Hij staat bovenaan in de top 10 van meest populaire huisdieren: de goudvis! Laten we op een ontdekkingstocht gaan om meer te weten te komen over dit prachtige diertje.
Van giebel tot goudvis
De goudvis is familie van de karper en stamt af van de giebel, die er heel wat minder vrolijk uitziet dan onze oranje makker:
De goudvis wordt al 4000 jaar geleden gekweekt in China. in deze tijd waren vissen in bijzondere kleuren, siervissen zogenaamd, erg populair. Eerst had hij alleen een gouden gloed, maar door de generaties heen is deze vis meer oranje geworden. Goudvissen zul je niet in het wild tegenkomen. Alleen een genetische fout kan er soms voor zorgen dat giebels, die wel in het wild leven, een gouden gloed krijgen. Met behulp van mensenhanden is deze gouden gloed doorgekweekt en uiteindelijk een andere soort geworden.
Een liefdevolle vis
De goudvis is een rustige en vreedzame vis. Hij is ook van nature erg sociaal, zo is hij het liefst in gezelschap van andere vissen. Hij kan bij alle koudwatervissen in de kom worden geplaatst, al moet hij natuurlijk wel even wennen. Ze kunnen alleen agressief worden tegen nieuwe vissen als ze te lang in een te kleine bak hebben gezeten. Drukke vissen, zoals de grote variant van de goudvis, kunnen onze oranje vrienden wel stress opleveren.
Huisvesting- Een gewone vissenkom is te klein voor deze vis! Hij kan hierdoor zich niet voldoende bewegen en in een gewone vissenkom krijgt de vis niet genoeg zuurstof. Zorg dus voor een mooi aquarium met genoeg ruimte.
- De ideale temperatuur is tussen de 10 en 21 graden. Zorg dat de temperatuur niet teveel schommelt, want dat vindt de goudvis niet zo fijn.
- De vissen houden ervan om te wroeten in de bodem om op zoek te gaan naar eten. Zorg dus voor genoeg grind op de bodem. Je kunt zo ook actief houden door hun voeding een beetje te verstoppen in het aquarium.
Lekker etenGoudvissen zijn alleseters. Afwisseling van het voer vergroot de levendigheid en de vruchtbaarheid van de vis. Ze houden ook van insectenlarven, deze kun je al snack geven naast het gewone droogvoer. Je kunt zelf insectenlarven vangen, maar dan bestaat er een kans dat je ziektes mee brengt.
VoortplantingJe kunt pas zien welk geslacht de vis heeft als de vis 2 jaar oud is en dus geslachtsrijp. Het vrouwtje krijgt dan een vollere buik en mannetjes vertonen het zogeheten 'paaiuitslag' , waarbij ze witte stipjes op hun kieuwen krijgen. Het vrouwtje zet haar eieren af tegen de planten en na 5 dagen komen de eitjes uit, al blijven ze nog wel enkele dagen aan de plant hangen. De goudvis is tot alles toe in staat lijkt het, want als de jongen zich niet goed verschuilen, eet hij ze gewoon op.
Feitjes over de Goudvis
- Ze slapen met hun ogen open, want ze hebben geen oogleden.
- Vroeger geloofde men dat de vis geluk bracht. Het was in sommige plekken traditie dat de man er één aan zijn vrouw gaf na het eerste huwelijksjaar.
- Je hoort het overal, maar het is niet waar: ze hebben geen geheugen van maar 3 seconden. Ze kunnen zich dingen van maanden geleden herinneringen.
- Het is door goede training mogelijk het oranje kereltje trucjes te leren, bijvoorbeeld door een hoepel zwemmen.
Deze vis heeft zelfs leren voetballen! (<-klik!)
- Een populair barspelletje in Amerika is 'Goldfish Racing' Klik
hier om het te bekijken.
- Goudvissen kunnen wel 40 jaar worden. De oudste was Goldie, hij werd maar liefst 45 jaar oud.
- Goudvissen kunnen gezichten herkennen.