Wilde dieren, landschappen, onderwater- en luchtbeelden van over de gehele aarde. Dat is in een zin waar de elfdelige serie Planet Earth om draait.
Achtergrond
In 2001 zond de BBC de serie The Blue Planet uit. Deze serie ging over de geschiedenis en natuur van de oceanen in onze wereld. Deze documentaire serie bleek zo populair dat hij wereldwijd aan 150 landen werd verkocht. Door de populariteit van deze serie en de goede feedback die de BBC erop kreeg, ontstond het idee voor Planet Earth. Een serie die over onze hele aarde zou gaan. Naast de serie werd er net als bij The Blue Planet een extra film gemaakt getiteld Earth. Verder was er nog een aanvullende televisieserie genaamd Planet Earth: The Future die zich richtte op de milieuproblemen die sommige dieren uit Planet Earth trotseerden.
De serie
A hundred years ago, there were one and a half billion people on Earth. Now, over six billion crowd our fragile planet. But even so, there are still places barely touched by humanity. This series will take you to the last wildernesses and show you the planet and its wildlife as you have never seen them before.
Honderd jaar geleden waren er anderhalf miljard mensen op aarde. Op dit moment wonen er zes miljard mensen op onze kwetsbare planeet. Desondanks zijn er nog altijd plaatsen die nauwelijks worden geraakt door de mensheid. Deze serie neemt je mee naar de laatste wildernis en laat je de planeet en zijn dieren in het wild zien zoals je ze nog nooit gezien hebt.
Dit zijn de woorden waarmee David Attenborough de serie Planet earth opent. De serie bestaat uit 11 afleveringen die woorden ondersteund door de voice-over van David Attenborough. Elke aflevering beslaat een ander onderdeel van onze aarde. Zo gaat de eerste aflevering over de Noord- en Zuidpool, terwijl de vijfde zich richt op de woestijnen met hun extreme temperaturen. Overal is er leven, dat is een ding dat deze serie toont. Het toont de warme jungle met haar bewoners en de koude regionen van Antarctica en het Noordpoolgebied. Van de hoogste bergen naar de diepste wateren van onze oceanen. Het is geen serie die rampen toont, maar het toont onze planeet met allerlei verschillende soorten dieren en levens die de gewone mens hoogstwaarschijnlijk nooit zult zien. David Attenborough sluit deze mooie serie dan ook af met prachtige woorden.
Our planet is still full of wonders. As we explore them, so we gain not only understanding, but power. It's not just the future of the whale that today lies in our hands: it's the survival of the natural world in all parts of the living planet. We can now destroy or we can cherish. The choice is ours.
Onze planeet is nog steeds vol wonderen. Terwijl wij ze verkennen, krijgen we niet alleen begrip, maar ook kracht. Het is niet alleen de toekomst van de walvis die vandaag in onze handen ligt: het is het voortbestaan van de natuurlijke wereld in alle delen van de levende planeet. We kunnen het nu vernietigen of we kunnen het koesteren. De keuze is aan ons.