De afgelopen weken zijn voor ons allemaal ongetwijfeld hectisch, angstaanjagend en verwarrend geweest. Niet elk jaar doet er zich een epidemie op deze schaal voor; de coronacrisis is dan ook de eerste grootschalige pandemie die onze generatie meemaakt.
Wat is corona?
Het coronavirus behoort tot een grotere familie van virussen die voornamelijk inwerken op onze luchtwegen. Sommige virussen leiden meestal tot een onschuldige verkoudheid, maar andere virussen kunnen ook een ernstige luchtweginfectie of longontsteking veroorzaken. Een ander voorbeeld van een coronavirus is bijvoorbeeld SARS, een virus dat in 2002-2003 in Azië een epidemie deed ontstaan die niet even grootschalig was als de coronapandemie anno 2020. Het huidige coronavirus wordt door wetenschappers ook wel Sars-CoV-2 genoemd en vormt de aanleiding tot Covod-19, oftewel Coronavirus Disease 2019. Deze naam verwijst dus naar de naam van het virus en naar het jaar waarin diens massale verspreiding startte, namelijk in december 2019. De verspreiding startte in Wuhan China, waardoor het door sommige bevooroordeelden ook wel het "Chinese virus" genoemd wordt - dit is echter een vrij kortzichtige en xenofobische bijnaam voor de ziekte. Er bestaat een hardnekkige fabel die luidt dat het coronavirus op de mens is overgeslagen, omdat men in China (Wuhan) vleermuizensoep eet. Dit is echter onwaar, omdat vleermuizen voor consumptie natuurlijk gekookt worden. Bijgevolg sterft het virus en kan dit niet meer tot een besmetting leiden.
Aanvankelijk geloofden veel mensen dat het coronavirus "slechts een verkoudheidje" was en dat het daarom niet zo'n big deal was. Dit gedachtegoed komt verder uit de symtomen van Covid-19: de meeste mensen hebben bij besmetting namelijk last van een droge hoest, keelpijn en koorts (T > 38,5°C). Alhoewel het een feit is dat gezonde mensen deze symptomen makkelijker van zich af kunnen vechten, mag men er niet van uit gaan dat dit voor ieder gezond persoon geldt. Zo is er eind maart in België bijvoorbeeld een gezonde dertigjarige vrouw aan het virus gestorven en zijn er ook in Nederland al enkele gevallen van "gezonde mensen" die door de ziekte op de IC-unit van het ziekenhuis belanden. Het is dus zeker niet gepast om Covid-19 als "slechts een verkoudheidje" te beschouwen. Wees altijd op je hoede, want als je er zelf niet aan bezwijkt, kan je misschien wel anderen besmetten die de ziekte niet van zich af kunnen vechten. De ziekte kan na een langere periode immers een longontsteking veroorzaken, wat zeer gevaarlijk is.
Hoe kan je besmet raken?
Je kan alleen besmet raken met het nieuwe corona virus door mensen mét klachten. Het virus verspreidt zich via druppeltjes speeksel of slijm van mensen die hoesten of niesen. Dat kan rechtstreeks via je mond, neus of ogen. Maar ook indirect doordat het virus op je handen landt, en je daarna door je ogen wrijft. Daarom is het zo belangrijk om regelmatig je handen te wassen en nies en hoest in je elleboog! Je raakt dus alleen besmet als iemand dicht bij je hoest of als je een oppervlak aanraakt waar het opzit en je vervolgens je gezicht aanraakt.
Tot nu toe is niet bewezen dat (huis)dieren het virus ook over kunnen brengen door het bij zich te dragen. Echter is een huisdier net zo goed een ‘’oppervlak’’. Dus stel iemand met het virus niest op je hond, en jij raakt die hond aan, kan je het virus daardoor overnemen.
Er gaan geruchten rond dat in de zomer het virus zal verdwijnen door de warmte. Dat is een aannemelijk feit doordat luchtwegvirussen minder makkelijk verspreiden als het warm is. Echter is Corona ook al in meerdere warme landen actief. Het virus zal dus waarschijnlijk verminderen maar het kan daarna net zo goed weer terug komen.
Hoe lang duurt het voordat ik ziek word als ik besmet ben?
De zogeheten incubatietijd, het moment tussen besmetting en de eerste klachten, ligt tussen de 2 en 12 dagen. Het RIVM houdt voor de zekerheid 14 dagen aan.
Hoe kan ik mezelf het best tegen het virus beschermen?
Veel mensen geloven dat chirurgische mondkapjes hen tegen het virus kan beschermen, maar dit is een gevaarlijke fabel. Chirurgische mondkapjes beschermen je niet tegen het virus, omdat ze geen virussen tegenkunnenhouden - zij kunnen namelijk door de poriën van het masker heen! Chirurgische mondkapjes worden in de praktijk (tijdens operaties) dan ook vooral gebruikt om de chirurgen te beschermen voor opspattend bloed. Een beter alternatief mondmasker is er eentje van het model FFP2 die speciale luchtfilters bevat, waardoor het virus uit de lucht weggefilterd wordt. Dit mondmasker is echter vrij zwaar en maakt het ietwat moeilijker om te ademen, waardoor de gemiddelde mens het dragen ervan niet langer dan een half uur kan volhouden.
Veel betere en efficiëntere manieren om zowel jezelf als je medemens tegen Covid-19 te beschermen, zijn zelfisolatie en het beoefenen van een goede zelfhygiëne. Veel landen passen deze strategieën dan ook toe. In zowel België als Nederland is een algemene "lockdown" ingesteld, waardoor mensen worden aangemoedigd om het huis enkel indien nodig te verlaten. Zelfhygiëne is altijd belangrijk en deze coronacrisis bewijst dit feit. Door je handen te wassen, verminder je de kans om jezelf of anderen te besmetten. Het is immers gevaarlijk om met vuile handen je gezicht aan te raken.
We raden het je zeker aan om thuis te blijven zolang de overheid en gezondsheidsinstanties dit aanraden. Als je jezelf ziek voelt, is het het best om je werk (of andere verantwoordelijkheden) hiervan op de hoogte te brengen en thuis te blijven. Houd afstand van anderen en doe met andere woorden aan social distancing. Probeer hoe dan ook de kans op besmetting te verminderen! Hiermee bescherm je niet enkel jezelf, maar ook je geliefden en je medemens.
Nederland en Corona
Op deze (aanklikbaar) website kan je zien hoeveel mensen er in Nederland besmet zijn met het Corona virus. De website wordt iedere dag goed bijgehouden over de geregistreerde zieke mensen en nieuwe feiten.
Nederland lijkt goed voorbereid te zijn op de pandemie. Uit de 2019 Global Health Security Index blijkt dat Nederland het derde best voorbereidde land is van totaal 195 landen. Op plek twee staat het Verenigd Koninkrijk en op plek één staat de Verenigde Staten.
De testen voor Corona worden niet (meer) zomaar bij iedereen uitvoert. Het blijkt ook een ingewikkelde procedure om uit te voeren. Testen worden alleen nog uitgevoerd bij mensen die ‘’op het randje liggen van de intensive care’’ omdat dokters dan écht moeten weten wat te behandelen. Als je op de bank ligt te snotteren maakt een positieve of negatieve test het geen verschil voor het advies; thuis blijven! 0,5% van de testen kunnen zelfs eerst positief uitvallen en later tóch negatief zijn. Dit kan bijvoorbeeld komen omdat de persoon net genezen is. Dit is deels ook de reden waarom er niet bij iedereen testen uitgevoerd worden. Een andere reden is het tekort aan benodigdheden voor de test. Nederland heeft ongeveer 10.000 test per dag tot hun beschikking.