Aantal spelers die een account aanmaakten na het klikken op jouw promotielink en die het level YouTube-ster hebben behaald!
Fashion Star zilver
Aantal opeenvolgende dagen nieuwe look
The Socializer zilver
Posts op andermans forum/blog/gastenboek
Marathon Master VIP
Aantal opeenvolgende dagen online geweest
World Dominator VIP
Aantal voltooide tours
19 van de 24 sterren behaald
Nieuws van de dag
#1 BOG 2019 Ronde 2 || Klassiek ballet (door Anoniem)
Klassiek Ballet is ontstaan in Italië tijdens de Italiaanse renaissance, maar is verder ontwikkeld in de zeventiende eeuw in Frankrijk. Lodewijk de Veertiende had hier een belangrijke rol in, omdat het ballet zich afspeelde op zijn hof. Hij heeft ervoor gezorgd dat ballet regels kreeg, al die posities en regels zijn opgeschreven in een boek waar iedereen zich ook aan houdt. Lodewijk was als kind dol op dansen en had zijn eigen balletleraar. Later stichtte hij in 1661 de La Académie Royale de la Danse, dit was de allereerste dansschool. Op deze school leerden de dansers alle houdingen en bewegingen, de meeste danspassen moesten op de tenen worden gedanst. Mensen vanuit de hele wereld kwamen naar deze school om ballet te leren. Balletposities en balletpassen hebben door deze ontwikkeling een Franse naam. Op het moment dat je dus op Ballet zit, leer je zelfs een stukje Frans.
Tijdens de achttiende eeuw kwamen er meer technieken bij ballet en werd er gewerkt aan het uitdrukken van een karakter om zo een verhaal uit te beelden. Deze vorm van kunst kwam vaak voor in combinatie met componisten. Ballet werd vaak gebruikt tijdens opera’s.
De meest belangrijke vernieuwing kwam in de negentiende eeuw, de spitzen werden namelijk uitgevonden. Tijdens de balletten moest het er vaak uit zien alsof de dansers konden vliegen. Dit is mogelijk als je op de punten van je tenen danst, hier waren de spitzen voor nodig. Een paar spitzen bestond uit een zool met een verhard blok.
Natuurlijk kunnen we de mooie outfits van onze ballerina’s niet vergeten. De tutu ontstond in de jaren 30 van de negentiende eeuw. Het kledingstuk was toen wit met een belvormige rok tot op de kuiten maar werd later veranderd in een kortere versie met een iets vlakkere rok.
Er zijn heel wat balletten die al heel erg oud zijn, maar nog steeds door verschillende mensen over de hele wereld worden uitgevoerd.
Het Zwanenmeer is een van deze balletten. Het stuk was in eerste instantie totaal niet goed in elkaar gezet. Een aantal jaren na de eerste opvoering hebben twee choreografen het stuk herschreven, deze versie wordt tot op heden gebruikt als de traditionele uitvoering. Het is een sprookje dat gaat over een prinses genaamd Odette. Een kwaadaardige tovenaar genaamd Von Rothbart verandert haar en een aantal andere vrouwen in zwanen. Alleen in de nacht veranderen de zwanen in hun menselijke vorm. De zwanen blijven om deze reden alleen in de buurt van het meer. De muziek die bij dit stuk hoort is gecomponeerd door een Russische componist.
Giselle is ook een bekend balletstuk. Giselle speelt zich af in een dorp aan de Rijn en gaat over een volksmeisje dat tot de dood bij haar geliefde blijft, dit is uniek omdat Giselle een boerenmeisje is dat verliefd wordt op haar graaf Albrecht. Albrecht belooft haar eeuwige trouw toe, maar een boswachter genaamd Hilarion komt erachter dat Albrecht uit een adellijke familie komt en verloofd is met een andere vrouw. De muziek die hierbij hoort is gecomponeerd door Adolphe.
The Sleeping Beauty die erg bekend is in de wereld van de sprookjes, heeft ook een eigen balletstuk. Het gaat over de prinses Aurora die op zestienjarige leeftijd zich prikt aan een spinnewiel die vervloekt is door een boze fee. De goede fee in het ballet zorgt ervoor dat de prinses niet sterft, maar honderd jaar slaapt. De Russische componist van Het Zwanenmeer was ook de componist van The Sleeping Beauty.
Als laatste komen we aan bij Romeo en Julia. Onze welbekende William Shakespeare is de schrijver van dit stuk. Het verhaal gaat over een onmogelijke liefde tussen twee leden van verschillende adellijke families. Door politieke problemen is dit balletstuk heel lang niet gebruikt, in 1940 is het stuk door Leonid Lavroski pas in première gegaan.
Het Hofballet Door de Franse koning Lodewijk XIV ontstond in de zeventiende eeuw het Hofballet. Dit was een basis met eigen regels, bewegingen en kleding. De ontwikkeling van Hofballet veranderde door de opkomst van het theater. Hofballetten vonden vanaf dat moment meer plaats in de theaters dan in de paleiszalen. Dit was voor de toeschouwers interessanter, omdat ze nu naar de dansers konden kijken vanaf een rechte lijn in plaats van balkonhoogte.
Het Handelingsballet Om dans echt betekenis te kunnen geven begonnen kunstenaars voorstellingen te maken. Het verhaal dat eigenlijk het middelpunt was, werd uitgebeeld door de dansers. Het uitbeelden van gevoelens zorgde voor meer gevoel voor drama en meer passie. Bij deze vorm van ballet wordt er ook vaak gebruikgemaakt van pantomime. Pantomime is eigenlijk gewoon mime en dat betekent dat een verhaal uitgelegd wordt door middel van gebaren, lichaamstaal en mimiek.
Klassiek ballet Klassiek ballet wordt ook wel Romantisch Ballet genoemd. Het gaat hier vooral om sprookjes en liefde. De klassieke ballet techniek staat dan ook centraal: uitgedraaide benen en voeten, open houding, lenigheid, de vijf voetposities, gebruik van sprongen en pirouettes. Personages komen hier echt tot leven en het is de bedoeling dat mensen weg kunnen dromen in het verhaal. Fantasie is dus echt de rode draad in het balletstuk.
Modern ballet Bij Modern ballet wordt er wel gebruikgemaakt van de standaard houdingen en posities, maar zijn de regels minder streng. Er wordt hier vooral gekeken naar bewegingsvrijheid en expressie. De drie choreografen Rudi van Dantzig, Hans van Manen en Toer van Schayk zijn degenen die een modern gezicht hebben gecreëerd voor Ballet en internationaal bekend staan als de ‘Hollande School.’