip voor mensen die deze studie gaan volgen?
Begin ruim van te voren met het zoeken naar een stage! Want dat is in deze sector zo ontzettend lastig. Ook kun je het beste zo vroeg mogelijk beginnen met het ontwikkelen van je eigen stijl, want opvallen is ook ontzettend belangrijk.
Hoe heet je studie en wat houdt de studie in ? 
CMD – Communication & Multimedia Design. Het is een hele brede opleiding waar je binnen design verschillende kanten op kan om je te specificeren op het gebied dat jou interessant lijkt!

Waar volg je deze studie?
NHL Stenden in Leeuwarden

In welk jaar van je studie zit je nu en hoeveel jaar duurt de studie?
Op dit moment zit ik in het 1ste jaar en de opleiding duurt 4 jaar.

Hoe zijn de studiejaren van je studie opgebouwd? 
Eerste jaar

 

Bestaat uit 4 periodes. De eerste 3 periodes zijn projecten van een echte opdrachtgever. Hier ga je met je team mee aan de slag. De teams bestaan meestal uit 4 tot 6 personen. Aan het eind van de periode word binnen de community (klas) gekozen welk project door mag om voor de opdrachtgever zijn concept te pitchen. De 4de periode kun je een pre-minor kiezen en dus alvast kijken hoe het in het tweede jaar gaat.

Tweede jaar

Vanaf nu ga je te werk in de gekozen minor. Deze duurt een half jaar. De minor die je kiest is geheel aan jou. Je kunt kiezen uit art and sound, the next web, transmedia storytelling, 3d, gamedesign en meer. Daarnaast kun je er voor kiezen om minor bij andere school te doen of zelfs in het buitenland. Per minor ga je verschillend aan het werk, maar meestal krijg je weer een opdracht van echte opdrachtgever.

Derde jaar

Als je een bepaald aantal ec’s hebt gehaald kun je in dit jaar op stage. Daarnaast nog steeds de keus uit de verschillende minors.

Vierde jaar

Nog een half jaar voor een minor en daarna je eindscriptie.


Waarom heb je voor deze studie gekozen? 
Voor deze opleiding heb ik mediavormgeving gedaan. Ik wou hier graag mee verder en kreeg al snel door dat CMD er perfect bij aansluit. 


Waarom heb je voor deze locatie gekozen om je studie te volgen?
Eigenlijk had ik eerst voor Groningen gekozen, maar al snel kwam ik erachter dat het niet mijn manier van lesgeven was. Na een tussenjaar ben ik dan ook begonnen in Leeuwarden. Je bent hier gewoon veel vrijer want je zit niet vast aan lessen, tentamens en noem maar op

Wat vind je het leukste aan de studie?
De opleiding is zo dat jij aan je toekomst werkt en wat jij wilt. Je stelt je eigen leerdoelen op en kunt daarmee je ec’s halen. Wil jij je ergens meer in verdiepen, dan doe je dat niemand houd je tegen (zo lang dit maar met de opleiding te maken heeft). Er is ook een heel aanbod aan minors die je kan volgen van waar jij in wilt verbeteren of verdiepen. Dit spreekt me echt heel erg aan omdat ik graag mijn eigen weg mag gaan en eigen keuzes heel belangrijk vind. Ik wil zelfs groeien in de dingen die ik leuk vind om te maken.

Verder heb je amper lessen/colleges en geen tentamens. Dat is pas heerlijk!

Wat vind je het minst leuke aan de studie?
Het assessment. Dat is het moment dat jij moet verantwoorden waarom jij je leerdoelen hebt gehaald en je ec’s verdient. Dit doe je tegenover 3 assessoren, maar gelukkig samen met je team. Je hebt 2 uren om samen met je team je verhaal te doen. Daarna gaan de assessoren bespreken wie welke competenties heeft gehaald en dus zijn ec’s krijgt.

Wat ik aan het begin ook moeilijk vond was dat je de leraren zelf moet benaderen voor feedback en informatie. Hier voor moet je dan consulten aanvragen bij de leraar die over dat onderwerp gaat. Hoe meer je dit doet, hoe meer jij bewijs hebt voor je groei en dus je leerdoelen kunt halen.

Hoe zit het met de punten die je krijgt? Zijn dit toetsen of opdrachten? 
Klein deel hier van heb ik hierboven net uitgelegd. Samen met je team krijg je een opdracht, deze voer je uit doormiddel van de design thinking methode (hier krijg je colleges over). Samen met je team ga je aan het idee werken en dit 8 weken lang. Je stelt samen met het team op hoe lang de dagen zijn, meestal van 10 tot 3 of 4 uur. De eerste paar weken van de periode heb je meestal een paar colleges die bij het onderwerp passen om je een beetje op gang te helpen.


In totaal moet je 60 ec’s halen. Deze zijn verdeeld in 10 competenties. Elke competentie is anders hoeveel punten je er voor moet halen. Voor de gekozen competenties stel je leerdoelen op die je kunt toepassen binnen het project. De leerdoelen worden gecontroleerd door je mentor. Zodra dat gedaan is en jij je bewijzen hebt waarom jij je leerdoelen hebt gehaald ga je het assessment in.

Wat verwacht je te gaan doen na je studie? Doorstuderen of aan het werk?
Eigenlijk wil ik hierna wel aan het werk, maar wat ik precies wil gaan doen weet ik nog niet. Het aanbod is zo breed en ik heb nog niet echt gevonden wat ik nou specifiek wil gaan doen. Bij een magazine aan de slag lijkt me altijd al leuk, dus wil ik me daar met de stage in verdiepen om te kijken of het echt wat voor me is.

Wat was je eerste indruk en klopte deze achteraf een beetje?
Mijn eerste indruk was vooral “wat is het systeem ingewikkeld”, dit viel achteraf echt 100% mee. Je word goed ondersteund en als je vragen hebt kun je bij je mentor of tutor terecht. Je hebt dus ook nog dubbel begeleiding. 

Hoeveel uur heb je per week les en hoeveel uur moet je thuis aan je studie besteden?
36 uren per week zit je ongeveer op school. Sommige teams hebben vrijdags een thuiswerk dag om op je groeiportfolio te focussen, waar je leerdoelen dus in staan. Het is dus meer je eigen keus of je na school nog aan het project werkt.

Naar wat van de studie keek of kijk je het meeste uit?
Waar ik nu erg naar uit kijk is om een minor te gaan doen in Kopenhagen. Dit lijkt me echt heel gaaf en wil ik binnenkort stappen voor gaan ondernemen. De school heeft namelijk connecties daar, waardoor je er een stuk gemakkelijker heen kan.

Heb je een tip voor mensen die deze studie gaan volgen?
Het moet je echt liggen om deze studie te volgen, meer in de zin van hoe het systeem werkt. Aan het begin van de opleiding hadden we heel veel met de instelling: “Bij deze opleiding heb je geen lessen, yeah!”, maar ze kwamen er al snel achter dat je er net zoveel aan moet doen dan bij andere opleidingen. 
Hoe heet je studie en wat houdt de studie in?
Mijn studie heet Communication and Multimedia Design, afgekort CMD. Het is vrij lastig om te omschrijven wat de studie inhoudt, want het is een enorm brede studie. Je leert vormgeving, appdesign maar ook hoe je een interactieve installatie maakt. Creativiteit staat centraal bij deze studie.


Waar volg je deze studie?
Ik volg hem op Avans Hogeschool in Den Bosch.


In welk jaar van je studie zit je nu en hoeveel jaar duurt de studie?
Ik ben er dit schooljaar aan begonnen, in september 2017. In totaal duurt de studie vier jaar, dus ik moet nog iets meer dan drie jaar!


Hoe zijn de studiejaren van je studie opgebouwd?
De eerste twee jaren bestaan uit ieder vier blokken. Als je in jaar twee komt, begin je met blok 5. Deze eerste twee jaren zijn oriënterend, je leert er alles wat er te leren valt - weliswaar op kleine schaal. Het eerste jaar staat in het teken van posterontwerp, websiteontwerp, film en een introductie naar interactief ontwerp. Het tweede jaar is veel technischer, waarin coderen een grote rol speelt. Als je deze twee jaren hebt voltooid, kies je een richting waarin je verder wilt. In het derde jaar ga je eerst een stage volgen voor een half jaar, het andere half jaar volg je een verdieping. Het vierde jaar volg je eerst een minor, hierna is het tijd om af te studeren.


Waarom heb je voor deze studie gekozen?
Ik heb heel erg veel getwijfeld over wat ik wilde gaan doen. In mijn vier jaren mavo op de middelbare heb ik de meest uiteenlopende dingen overwogen - van een economische studie tot een ICT-opleiding. Omdat deze keuze voor mij heel moeilijk was, en ik sowieso ooit door wilde naar het HBO, ben ik twee jaar havo gaan doen. Ook in deze jaren wist ik niet wat ik wilde, hier liepen mijn keuzemogelijkheden uit van journalistiek tot een lerarenopleiding. Op het allerlaatste moment kwam ik uit bij deze studie, en wist ik al vrij snel dat hij bij mij paste. Ik ben altijd creatief geweest en ben ook vrij technisch aangelegd. Ik ben naar een open avond geweest, en wist al vrij snel dat ik CMD wilde gaan studeren. De vraag was alleen waar ik dat zou gaan doen...


Waarom heb je voor deze locatie gekozen om je studie te volgen?
Om door te gaan op de vorige vraag, tot op het laatste moment heb ik getwijfeld of ik CMD in Maastricht op Zuyd Hogeschool of CMD in Den Bosch op Avans Hogeschool wilde volgen. Beide had zo zijn voor- en nadelen, zo was Den Bosch makkelijker te bereiken maar vond ik de stad niet zo leuk. Maastricht was een beetje moeilijker te bereiken, maar ik vond die stad juist erg leuk. Uiteindelijk is de keuze gevallen toen Zuyd onduidelijk was in de informatie die ik kreeg - zo was mij niet duidelijk hoe de intakeprocedure ging, terwijl mijn intake in Den Bosch fantastisch was. Ik moest testen doen, een collage knutselen en een Engelstest maken. Bij Zuyd hoefde ik me alleen maar in te schrijven. Ik merkte op dat moment al dat alles op Avans veel professioneler was, na mijn intake was ik dus ook zeker dat ik naar Den Bosch zou gaan.


Wat vind je het leukste aan de studie?
Ik vind het leuk dat het zo veelzijdig is. Ik weet nu totaal niet wat de toekomst mij brengt - de opleiding is zo breed dat ik dat nu ook nog helemaal niet hoef te weten.


Verder is de manier van lesgeven echt heel chill, je hebt bijna geen hoorcolleges, vooral werkcolleges. Hierbij ben je lekker aan het werk en hoef je niet te veel naar de docenten te luisteren. Over docenten gesproken - deze zijn allemaal heel chill (ze kunnen er bijvoorbeeld ook niet tegen als je ze met 'u' aanspreekt, het moet allemaal met je.

Oh, en je hebt bijna geen lessen! Ik zit veel meer thuis dan dat ik deed op de middelbare. Dat houdt natuurlijk niet in dat ik thuis alle tijd heb om leuke dingen (VP) te doen, want je moet wel je vrije tijd natuurlijk besteden aan je schooldingen. Maar vrije tijd, die hou je zeker wel over!

Wat vind je het minst leuke aan de studie?
Niet alle vakken vind ik leuk. Je hebt elk blok weer het vak Personal Development, en dat vind ik echt een rotvak. Je maakt ontwikkelverslagen en doet van die andere nutteloze opdrachten. Dit is dan ook het vak waar je als enige niet creatief bezig bent.

Oh, en de deadlines van de opdrachten liggen altijd heel erg dicht bij elkaar. Op het begin van het blok doe je niet zoveel, dan denk je "Oh, ik haal het nog wel in, komt goed.". Maar opeens is daar het moment dat alles bijna tegelijkertijd ingeleverd moet worden, en dan schrik je wel een beetje hoor.

Hoe zit het met de punten die je krijgt? Zijn dit toetsen of opdrachten? 
Het eerste jaar heb ik maar drie tentamens gehad! De rest zijn allemaal opdrachten. Soms brengen die opdrachten je wel echt veel stress, maar als je een beetje plant, heb je je dingen wel af voor de deadlines.


Wat verwacht je te gaan doen na je studie? Doorstuderen of aan het werk?
Ik hoop eigenlijk dat ik gewoon aan het werk kan. In wat voor richting weet ik nog niet, dat zie ik nog wel! Van de drie blokken die ik nu heb afgerond, vond ik Motion Design het leukste, dan ben je vooral met flim(pjes) bezig en daar had ik echt plezier in! Of dat ook is waar ik mijn baan van maak, is nog maar de vraag... Doorstuderen wordt het in ieder geval niet.


Wat was je eerste indruk en klopte deze achteraf een beetje?
Eerst twijfelde ik heel erg of dit wel was wat ik wilde. Het was een stukje onzekerheid of de opleiding wel bij me paste en ik wist niet wat ik moest verwachten. Achteraf had ik geen betere keuze kunnen maken, want ik zit helemaal op de goede plek volgens mij!


Hoeveel uur heb je per week les en hoeveel uur moet je thuis aan je studie besteden?
Les heb ik niet veel, je hebt standaard een dag in de week vrij en áls je naar school moet, heb je meestal maar één les die varieert van lengte. Het kan zijn dat je maar anderhalf uur op school bent, maar soms ben je er zes uren. Dit laatste komt echter niet vaak voor, ik denk dat het gemiddelde dat ik op school ben zo'n 3 uurtjes is.


Als ik dan thuis ben, rust ik altijd eerst eventjes uit. Ze verwachten van je dat je heel erg veel tijd besteed thuis, en ik doe wat ik moet doen, maar ik heb wel nog elke avond tijd om vanaf half negen voor de TV te zitten. Die vrije dag waar ik het eerder over had, het is wel slim om die wel aan school te besteden. (Nadat je hebt uitgeslapen natuurlijk, dat is ook belangrijk!)

Naar wat van de studie keek of kijk je het meeste uit?
Ik wil heel erg graag een half jaar of meer in het buitenland studeren! Of dit een stage, de minor of het afstuderen is, weet ik nog niet. Ik ga er in ieder geval wel alles op alles zetten om dit voor elkaar te krijgen. School heeft contact met andere scholen en bedrijven, dus er zijn connecties in het buitenland waar je sowieso aan de slag kunt.


Heb je een tip voor mensen die deze studie gaan volgen?
Je moet niet denken dat het een pretpakket is. Natuurlijk heb je vet leuke vakken, maar houd wel in gedachten dat het wel een opleiding is.


Nog een handige tip: Als je op het einde van het schooljaar een mailtje krijgt waar in staat dat je je lesboeken moet bestellen: Doe dit niet! Boeken gebruiken we niet, dus om daar geld aan uit te geven is nutteloos.

Trouwens, wat ook erg fijn is op mijn school: Je hebt een uitleen. Als je dus bijvoorbeeld een fotocamera nodig hebt, maar je hebt er geen: Deze is heel erg makkelijk te lenen, kosteloos! Hetzelfde geldt voor een tekentablet, een beamer of wat je dan ook maar zou willen lenen.



Reactie plaatsen

Reageer op het artikel Studie - Mediavormgeving & CMD.
Bericht plaatsen
Melden | Citeer | X
Anoniem schreef op 01-05 23:20:
Ingenting schreef:
Rafke schreef:
LindzyInfernal schreef:
Doet hier iemand ook een van deze opleidingen op hbo niveau? 
Wat kan ik daar van verwachten en moet je echt mbo 4 vormgeving ofzo gedaan hebben om die hbo studie te doen?
CMD is HBO, mediavormgeving is HBO! Ben ik inderdaad vergeten te vermelden

Je kunt @Ingenting hiernaar vragen, want zij heeft eerst MBO mediavormgeving gedaan voordat ze CMD ging doen
Yess, vraag maar raak als je dingen wilt weten. (:
Melden | Citeer | X
Smeagol schreef op 01-05 20:59:
Smeagol schreef:
Echt leuk, ik doe ook zo'n opleiding maar dan aan het Grafisch Lyceum in Rotterdam en die opleiding duurt 3 jaar. Maar het is best wel pittig. 
Melden | Citeer | X
Anoniem schreef op 01-05 20:44:
Girafke schreef:
LindzyInfernal schreef:
Doet hier iemand ook een van deze opleidingen op hbo niveau? 
Wat kan ik daar van verwachten en moet je echt mbo 4 vormgeving ofzo gedaan hebben om die hbo studie te doen?
CMD is HBO, mediavormgeving is HBO! Ben ik inderdaad vergeten te vermelden

Je kunt @Ingenting hiernaar vragen, want zij heeft eerst MBO mediavormgeving gedaan voordat ze CMD ging doen
Melden | Citeer | X
Anoniem schreef op 01-05 19:20:
LindzyInfernal schreef:
Doet hier iemand ook een van deze opleidingen op hbo niveau? 
Wat kan ik daar van verwachten en moet je echt mbo 4 vormgeving ofzo gedaan hebben om die hbo studie te doen?
Melden | Citeer | X
Anoniem schreef op 01-05 13:45:
Milk schreef:
Dankjeeeee ik wil deze studie wss gaan doen dus ik ga lekker lezen (:
Melden | Citeer | X
Anoniem schreef op 01-05 11:15:
Girafke schreef:
Arctic schreef:
interessant! gaan er eigenlijk nog studie LI's over universitaire opleidingen komen?? ik zie eigenlijk vooral (alfa-)opleidingen van het mbo en hbo terugkomen maar weinig bèta- of universitaire opleidingen
ik vind het trouwens wel heel goed dat jullie dit doen!! ik denk ook dat veel mensen hier iets aan hebben
Het is aan degene die het artikel maakt zelf de keuze welke opleidingen hij of zij kiest. In het lijstje met de opleidingen van spelers die we hebben, zitten vrij veel universitaire opleidingen, dus ik denk dat ooit nog wel die opleidingen gaan komen hoor! Dit is mijn eerste studie artikel, dus ik wilde de kans aangrijpen om reclame te maken voor mijn studie ahahha (wat dus gelukt is volgens mij)
Melden | Citeer | X
Anoniem schreef op 01-05 11:12:
Girafke schreef:
Begging schreef:
rafke bedankt je hebt me officieël overgehaald om naar cmd den bosch te gaan HAHAHAHHA @Rafke 
Tot volgend jaar dan 
Melden | Citeer | X
Arctic schreef op 01-05 11:02:
Arctic schreef:
interessant! gaan er eigenlijk nog studie LI's over universitaire opleidingen komen?? ik zie eigenlijk vooral (alfa-)opleidingen van het mbo en hbo terugkomen maar weinig bèta- of universitaire opleidingen
ik vind het trouwens wel heel goed dat jullie dit doen!! ik denk ook dat veel mensen hier iets aan hebben
Melden | Citeer | X
Anoniem schreef op 01-05 09:22:
LindzyInfernal schreef:
interessant ik zit zelf nog te denken om van mijn huidige studie over te stappen naar een van die twee studies.
Melden | Citeer | X
Anoniem schreef op 01-05 00:23:
Begging schreef:
rafke bedankt je hebt me officieël overgehaald om naar cmd den bosch te gaan HAHAHAHHA @Rafke 



Nieuwsarchief
Hoe bouwen we VP weer op?12-04-2023 00:00
nog een poging voor Studs LI en m'n afscheidsartikel06-03-2023 17:27
Be Our Guest27-02-2023 00:00
Artificial Intelligence23-02-2023 00:00
Files || Emily VanCamp16-02-2023 00:00
Serie: The Recruit07-02-2023 00:00
Nieuwsoverzicht 05-02-202305-02-2023 00:00
Nepo baby04-02-2023 00:00
Files ~ Ian Bohen02-02-2023 00:00
Nieuwsoverzicht 22-01-202322-01-2023 00:00
Files~Jenna Ortega19-01-2023 00:00
The Good Nurse14-01-2023 00:00
Nieuwsoverzicht 8 januari08-01-2023 00:00
Files // Tiera Skovbye 05-01-2023 00:00
Be the Best 2022 | Uitslag01-01-2023 00:00
The Sandman30-12-2022 00:00
Kersttradities rond de wereld26-12-2022 00:00
Nieuwsoverzicht 25-12-202225-12-2022 00:00
Kerstfilms22-12-2022 00:00
Erebus, vulkaan op Antarctica19-12-2022 00:00
Nieuwsoverzicht 18-12-202218-12-2022 13:32
Be The Best - Stemronde15-12-2022 00:00
Nieuwsoverzicht 11 december 202211-12-2022 00:00
Serie | Ginny & Georgia09-12-2022 00:00
Files|| Jeremy Shada07-12-2022 00:00
Vorige | Pagina: | Volgende