Wat is 5G en wat moeten we ermee?
5G moet het snelle mobiele netwerk van de nabije toekomst worden, met snelheden die 10 tot 100 keer sneller zijn dan het huidige 4G-netwerk. Snel internetten, downloaden, streamen, altijd en overal, zelfs in treinen en op drukke festivals.
Het 5G-netwerk zal sneller en stabieler worden. De latency (vertraging tussen zender en ontvanger) moet verlaagd worden tot 1 milliseconde. Daar worden veel bedrijven blij van, want dit opent de mogelijkheid voor zelf besturende auto’s, operaties met robotarmen, meer apparaten in huis die op afstand bestuurd kunnen worden, verbeterde virtual reality en nog veel meer.
Op plekken met veel mensen zou dit netwerk stabiel moeten blijven, in plaats van een sterk dalende snelheid zoals bij het huidige 4G-netwerk. Zo zou iedereen in de trein of op een druk festival goed en snel internet moeten hebben. Met een alsmaar groeiende mobiele communicatie, klinkt dit als goed nieuws. Toch?
Het onderzoek naar een 5G-netwerk werd in 2013 gestart, de Europese Commissie stelde 130 miljoen euro beschikbaar voor het onderzoek. Een aantal telecomproviders denken rond 2020 het eerste 5G netwerk klaar te hebben staan, de meesten verwacht dat dat tussen 2022 en 2025 is. Zuid-Korea lijkt qua 5G de koploper te zijn in de wereld, want die wilden tijdens de Olympische Spelen van 2018 al een landelijk dekkend 5G-netwerk hebben, maar nu mikken ze meer op 2020.
Momenteel zit 5G dus nog een beetje in de test fase, bij meerdere landen zijn wel al 5G masten geplaatst en worden er af en toe tests uitgevoerd. Zo ook in Nederland, die begonnen met experimenteren in 2016, en België, die volgden in 2018. In Nederland is het de bedoeling dat Amsterdam als eerst wordt voorzien van een 5G netwerk, maar de tests lopen momenteel in Groningen. In België zijn er 5G testen in Hasselt.
In 2020 heel het land 5G, is dat realistisch of wordt dat een teleurstelling?
Is het realistisch gezien haalbaar dat in 2020 heel Amsterdam 5G heeft? Daar zetten de nodige mensen hun vraagtekens bij, want er zijn een boel beren op de weg. Op dit moment is er één mobiel toestel dat kan worden bijgewerkt, zodat het toestel 5G kan ondersteunen en daardoor wordt het toestel dubbel zo dik. In de aankomende jaren zullen meerdere toestellen worden uitgebracht die 5G kunnen ondersteunen, maar dan moet je dus een nieuw toestel aanschaffen, want met je huidige telefoon kan je niet op het 5G-netwerk.
Heel Nederland of België op het 5G-netwerk, dat zit er voorlopig nog niet in. Zelfs één stad voorzien van 5G zal al een uitdaging te zijn. De 5G-technologie richt zich op hoge frequenties. Hoge frequenties hebben korte golflentes en dat betekent dat ze meer snelheid en minder latency hebben, maar ook dat het bereik een stuk kleiner is en moeilijk door muren en objecten heen gaat. Daardoor moeten er heel veel zendmasten neergezet worden om bijvoorbeeld heel Amsterdam (laat staan heel Nederland) van 5G te voorzien.
Daarnaast vereisen 5G-verbindingen meer energie en worden de chips die 5G ondersteunen zo ontworpen dat 4G de voorkeur heeft. 5G wordt pas aangesproken als je in een korte tijd veel informatie moet downloaden of versturen. Verder loopt je smartphone tegen de nodige moeilijkheden aan om een 5G-netwerk op te stellen.
Dus al met al is het zeer goed mogelijk dat als er 5G komt, dat je telefoon over vijf jaar nog steeds voornamelijk 4G gebruikt. Tenzij je een 5G-toestel hebt, dat zich in een 5G-gebied bevindt. Wat je niet overal in de stad zult aantreffen en zeker niet in kleine dorpjes.
Is 5G veilig?
Veiligheid is belangrijk. Als we kijken naar hoeveel straling er momenteel al is, moet het internet dan nog sneller en nog beter? Blijft het veilig? Wat zijn de consequenties voor ons en de volgende generatie?
Of straling gevaarlijk is hangt af van aan wie je het vraagt, momenteel is het geclassificeerd als “mogelijk kankerverwekkend”. Het ene onderzoek zegt dat het gevaarlijk is en consequenties heeft, terwijl het andere onderzoek zegt dat ze helemaal geen nadelige gevolgen zien. Toch lijkt het erop dat steeds meer onderzoeken het met elkaar eens zijn: straling heeft wél gevolgen.
Als je goed oplet dan zijn er zelfs nu, met het 4G-netwerk, al problemen. Drie procent van de bevolking geeft aan last te hebben van straling en zich beter te voelen als de meeste straling of alle straling weg is. Klachten zijn onder andere oorsuizen en piepen, licht gevoel in het hoofd, hoofdpijn en migraine, druk op trommelvliezen, duizeligheid, jeukende hoofdhuid, irritatie voor harde geluiden, concentratieproblemen, misselijkheid, vermoeidheid, slaapproblemen, futloosheid en depressies.
De medische term voor gevoeligheid voor straling is Elektrohypersensitiviteit (EHS) en wordt in enkele landen, waaronder Zweden en Noorwegen, al als ziekte erkend. Andere landen, zoals Frankrijk en Oostenrijk, vinden de hoeveelheid straling verontrustend en hebben het mobiel bellen op scholen verboden om zo kinderen te beschermen.
Zouden landen dit doen als straling écht veilig was?
Overal op internet vind je verschillende uitspraken, ook over 5G. Er is namelijk nog helemaal geen goed onderzoek gedaan naar de veiligheid van 5G. Dus de mensen die 5G graag zien komen zeggen het is niet bewezen gevaarlijk, dus het zal wel veilig zijn. De mensen die zich zorgen maken over 5G zeggen het is niet bewezen veilig, straling is waarschijnlijk gevaarlijk, dus dit 5G netwerk is mogelijk gevaarlijk.
Niet alleen burgers zijn bezorgd over het 5G-netwerk waar ze weinig over weten, ook wetenschappers en artsen zijn bezorgd. Er is een brief gestuurd vanuit meer dan 200 wetenschappers uit meer dan 35 landen, die aangaven dat de straling van het 5G netwerk gevaarlijk is. Ze waarschuwen voor verhoogde risico’s op verschillende soorten kanker, de ziekte van Alzheimer en verminderde vruchtbaarheid.
Wat gebeurt er dan als zo’n 5G-mast aangaat? In Groningen gaven boeren in de buurt van de mast aan dat koeien doodangst uitstralen, ze rennen naar buiten en kalmeren niet meer of ze slopen bijna de stal. Onafhankelijk van elkaar geven ze aan wanneer het begon en wat blijkt, op dat soort momenten gaat de 5G-mast aan.
Dit gebeurt niet alleen in Nederland, overal ter wereld zijn er gevallen waarbij vogels dood neervallen met tientallen of honderdtallen tegelijk als de 5G-mast aangaat of al een tijdje aanstaat. Of dat koeien zich in de afgrond storten, om maar weg te komen van iets dat niemand ziet. Eenden die hun kop in het water steken of weg proberen te vliegen. Wederom is er geen concreet bewijs dat het door de straling van de 5G-mast komt, maar verdacht is het wel. Zeker omdat een andere reden voor het bizarre gedrag van deze dieren niet gevonden kan worden.
Als het dit al met koeien doet, wat gaan de lange termijn gevolgen dan zijn voor mensen? En als 5G nog wel veilig is voor mensen, gaat het dan mis bij 6G of 7G? Want ergens houdt het waarschijnlijk op.