Het is vandaag 8 maart. Elk jaar op 8 maart staat deze dag in het teken van vrouwen. Het is vandaag internationale vrouwendag! Het thema van dit jaar is heldinnen. Vandaag op het NVDD: 5 heldinnen die veel hebben betekend voor de wereld.
Rosa Parks
Het was 1955. Rassenegregatie was nog volop aan de gang in de wereld, met name in het zuiden van de Verenigde Staten. In verschillende bussen waren delen voor 'zwarten' en 'blanken', het achterste deel was gereserveerd voor zwarten. Rosa Parks zat op een stoel in het zwarte gedeelte. Een aantal blanke passagiers stapten in maar het blanke gedeelte begon vol te raken. Rosa weigerde hierop om haar stoel af te staan en ging hierbij tegen de wet van Alabama in. De politie kwam te pas en ze kreeg een boete van 10 dollar. Dat weigerde ze te betalen waarna ze werd gearresteerd. Martin Luther King zorgde hierbij voor een boycot van het busbedrijf waardoor de scheidingen in de bussen afgeschaft moesten worden.
Haar leven lang heeft ze gevochten voor gelijke rechten, waardoor ze vele eerbetonen heeft gekregen. Ze ontving de hoogste onderscheiding die te krijgen is voor burgers in de VS. In 2013 werd er een beeld ter nagedachtenis van haar onthuld. Toen ze overleed in 2005, werd haar lichaam opgebaard in het Capitool. Normaal gesproken is dit een plek voor presidenten en oorlogshelden, zij was de eerste vrouw.
Amelia Earhart
1932. Amelia Earhart is de eerste vrouwelijke pilote die de Atlantische Oceaan overstak. In 1935 was ze de eerste persoon die solo de Grote Oceaan overvloog. Het was 1937 toen ze samen met haar navigator de langste vlucht ter wereld zou maken. 47.000 kilometer lang zou die worden, maar ze heeft hem nooit af kunnen maken.
Samen met navigator Fred Noonan zou ze naar Howland vliegen, een klein eiland dat speciaal een landingsbaan aan had laten leggen voor deze recordpoging. Dit eiland hebben ze echter nooit behaald. Het vliegtuig is niet terug gevonden, evenals de Earhart en Noonan. Er zijn aanwijzingen gevonden dat het toestel een noodlanding heeft moeten maken op een eiland en dat ze daar zijn aangekomen. Concreet bewijs is echter nooit gevonden.
Meer // Film: Amelia (2009)
Frida Kahlo
Frida Kahlo, Mexicaanse vrouw die wij vooral herkennen door haar monobrow. In 1925, toen ze 18 jaar oud was, werd de bus waarin ze zat, aangereden door een tram. Ze raakte hierdoor ernstig gewond en moest maandenland in bed liggen. Dit zorgde ervoor dat ze ging schilderen. Haar moeder liet spiegels aan haar bed vast maken, zodat ze zichzelf kon gaan schilderen.
Kahlo's werk kenmerkt zich door de felle kleuren met een aparte sfeer. Haar schilderijen ontstonden vanuit angst en eenzaamheid door de pijn die ze altijd had. Haar huwelijk was niet fijn, het ongeluk bracht haar nog steeds veel pijn en bovendien had ze vanaf haar zesde een handicap aan haar rechterbeen. Frida Kahlo was en is een symbool voor het feminisme. Zo schoor ze nooit haar lichaams- en gezichtshaar, hier was ze fel op tegen. In 1954 overleed ze, vermoedelijk maakte ze zelf een einde aan haar leven.
Meer // Film: Frida (2002)
Marie Curie
Marie Curie werd geboren in Polen op 7 november 1867. Ze heeft veel betekend voor haar werkveld, de schei- en natuurkunde. Ze ontvang twee Nobelprijzen en ontdekte twee elementen. Ze stond vooraan op het gebied van radioactiviteit. Haar werk heeft nu nog steeds grote impact op ons leven.
Marie Curie woonde in het door Rusland bezette deel van Polen, waar het in 1863 verboden werd voor vrouwen om te studeren. Dit zorgde ervoor dat ze niet werd toegelaten tot de Keizerlijke Universiteit van Warschau in 1883. Ze ging werken als lerares om haar familie te onderhouden, maar in de avond volgde ze colleges aan een geheime mobiele universiteit waar Poolse vrouwen wél les mochten krijgen.
In 1903 verdedigde ze haar proefschrift over radioactiviteit, het eerste proefschrift in de natuurkunde geschreven door een vrouw. Dit zorgde ervoor dat ze een Nobelprijs voor de Natuurkunde kreeg, samen met haar man. In 1911 ontving ze haar tweede Nobelrpijs, deze keer voor de Scheikunde door haar ontdekken van radium en polonium.
Ruth Bader Ginsburg
Ruth Bader Ginsburg, geboren in 1933 is een Amerikaans juriste en een van de negen rechters van het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten, de hoogste rechtsinstantie in de VS.
Ze studeerde rechten aan Harvard, en trouwde daar in 1954 met Martin Ginsburg. Vanaf 1959 tot 1961 werkte als griffier voor een rechter. In 1978 begon ze te werken als docente aan verschillende universiteiten. In 1980 werd ze benoemd tot rechter door president Jimmy Carter. In 1993 droeg Bill Clinton haar voor als rechten van het federale Hooggerechtshof. Ze werd in 1999 ziek, maar desondanks heeft ze in al die jaren maar één dag van werk gemist. Nog steeds in ze aan het werk, ze is momenteel 85 jaar oud.
Meer // Film: On the basis of sex (2019) // Documentaire: RBG (2018)