Valentijnsdag, de dag van de liefde en de cadeautjes… Hier geven koppels cadeaus aan elkaar of hebben ze samen wat gepland, maar niet overal in de wereld wordt Valentijnsdag op dezelfde manier gevierd. Een mooi voorbeeld hiervan is Japan met Valentine’s Day en White Day. Je leest het goed, de traditie in Japan bestaat uit twee delen. Beide feestdagen zijn immens populair in Japan en zijn dan ook een geweldige periode voor warenhuizen. De etalages staan vol met chocolade en ander snoepgoed, de prijzen kunnen oplopen van tientallen tot honderden euro’s.
In Japan, op 14 februari doen koppels niets romantisch of geven ze elkaar geen cadeautjes, nee, het is aan de vrouw om chocolade te geven. Dit is niet iets wat strikt romantisch is. Alhoewel de vrouw aan haar partner chocolade geeft als cadeau, wordt er ook van haar verwacht dat ze chocolade geeft aan andere mannen in haar leven. Denk hierbij aan mannelijke collega’s, de baas, klasgenoten, … Toch is deze traditie aan het veranderen in Japan nu vrouwen een prominentere rol beginnen spelen in de maatschappij. Uit een rondvraag van een Japanse winkel, Matsuya die gelegen is in Ginza, koopt meer dan de helft van de vrouwen chocolade voor zichzelf. Op de tweede plaats komt familie.
Japan is een land met vele regels en is nogal gestructureerd. Dit is ook te merken in de soorten chocolade die er te vinden zijn, elke soort heeft een andere betekenis alsook een ander prijskaartje.
- Hinmei choco is voor de geliefde van de vrouw of de persoon op wie ze een crush heeft. Vaak is dit duurdere of zelfgemaakte chocolade.
- Giri choco is chocolade die je uit verplichting geeft. Een voorbeeld hiervan is de chocolade die een vrouw aan haar baas geeft. Deze chocolade is niet zo duur en er kan een doos gekocht worden die dan gedeeld wordt onder de mannelijke collega’s.
- Cho-gigi choco gaat nog een stap verder dan de verplichte chocolade omdat hier de nadruk echt ligt op het feit dat het verplicht is. Een vrouw zal hier dan ook niet veel geld aan besteden.
- Tomo choco is soort chocolade die de laatste jaren populairder is geworden, namelijk chocolade die uitgedeeld wordt onder vriendinnen. Soms komen vrouwen samen en maken ze chocolade om die nadien samen op te eten.
Een maand na Valentijnsdag, op 14 maart, is het de beurt aan de mannen om cadeautjes terug te geven aan de vrouwen die hun chocolade gegeven hebben. Deze keer moet het geen chocolade zijn, ander snoep is ook goed. De naam komt van de kleur van de chocolade en de snoepjes, deze zijn namelijk wit. Andere cadeautjes zijn dan verpakt in witte verpakkingen zodat ze aan de traditie voldoen. Net zoals bij de vrouwen bestaan er ook verplichte cadeautjes die de mannen moeten geven als ze wat gekregen hebben, bijvoorbeeld van vrouwelijke collega’s. Mannen kunnen dan, zoals hun vrouwelijke collega’s, een box chocolade kopen die gedeeld wordt onder de vrouwelijke medewerkers. Ook voor de partner van de man zijn er speciale, duurdere delicatessen. Zo is niet enkel chocolade populair, maar ook pudding.
Valentijnsdag is vanuit het Westen overgewaaid naar Japan, maar hoe is White Day ontstaan? Er wordt aangenomen dat de traditie is ontstaan in een banketbakkerij. Vrouwen gaven al chocolade aan mannen, maar ze kregen niets terug. De eigenaar van de banketbakkerij had het geklaag van vrouwen gelezen over het feit dat ze niets terugkregen en las bij één vrouw dat ze zelfs blij zou zijn met marshmallows. Zo ontstond de eerste Marshmellow Day in 1978 in Ginza, Tokio. Dit spreidde zich al snel doorheen Japan, in de jaren 80 was het al een vaste waarde geworden, en de naam veranderde naar White Day en andere witte delicatessen werden aangeboden.
Het succes van White Day is afhankelijk van Valentijnsdag, aangezien de mannen deze cadeautjes kopen voor de vrouwen die hen iets gegeven hebben. Met het stijgende aantal vrouwen dat wel chocolade voor zichzelf koopt maar niet voor anderen, daalt het aantal mannen dat cadeautjes koop voor de feestdag een maand later.
Om deze dag van de liefde te vieren, heeft het NT ook nog een klein cadeautje voor jullie.
ItsValentinesDayWhoootNT