Onze favoriete zanger zong er al over in 2011, maar was is het nu eigenlijk? En waarom juist met kerst? Vandaag heb ik het met jullie over de mistletoe!
De mistletoe is geen op zichzelf staande plant, maar groeit op andere bomen, zoals bijvoorbeeld een appelboom. In het Nederlands wordt hij ook wel een maretak, mistel of vogellijm genoemd. De Engelse benaming komt van twee Angel-Saksische woorden, mistel, ook wel mest, en tan, ook wel takje. Je zou mistletoe dus ook wel poep op een tak kunnen noemen...
In Nederland komt de tak in het hele land voor, maar vooral in Zuid-Limburg. In België is de tak alleen in het oosten te vinden.
De mistletoe heeft groene blaadjes met witte besjes. Deze besjes worden door vogel verspreidt. Wanneer de vruchten worden opgegeten door de vogels, blijft de pitten liggen in de boom en deze ontkiemen. Vanuit daar ontstaat dan weer een nieuwe maretak. Een tip: Eet zelf de zaadjes niet, want deze zijn giftig!
De mistletoe heeft vele betekenissen in verschillende culturen, zo speelt het een rol in de Noordse mythologie, het zou namelijk het enige zijn waarvoor Baldr kwetsbaar is. Verder zit maretak ook in het drankje van Obelix waardoor hij zo sterk is en natuurlijk heeft de mistletoe ook rond kerst een grote betekenis. Iets met kussen als je eronder staat.
In de tijd van de Kelten en Germanen stond de mistletoe als symbool voor vruchtbaarheid en werden er al vele rituelen mee uitgevoerd. Dat het een symbool is voor vruchtbaarheid is tevens niet ongewoon, want als de bomen 's winters kaal zijn, zie je de mistletoe nog groen zijn! Vanaf dat moment was de mistletoe al belangrijk, maar het kussen onder de mistletoe komt uit Scandinavië in de tijd van de Druiden. Wanneer vijanden elkaar ontmoetten onder de mistletoe, waren ze verplicht om hun wapens neer te leggen en gedurende een dag een wapenstilstand te houden.
Vanuit deze wapenstilstand is het op de een of andere manier ervan gekomen om elkaar te kussen als twee mensen zich onder de mistletoe bevinden. Het is nog steeds een teken van vriendschap, maar dan op een iets andere manier. De traditie van het kussen, is gestart in Groot-Brittannië. Eigenlijk moet je eerst een besje van de tak plukken voordat je kon kussen. Als alle besjes op waren, kon je niet meer kussen. Maar tegenwoordig gaat het meer om de tak, niet om de besjes!
Heb jij al ooit iemand gekust onder de mistletoe? Of heb je ooit gezien dat iemand gekust is onder de mistletoe? Deel je verhalen in de reacties met mij!