Vandaag is het naar jaarlijkse gewoonte de dag waarop pi-dag gevierd wordt - het is inmiddels al weer 14 maart! Wie een beetje bekend is met het getal pi, ziet meteen waarom pi-dag vandaag gevierd wordt. 14 maart, oftewel 3/14 in de Amerikaanse datumnotatie, staat symbool voor de eerste drie cijfers van het getal π.
Maar, wat is er nu eigenlijk zo speciaal aan het getal π? Wat is het getal π zelfs?π is het getal waarmee de verhouding van een cirkels omtrek ten opzichte van diens diameter wordt weergegeven. Deze relatie wordt weergegeven door de formule "p = 2π*r", waarbij p de omtrek en r de straal van de cirkel is. Als je de formule wat aanpast, krijg je een nieuwe formule waarmee je het getal pi kan berekenen: "π = p/2r". Pi is een vast getal en bedraagt ongeveer 3,1416. Het speciale aan pi is het feit dat het getal irrationaal is Dit betekent kortweg dat het getal oneindig veel decimalen (getallen na de komma) heeft, waar geen echte regelmaat in blijkt te zitten. Dit heeft als gevolg dat je het getal pi niet als breuk kan schrijven. Vandaar dan ook de naam "irrationaal", pi kan immers niet als breuk of "ratio" geschreven worden: pi is irrationaal.
Waarom wordt er een dag aan het getal gewijd?Het is een feit dat pi-dag geen echte feestdag is. Het is echter een dag waarop voornamelijk wiskundigen even bij het getal en diens betekenis stil staan, omdat de datum (3/14) natuurlijk op de decimale schrijfwijze van het getal lijkt. Bovendien is pi-dag ook een mooie manier om wiskunde in het dagdagelijkse van meerdere mensen te brengen. Als je geen interesse voor de wiskunde hebt, sta je natuurlijk veel minder snel stil bij deze datum. Pi is echter een getal dat door veel mensen gekend is, waardoor meer mensen pi-dag en de betekenis van deze dag sneller zullen (h)erkennen.
Weetjes over het getal π≈ Het getal pi is al meer dan 4000 jaar bekend! De eerste beschrijving van het getal komt van de oude Babyloniërs. Doorheen de jaren werd er meer onderzoek naar het getal gedaan. In de Griekse periode deed de Griek Archimedes ook onderzoek naar het getal pi, waardoor pi soms ook "de constante van Archimedes" genoemd wordt.
≈ Aangezien pi oneindig veel decimalen heeft, hebben sommigen het een sport gemaakt om er zoveel als mogelijk van te onthouden. Niet met en specifieke reden of met een specifiek nut, maar eerder om wat vriendelijke competitie te doen ontstaan. Momenteel zijn er meer dan zes miljard decimalen van pi bekend, waarvan je een fractie op
deze (aanklikbaar) website kan bekijken. Ikzelf ken momenteel de eerste 50 decimalen van pi. Wil jij ze ook van buiten leren of testen hoeveel je er momenteel van buiten kent? Dan kan je het op
deze (aanklikbaar) website eens testen!