De Heian periode is een periode in Japan die duurde van 794 tot 1185. In deze periode hadden vrouwen aan het hof, in vergelijking met vrouwen uit latere periodes, redelijk wat vrijheid.
Vrouwen konden omhoog gaan in rang wanneer ze trouwden met een man van hogere status. Dit gebeurde wel vaker, vaak werden deze vrouw dan niet de ‘hoofdvrouw’. Het kwam zeker ook voor dat een dame van lagere status wel de hoofdvrouw werd en zo meer aanzien kreeg. Omgekeerd gebeurde dit eigenlijk niet. Een man trouwde niet met een vrouw van hogere status.
Man en vrouw leefden apart tijdens de Heian periode en de man kwam op bezoek bij de vrouw. Wanneer er kinderen geboren werden, werden deze grootgebracht in het huishouden van de vrouw. De familie van de vrouw had dus veel invloed op het kind en diens opvoeding. Een Japanse familie uit de tijd, deFujiwara, is hier een mooi voorbeeld van: hun dochters lieten ze trouwen met hooggeplaatste mannen. De familie van de vrouw, de Fujiwara, voedden het kind dan zo op dat het de principes van de familie steunde en voortzette. Zo kon de familie door de jaren heer machtiger worden en werden hun zonen zelfs keizers.
Een scheiding was in de periode ook gewoonlijk en daar waren geen officiële documenten aan verbonden. Wanneer de man niet meer op bezoek kwam bij zijn vrouw en stopte met het geven van geschenken, kon dit als scheiding gezien worden. Vrouwen die dus lange tijd niet bezocht werden of niets meer van hun man hoorden, liepen het gevaar om hun man te verliezen. Soms was dit zeker een goede zaak, maar andere keren had dit een negatieve impact. Niet enkel mannen konden een scheiding aanvragen, ook vrouwen hadden de mogelijkheid ertoe. Vrouwen hadden dus redelijk wat vrijheid in deze periode als het ging over het huwelijk.
Mannen hadden dan wel meer vrijheid als het ging over het aantal vrouwen en concubines. Hoeveel vrouwen ze hadden, hing af van hun rang. De man had een eerste vrouw en kon daarnaast dus nog meerdere vrouwen hebben. Iemand van hoge rang kon zich meerdere vrouwen veroorloven, maar iemand van lage rang kon soms niet meer dan één vrouw nemen. Ook was het mogelijk dat de man concubines had, dit was toegelaten zolang hij er de financiële middelen voor had. Hier speelde de status van de man geen rol, enkel het geld was van belang.
Vrouwen in de Heian periode hadden dus redelijk wat vrijheid en speelden een belangrijke rol in het hele machtsspel in die periode. De vrouw en haar familie stonden in voor de opvoeding van het kind en dit kind kon dus de waarden van de familie voortzetten. Verder had een vrouw ook meer vrijheid aangezien ze alleen leefde en zelfs een affaire hebben kon geaccepteerd worden, als de vrouw dit maar op een nette manier deed en zich in het openbaar naar behoren gedroeg.