De griffioen, je zult er ongetwijfeld wel eens van gehoord hebben. Een mythisch wezen, met het lichaam en achterpoten van een leeuw en het hoofd, vleugels en voorpoten van een arend. De griffioen werd gezien als een machtig wezen, omdat de leeuw werd gezien als koning van de dieren en de adelaar als koning van de vogels. Soms werd het dier heel positief gezien en vergeleken met Jesus en het goddelijke, maar soms werd het dier ook heel slecht gezien en geassocieerd met de duivel en het slechte.
In de kunst en mythologie van de Oude Grieken zijn griffioenen veel voorkomend. Alleen enkele goden waren in staat de griffioen te temmen. De griffioen werd voornamelijk geassocieerd met zonnegoden, zoals Malakbel en Apollo, tempels van Apollo zijn dan ook vaak versierd met griffioenen en je kunt de griffioenen soms de lier zien bespelen.
Herodotus, een Oud Grieks historicus, schreef een aantal verhalen over de gevaarlijke griffioenen op en hoe ze goud en edelstenen bewaakten. Hij hoorde ook verhalen over hoe eenogige mannen, zogeheten Arimaspians, dit goud van de griffioenen stalen, maar hij geloofde dit niet.
De eerste representaties van de griffioen zijn echter niet voor het eerst te vinden bij de Oude Grieken, maar al eerder in het Oude Egypte, zo’n 3000 BC. Ook in de middeleeuwen was de griffioen populair. Vele kerken gebruikten de griffioen als symbool en bekers van griffioen klauwen (antilope hoorns) en griffioen eieren (struisvogel eieren) waren gewild.
Door de geschiedenis heen zijn griffioenen op verschillende manieren afgebeeld en beschreven. Er zijn beelden van gemaakt, ze zijn verwerkt in gebouwen, toegevoegd als decoratie, ze zijn te vinden in literatuur en ze worden gebruikt als symbolen en logo’s. Echter er waren altijd mensen die twijfelden aan het bestaan van de griffioen en toen er meer van de wereld werd ontdekt en een griffioen niet gevonden werd, ging deze uiteindelijk behoren tot de fabeldieren.
Dat betekent niet per se dat de griffioen helemaal verzonnen is, het is mogelijk dat oude waarnemers het fossiel van de Protoceratops hebben geïnterpreteerd als bewijs voor een wezen dat half beest, half vogel was. Of dit een juiste theorie is kan erg betwijfeld worden, want veel bewijs is er niet voor.