Japan is een heel mooi land, met een cultuur die vooral niet met de onze vergeleken kan worden. Japan is nummer 1 op verschillende gebieden, vooral technologie. Die technologie, daar wil ik het vandaag met jullie over hebben.
Tijdens een les op school, werd mij wat geleerd over de lovegety, een soort van Tinder maar dan toch heel anders én uit de jaren 90. Hierdoor werd ik erg nieuwsgierig naar andere Japanse uitvindingen en heb ik er een aantal op een rijtje gezet.
Een hotel met alleen maar robots als werknemers, dat klinkt als iets uit de toekomst, toch? Think again. Het bestaat al!
Het Henn-na hotel, naar het Nederlands vertaalt vreemd hotel, is gelegen in Sasebo. Interessant weetje: Het is onderdeel en ligt nabij Huis ten Bosch. Hé, dat klinkt wel heel Nederlands, toch? Jep! Huis ten Bosch is ook een aparte Japanse uitvinding. De Aziaten houden van Nederland, en dat willen ze maar al te graag laten blijken. In Sasebo is themapark Huis ten Bosch gebouwd, waar replica's van gebouwen in Nederland staan.
Terug naar het hotel: In het Guinness Book of World Records staat een record voor 's werelds eerste hotel met robot staf. Bij de receptie staat een vrouwelijke robot en een dino robot, Nao, een 'normale' robot speelt congierge, de robot portiers zorgen voor het wijzen van de weg en in elke kamer staat een robot die voor assistent speelt en je onder andere het weer kan vertellen.
De Lovegety was een uitvinding die in 1998 uitgevonden werd in Japan. Waar nu iedereen Tinder heeft om een match te krijgen, was dit eind jaren 90 heel anders in Japan.
De Lovegety was een kleine gadget, in de vorm van een sleutelhanger. Het zag eruit als een soort afstandsbediening met drie knoppen erop. Je kon kiezen tussen "Ga praten", "Ik zoek liefde" of - ja, dit is echt - "Laten we karaoke gaan zingen". Wanneer iemand in dezelfde modus binnen een straal van 4,5 meter kwam, ging er een lampje branden en kon je contact leggen met diegene. Of alles wel ethisch verantwoord is, dat is een ander verhaal.
In de late jaren 20 werd plastic voedsel in Japan uitgevonden, ook wel sampuru genoemd. Niet om te eten, natuurlijk, maar om het in etalages te leggen.
De buitenlanders kwamen naar Japan, maar hadden toen echt nog geen verstand van het voedsel daar. Ze wisten niet wat ze moesten bestellen, dus begon Japan met het maken van replica's van dit voedsel.
Tegenwoordig vindt je etalages vol met dit 'voedsel' dat er overheerlijk uit ziet, en vooral erg lekker. Maar laat je niet in de verleiding komen, want het eten van dit lijkt me niet zo lekker!