Tiny living, tiny houses, je hebt de termen hoogstwaarschijnlijk al eens voorbij zien komen. Zo niet, dan legt Rafke het even uit in een artikel van 2016:
klik hier voor een algemeen overzichtje. De tiny houses staan vaak heel positief in de media, laten we als een voorbeeld nemen dat ze heel energiezuinig zijn en verspilling tegengaan. Ook creëren ze in onze tijd van chaos en drukte meer rust om ons heen, omdat je met minder spullen in je huis ook meer rust zou vinden. Wat je wel minder hoort, is welke nadelen klein leven met zich mee brengt.
1. Het wordt er snel vies Je hebt natuurlijk niet zo'n groot oppervlak dat je moet schoonmaken, maar dat betekent nog niet dat het je minder tijd kost. Leven in een kleine ruimte kan er namelijk voor zorgen dat in hele korte tijd al veel viezigheid ontstaat! Denk bijvoorbeeld aan wanneer het hard heeft geregend buiten en je komt binnen stappen met je natte kleren. Je hebt geen hal om alvast wat uit te trekken en uit te wringen, je stapt vaak al gelijk je huis binnen.
2. je kunt vaak niet gelijk je bed in Dit geld niet bij alle huisjes, maar soms moet de bank of een paar kisten getransformeerd worden tot een bed. Dit ziet er allemaal wel geinig uit in de Youtubefilmpjes, maar als je brak en doodop thuiskomt is het niet zo geinig.
3. Het stinkt al snel Omdat je in zo'n kleine ruimte leeft, zijn geuren snel overheersend. Een lekkere geurkaas kan bijvoorbeeld al erg snel te sterk worden en als je een lekkere tosti hebt gemaakt, blijft de geur lang hangen.
4. Het is geen forever home
Na een tijdje in zo'n huisje te hebben gewoond, ben je wel toe aan een nieuwe fase in je leven: een partner of kinderen. Zolang je partner ook fan is van tiny living is er natuurlijk geen probleem, al kan dit al een uitdaging zijn. Je bent namelijk voortdurend met elkaar in dezelfde ruimte en je kunt je nergens even afsluiten. Met kinderen wordt tiny living wat uitdagender: ze hebben behoefte aan speelgoed en ruimte om te spelen. Als ze wat ouder worden, krijgen ze ook behoefte aan hun eigen plekje en dat heb je niet zo vaak in een tiny house.
5. De wetgeving voor deze huizen is niet erg duidelijk
Veel gemeentes zitten niet echt te wachten op de kleine huisjes in Nederland. Het is makkelijker een tiny house te bewonen in Amerika dan in Nederland, omdat ze hier heel veel toezicht hebben op wat je doet. Zo kun je niet zomaar een postadres toegewezen krijgen en mag je niet zomaar overal gaan staan met je huisje. Er zijn in Nederland ook allemaal regels voor het verkrijgen van een (klein) huis. Zo moet er een halletje zijn bij de deur en moet de wc twee deuren van de woonkamer af zijn. In een tiny house is hier geen ruimte voor. Het is dus belangrijk om met de gemeente te overleggen en je plannen te bespreken, misschien willen ze dan met je meewerken.