We mogen dan wel popsterren zijn op deze website, het is altijd belangrijk te concurrentie in de gaten te houden: rocksterren. De laatste dagen zijn er veel rocksterren op vp gekomen, dus het is nu een goed moment om ze eens even goed te leren kennen.
Wat is rock nou precies? Rock is muziek dat gekenmerkt wordt door gitaar, bas en drums, heel ruig dus. Het kwam op in de jaren 50 van de Verenigde Staten. Mensen gingen experimenteren met rock en het groeide daardoor uit tot verschillende subgenres. Een paar voorbeeldjes hiervan zijn blues, country en Rock-'n-roll. Tegen het einde van de jaren 50 begon de populariteit van het genre al weer weg te zakken, maar niemand minder dan een paar willekeurige jongemannen uit Liverpool (The Beatles) maakte daar al snel een eind aan in 1962, toen ze hun eerste plaat uitbrachten. In het zelfde jaar als The Beatles bracht The Rolling Stones ook hun eerste plaat uit. Het rock genre sloeg aan in Europa en werd populairder dan ooit.
Subgenres in Europa Psychedelische rock zette zijn steen in de muziek industrie tijdens de tweede helft van de jaren zestig. Band zoals Pink Floyd en The Doors behoren tot dit genre. De stijl wordt gekenmerkt door elektrische gitaren, elektronische effecten, heftige gitaarsolo's en improvisatie. Het kwam op met als doel de drugs die toen populair waren een verhogend effect te geven. Deze genre zette de eerste stappen voor andere genres zoals heavy metal, alternatieve rock, grunge en indierock.
Rock en Rocksterren vandaag De drugsverslaafde, ruige levensstijl zien we vandaag de dag niet meer zo veel. Natuurlijk hebben wij nog rockbands in deze tijd: denk aan Muse, Arctic Monekys en natuurlijk Coldplay. De zanger van Coldplay komt over als een vriendelijke jongeman en lijkt helemaal niet op de ruige mannen uit de jaren 80... Waar is die rockcultuur gebleven? Een interessant artikel van Michele Catalano gaat daar diep op in. Het is interessant om het helemaal te lezen, maar het punt is dat we nu helemaal zelf kunnen kiezen naar waar we willen luisteren, wat we leuk vinden. We zitten niet meer vast aan wat de radiostations voor ons afspelen. Door de komst van het internet is het niet alleen makkelijker om muziek te vinden die je leuk vindt, het is ook makkelijk om mensen te vinden die dezelfde muziek als jij leuk vinden. De kracht die rock vroeger had op jongeren, is overgenomen door het internet. De Rock cultuur werd ook gekenmerkt door hardcore fans, die alles kochten wat de band te bieden had. Nu kun je 2 liedjes in je Spotifylijst zetten en de rest van de liedjes negeren, het is moeilijker voor een artiest om een dedicated fanbase te onderhouden.