Al enkele dagen is de horrorsfeer duidelijk aanwezig op Virtual Popstar. De lay-out is omgegooid, de sets zijn gruwelijker dan ooit. Vandaag is het dan eindelijk zover: het is Halloween! Om in dit griezeliger sfeertje te blijven, staat er vandaag informatie op het nieuws van de dag over verschillende, bekende horrorfiguren.
Frankenstein
Misschien is dit wel een van de meest bekende Halloweenfiguren. In vele films en verhalen verschijnt het monster dat Frankenstein genoemd wordt. Toch blijkt de oorsprong anders te zijn dan dat deze wordt weergegeven in vele media.
Het verhaal kent zijn oorsprong bij de Britse schrijfster Mary Shelley. In 1818 verscheen haar boek Frankenstein: The Modern Prometheus. Het verhaal gaat over een wetenschapper, genaamd Victor Frankenstein, die een manier ontdekt om levenloos materiaal tot leven te brengen. In het verhaal verzamelde Victor lichaamsdelen van diverse lijken en trachtte een prachtig schepsel te maken. Een schepsel dat zou moeten dienen als een vriend, maar in plaats daarvan meer op een monster leek. Toch kende het monster een zachte kant en was hij op zoek naar liefde en acceptatie. Met weinig succes, want hoeveel hij ook leerde en hoe vaak hij de mensheid ook probeerde te helpen, hij werd altijd aangekeken voor het angstaanjagende monster dat hij was. Victor werd uiteindelijk door het monster overgehaald om een vrouw voor hem te maken, maar de wetenschapper vermoorde zijn tweede creatie uit angst dat het een haatdragend wezen werd. Uit wraak vermoordde het monster de verloofde van Frankenstein. Aan het einde van het verhaal betuigde het monster zijn spijt en zei enkel te willen sterven.
Vaak wordt de naam Frankenstein verward met het geschapen monster, die in werkelijkheid naamloos is. Victor Frankenstein verwijst namelijk naar de wetenschapper. Daarnaast wordt het monster uit het verhaal van Mary Shelley vaak gebruikt in horrorfilms. In de film, geschreven door Jimmy Sangster, The Curse of Frankenstein, wordt het monster afgebeeld als een non-intelligent en psychotisch wezen dat zonder berouw mensen vermoord. Tot op de dag van vandaag is dit de film die gezien wordt als klassieker.
Dracula
Ook Dracula is niet weg te denken uit de horrorindustrie. Hij is een van de bekendste Vampiers en verschillende films zijn aan hem opgedragen.
De legendarische Vampier is gecreëerd door de auteur Bram Stoker in 1897. In zijn boek blijkt de Vampier over enkele bovenmenselijke krachten te beschikken. Zo heeft hij een kracht dat gelijk staat aan twintig volwassenen bij elkaar, bezit hij telepathie, kan hij mensen hypnotiseren, zichzelf teleporteren, andere vormen aannemen, als een reptiel klimmen en door het kleinste gaatje glippen. Toch blijft zijn meest kenmerkende kracht dat men die hij bijt, eveneens verandert in een Vampier.
De Ierse horrorschrijver liet zich bij het schrijven van de fictieve Dracula vermoedelijk inspireren door verhalen over Vlad de Spietser (1431-1476). Deze vorst van Walachije verzette zich tegen oprukkende Ottomanen en stond bekend om zijn gruwelijke martelingen. Naast hun naam hebben de twee figuren weinig gemeen.
Chucky
Een aanblik op deze uit elkaar vallende pop zal velen angst aanjagen. Charles Lee Ray, beter bekend als Chucky, is een moordlustige pop die tot leven komt in de Child’s Play-films. De pop werd na verloop van tijd een icoon in de wereld van horrorfilms.
In de films wordt Chucky neergezet als een beruchte seriemoordenaar die continu probeert zijn ziel te verplaatsen naar een menselijk lichaam. Opvallend is dat Chucky er in de eerste drie films uitziet als een normale pop, maar hij in de latere films is hij bedekt onder littekens en hechtingen. De volledige naam van Chucky, Charles Lee Ray, is gebaseerd op drie seriemoordenaars: Charles Manson (de man wie de sekte Manson Family oprichtte), Lee Harvey Oswald (de sniper die John F. Kennedy vermoordde) en James Earl Ray (de man wie Martin Luther King Jr. vermoordde).
Pennywise
Deze griezel jaagt menig mens de stuipen op het lijf. Er zijn behoorlijk wat mensen met een fobie voor clowns en dat is waar dit bekende horrorfiguur feilloos op inhaakt.
Pennywise is het iconische personage uit het boek IT, geschreven door Stephen King en is onderhand tweemaal verfilmd. In theorie heet het mysterieuze wezen geen Pennywise, maar wordt er verwezen naar ‘IT’ (ofwel ‘het’) omdat de originele vorm en naam van het monster onbekend zijn. Het kan transformeren in personen, dieren en objecten, waarmee het mensen (en met name kinderen) goed kan manipuleren en beangstigen. Toch transformeert het wezen zichzelf het liefst in Pennywise de dansende clown. Stephen King heeft dit personage gebaseerd op Ronald McDonald, Bozo, Clarabella en John Wayne Gacy. Een verandering die in de film van 2017 is toegevoegd, is het feit dat IT een persoon enkel kan eten wanneer het bang is. In eerdere versies zorgde de angstige emotie er enkel voor dat het vlees lekkerder smaakte.
Magere Hein
In deze lijst met bekende horrorfiguren kan de personificatie van de dood natuurlijk niet ontbreken, namelijk Magere Hein.
Hedendaags wordt Magere Hein afgebeeld als een geraamte dat gehuld is in een donker gewaad, met een kap over zijn hoofd en een zeis in zijn hand. De zeis symboliseert het feit dat de dood iedereen treft; een zeis maait alle korenhalmen om.
In sommige mythologieën gelooft men dat Magere Hein de dood veroorzaakt door bij hen langs te komen. Daarbij zijn er verhalen waarbij mensen zich proberen vast te houden aan het leven door het bezoek van de Dood te ontlopen door omkoperij en verschillende trucks. Anderen geloven dat Magere Hein er enkel voor zorgt dat de laatste touwtjes tussen de ziel en het lichaam te verbreken en de overledenen naar het hiernamaals te leiden.