... even geduld, de pagina is nog aan het laden ...
Vandaag zou het eindelijk de dag zijn waar een groot deel van Europa een jaar lang op heeft gewacht: de dag van de grote Songfestivalfinale in Nederland. Deze is alleen helaas, net als een heleboel andere evenementen, afgelast vanwege het coronavirus. En dat voor het eerst in de hele 64-jarige geschiedenis van het festival.
Toch heeft de EBU, de organisatie achter het Eurovisiesongfestival, het voor elkaar gekregen om een show klaar te zetten voor de Songfestivalavond. Vanavond zal om 21:00 Eurovision: Europe Shine a Light uitgezonden worden op de zenders waar het Songfestival normaal gesproken getoond wordt. In het programma zullen de 41 liedjes die zouden deelnemen aan de competitie te bewonderen zijn. Bovendien zullen we ook voorgaande deelnemers uit andere jaren zien.
Albanië Dit jaar zou Albanië vertegenwoordigd worden door Arilena Ara. Zij won de Albanese voorselectie met het lied Shaj.
Ze werd bekend in haar eigen land na haar deelname aan The X Factor Albania in 2013, die ze toen ook won. Sindsdien is ze een van de grootste artiesten in haar eigen land. Bovendien is ze coach in de Albanese The Voice Kids.
Voor het Songfestival heeft Albanië besloten om het lied, waarmee Arilena de nationale selectie heeft gewonnen, te veranderen. Zo is de songtekst veranderd naar het Engels, waardoor de officiële inzending van Albanië Fall From The Sky is.
Door de vertaling is de betekenis van het liedje een klein beetje veranderd. Zo ging Shaj over een emotie die voor haatgevoelens bij een relatie zorgt. Fall From The Sky gaat daarentegen over een vrouw die vastzit in een slechte relatie.
Het is niet zeker of Arilena ook in 2021 gekozen wordt om Albanië te representeren op het Eurovisiesongfestival.
Armenië Dit jaar zou de Grieks-Armeense Athena Manoukian voor Armenië uitkomen op het Eurovisiesongfestival. Dit is niet de eerste keer dat ze in aanraking komt met het Songfestival; in 2008 deed ze een poging om Griekenland te vertegenwoordigen voor het Junior Songfestival. Ze won de Griekse voorselectie helaas niet en kreeg hierdoor niet de kans om haar moederland te vertegenwoordigen op dat evenement.
In 2018 heeft Athena meegedaan aan The X Factor in het Verenigd Koninkrijk. Ze kwam door de auditieronde heen, maar daarna strandde ze in de competitie.
Het lied waarmee Athena de Armeense voorselectie won heet Chains On You. Dit lied moedigt je aan om je dromen en talenten te volgen, ook al proberen mensen je herin tegen te houden.
Het is nog niet zeker of Athena wordt geselecteerd om Armenië op het Eurovisiesongfestival van 2021 te vertegenwoordigen.
Australië Dit jaar heeft het Australische volk tijdens hun nationale finale gekozen voor indiepopzangeres Jessica Alyssa Cerro, beter bekend onder haar artiestennaam Montaigne.
Montaigne zou meedoen met het lied Don't Break Me dat gaat over een een ongezonde relatie.
Het is bevestigd dat Montaigne terugkomt naar het Eurovisiesongfestival 2021 voor Australië.
Azerbeidzjan Azerbeidzjan zou dit jaar de zangeres Samira Efendi, ook wel 'gewoon' Efendi, naar het Eurovisiesongfestival sturen met het lied Cleopatra. In haar eigen land is ze bekend geworden door de vele zangcompetities waar ze aan heeft deelgenomen. Zo heeft ze onder andere meegedaan aan de Azerbeidzjaanse versies van The Voice en Idols.
Efendi's naam is al meerdere keren genoemd bij de Azerbeidzjaanse selectie om het land te representeren voor het Songfestival en dit jaar zou het eindelijk haar kans zijn om dit daadwerkelijk te doen.
Cleopatra gaat over dat je voor jezelf op moet komen en een 'queen' moet zijn. Met het lied probeert ze de boodschap over te brengen dat mensen trots op zichzelf moeten zijn.
In het lied komen verscheidene verwijzingen naar grote Romeinse namen, zoals Caesar en Marcus Antonius, die een rol speelden in het leven van de Egyptische heerseres Cleopatra.
Daarnaast is de zin "Nam Myōhō Renge Kyō", die meerdere malen wordt herhaald, niet Egyptisch, zoals je misschien zou hebben gedacht. Dit is een Japanse zin die vaak wordt uitgesproken in het Boeddhistische geloof.
Het is bevestigd dat Efendi volgend jaar terug zal komen voor Azerbeidzjan op het Eurovisiesongfestival.
België Dit jaar verzorgde de Vlaamse omroep de Songfestivalinzending. Zij kozen voor de band Hooverphonic, die al in 1995 werd opgericht. De band heeft al meerdere leadzangeressen gehad, maar de huidige is Luka Cruysberghs (die overigens is geboren na de oprichting van de band). Luka kwam bij de band nadat ze The Voice van Vlaanderen in 2017 won met haar coach Alex Callier, die de bassist van Hooverphonic is.
Hooverphonic zou met het lied Release Me naar Rotterdam gaan. Het nummer gaat over het vaarwel zeggen tegen een geliefde.
Hooverphonic zal volgend jaar België weer representeren voor het Eurovisiesongfestival in Rotterdam.
Bulgarije Eén van de grote favorieten van dit jaar is Victoria uit Bulgarije. Ze werd bekend in haar eigen land na haar deelname aan The X Factor van Bulgarije.
Victoria zou meedoen met het lied Tears Getting Sober dat vrij vaak wordt vergeleken met de stijl van Billie Eilish. Tears Getting Sober gaat over mentale problemen en het doorzettingsvermogen en de hoop die erbij komen kijken.
De Bulgaarse omroep probeerde ervoor te zorgen dat het lied hergebruikt zou mogen worden voor het Songfestival in 2021, maar dit mag helaas niet van de organisatie van het evenement. Ondanks deze teleurstelling, keert Victoria volgend jaar weer terug met een nieuw lied.
Cyprus Sandro zou dit jaar voor Cyprus naar het Songfestival gaan, hoewel hij eigenlijk is geboren en getogen in Duitsland. Wel is zijn moeder deels Grieks, wat eigenlijk zijn enige band met het land is.
Sandro heeft meegedaan aan The Voice of Germany en de Duitse Got Talent, maar deze won hij allebei niet.
Hij zou met het lied Running naar Rotterdam gaan. Dit gaat over dat er licht is aan het einde van de tunnel en dat er iets is om uit de zware tijden te komen.
Het is nog niet duidelijk of Sandro volgend jaar terug zal keren naar het Songfestival.
Denemarken Denemarken zou dit jaar door Ben & Tan worden gerepresenteerd met het lied YES dankzij hun winst in de Deense voorronde. Het duo leerde elkaar kennen bij The X Factor in Denemarken, waaraan ze los van elkaar meededen.
YES is een feel-good song en gaat over waarom je niet gewoon 'ja' zou zeggen op de liefde.
Ben & Tan zullen helaas niet meer terugkeren naar het Songfestival. De Deense omroep heeft besloten om volgend jaar weer hun nationale voorronde op te zetten. Ben & Tan kregen daarbij geen gegarandeerde plek in de finale, waarna ze hebben besloten om niet deel te nemen.
Duitsland Duitsland zou dit jaar worden gerepresenteerd door Ben Dolić. Ben is eigenlijk geboren in Slovenië en heeft als 12-jarig kind in dat land meegedaan aan hun versie van Got Talent, die hij helaas verloor. Bovendien heeft hij in 2016 meegedaan aan de Sloveense voorronde voor het Songfestival, maar hier won hij ook niet. Na dit avontuur besloot hij om te verhuizen naar Zwitserland, waar hij kennismaakte met de Duitse taal. Later ging hij voor zijn carrière naar Duitsland. Hier deed hij mee aan The Voice of Germany, waar hij op de tweede plek belandde. Door zijn bekendheid in Duitsland werd hij intern geselecteerd om Duitsland met Violent Thing te representeren.
Violent Thing gaat over liefde op het eerste gezicht en de lust en passie die daarbij komt kijken.
Het is nog niet bevestigd of Ben volgend jaar weer terug zal komen naar het Songfestival.
Verenigd Koninkrijk Het Verenigd Koninkrijk heeft dit jaar intern gekozen voor de zanger James Newman. Het is niet de eerste keer dat zijn naam in de Songfestivalwereld terechtkomt. Zo heeft hij voorheen meegeholpen aan het schrijven van de Ierse inzending in 2017.
James zou meedoen met My Last Breath dat gaat over de liefde.
Het is nog niet bevestigd of James volgend jaar terug zal komen voor het Verenigd Koninkrijk.
Estland Dit jaar won Uku Suviste de Estse voorronde voor het Songfestival. Dit kreeg hij voor elkaar met het lied What Love Is.
Uku is met zijn muziek al bekend in zijn eigen land. Hij heeft al twee keer eerder meegedaan aan de Estse voorronde en daarnaast nam hij deel aan de Russische versie van The Voice, waar hij in de halve finale strandde.
What Love Is is een dramatisch lied over het verliefd raken.
Het is nog niet zeker of Uku volgend jaar naar het Songfestival zal gaan voor Estland, omdat de Estse omroep heeft besloten om een nationale voorronde te houden. Hij heeft wel een gegarandeerde plek in de finale, waar hij weer voor de winst zal moeten strijden.
Finland Finland zou dit jaar Aksel naar Rotterdam sturen nadat hij de nationale voorronde won. Zijn naam is al wel bekend in zijn land dankzij zijn deelname aan The Voice of Finland. Hier kwam hij op de tweede plek terecht.
Hij zou het lied Looking Back gaan zingen, dat gaat over het leven in het moment zonder terug te kijken naar de slechte dingen die in het verleden zijn gebeurd, in de hoop dat er betere zaken zullen komen in de toekomst.
Frankrijk Frankrijk heeft intern gekozen voor Tom Leeb, een in Frankrijk bekende zanger en acteur. Hij wordt voornamelijk opgemerkt vanwege zijn uiterlijk, dat bij veel mensen heel erg in de smaak valt.
Als eerst zou Tom The Best In Me gaan zingen, maar dit werd niet goed ontvangen door het publiek. Bovendien was de Franse minister van Cultuur zeker niet onder indruk van dit lied; hij meende 'dat zijn oren kapot gingen door het Engelse refrein'.
Vanwege alle negativiteit is ervoor gekozen om het liedje een beetje te veranderen. Zijn officiële inzending zou Mon Alliée worden. Dit gaat over een relatie met veel liefde waarin de partner het beste uit iemand haalt.
Het is niet zeker of Tom Leeb volgend jaar zal terugkomen naar het Songfestival.
Georgië Tornike Kipiani zou Georgië dit jaar representeren dankzij zijn winst bij Idols. Hij heeft bovendien in 2014 The X Factor gewonnen in Georgië, waar hij werd gecoacht door Tamta, de artieste die Cyprus in 2019 stuurde.
Tornike zou dit jaar het lied Take Me As I Am ten gehore brengen in Rotterdam. Dit lied heeft de boodschap dat je je niet hoeft te veranderen voor anderen.
Het is bevestigd dat Tornike volgend jaar weer voor Georgië naar het Eurovisiesongfestival zal gaan.
Griekenland Griekenland heeft dit jaar gekozen voor de Nederlands-Griekse Stefania Liberakakis, die geboren en getogen is in Utrecht. Onder de jongeren in ons land is ze bekend door rol in de televisieserie Brugklas en haar deelname aan het Junior Eurovisiesongfestival in 2016. Hier belandde ze met haar groep Kisses op de achtste plek.
Stefania heeft in Nederland ook meegedaan aan The Voice Kids. Hier kwam ze niet verder dan de battles. Daarnaast was ze ook deel van het koor bij Kinderen Voor Kinderen.
Stefania zou in Rotterdam het lied Superg!rl gaan zingen. Het lied gaat eigenlijk over haar eigen leven, waarin ze haar muziekcarrière probeert te combineren met school, maar dan in een net andere situatie.
Het is bevestigd dat Stefania volgend jaar weer zal terugkeren voor Griekenland.
Ierland Ierland heeft intern gekozen voor Lesley Roy met het lied Story Of My Life. Dit up-tempo liedje vertelt dat je over je moeilijkheden heen moet komen en voor jezelf op moet komen.
Het is nog niet bekend of Lesley volgend jaar weer terug zal komen naar het evenement.
IJsland Ook IJsland valt onder de grote favorieten van dit jaar. De groep Daði og Gagnamagnið bestaat uit enkele familieleden en vrienden, die het lied Think About Things zouden zingen in Rotterdam. Het was eigenlijk de bedoeling dat iemand anders met dit lied mee zou doen in de IJslandse voorronde, maar doordat dit niet door is gegaan, besloot Daði og Gagnamagnið maar zelf mee te doen.
Daði, de leadzanger en producer van het lied, maakte duidelijk dat het lied over zijn dochter van tien maanden gaat. In het lied vraagt hij zich af wat zij zou denken over allerlei verschillende zaken.
Daði og Gagnamagnið staat open voor een nieuwe deelname aan het Songfestival als de IJslandse omroep bereid is om ze te selecteren. Het is dus nog niet zeker of ze volgend jaar terug zullen komen.
Israël Israël koos voor de Ethiopisch-Joodse Eden Alene. In de Israëlische voorronde liet Eden vier verschillende liedjes horen en hier kwam Feker Libi uit als het beste liedje. Hierin komen vijf talen en verschillende etnische geluiden voor.
Het lied gaat over de liefde en haar liefde voor haar vriendje. Zo probeert ze duidelijk te maken dat liefde het allerbelangrijkst is.
Italië Doordat Antonio Diodato, ook 'gewoon' Diodato, het Italiaanse Sanremo won, mocht hij met zijn lied naar het Songfestival. Dit mocht hij doen met het lied Fai Rumore, dat over de liefde gaat.
Het is niet zeker of hij zal terugkeren naar het Songfestival.
Kroatië In Kroatië won Damir Kedžo de nationale voorronde voor het Songfestival. Dit gebeurde met het lied Divlji Vjetre, dat gaat over de liefde dat soms ook zijn moeilijkheden kent. Het lied is een ballad, dat erg kenmerkend is voor de Balkan.
Het is nog niet zeker of Damir terug zal keren naar het Songfestival.
Letland Letland zou dit jaar worden gerepresenteerd door de doorzettende Samanta Tīna. Ze heeft namelijk al vijf keer eerder meegedaan aan de Letse voorronde en tweemaal aan de Litouwse. Het was haar dit jaar eindelijk gelukt om te winnen met het Still Breathing. Het lied gaat over dat vrouwen hele hoge standaarden voorgeschoteld krijgen en dat er verwacht wordt dat zij zich hieraan houden. In het nummer probeert Samanta te laten weten dat vrouwen hun dromen achterna moeten gaan.
Het is nog niet duidelijk of Samanta volgend jaar namens Letland naar het Songfestival mag gaan.
Litouwen Litouwen met The Roop is ook één van de grote favorieten. Het refrein en zeker het vreemde dansje van het lied blijft goed in je geheugen hangen.
De groep The Roop heeft in 2018 ook al meegedaan aan de Litouwse voorronde, waar ze op de derde plaats terecht kwamen. Dit jaar kregen ze het dan voor elkaar om de competitie te winnen met het lied On Fire.
De boodschap van On Fire is dat het vuur in je niet dooft zodra je ouder wordt.
Het is niet zeker of The Roop volgend jaar weer terugkomt naar het Songfestival. Wel heeft de Litouwse omroep een finaleplek voor volgend jaar aangeboden, maar de groep is nog niet ingegaan op het aanbod.
Malta In Malta won Destiny The X Factor, waardoor ze haar land mocht vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival. Ze is al redelijk bekend in de Songfestivalwereld, omdat ze in 2015 het Junior Songfestival won. Ook was ze back-upzangeres van de Maltese inzending van vorig jaar. Daarnaast heeft ze meegedaan aan Britain's Got Talent, waar ze helaas niet in de finale terechtkwam.
Destiny zou Malta vertegenwoordigen met het radiovriendelijke liefdeslied All Of My Love.
Het is nog niet duidelijk of Destiny Malta volgend jaar weer mag vertegenwoordigen.
Moldavië Dit jaar mocht Natalia Gordienko haar land Moldavië vertegenwoordigen. Dit is niet de eerste keer, want in 2006 kwam ze ook al uit voor haar thuisland.
Dit jaar zou ze met het lied Prison naar Rotterdam gaan. Het lied gaat over een vrouw die zich gevangen voelt in haar emoties.
Het is niet duidelijk of Natalia volgend jaar mag terugkeren voor Moldavië.
Nederland Het gastland, Nederland, zou dit jaar worden gerepresenteerd door Jeangu Macrooy. De zanger was, dankzij de winst van Duncan Laurence, meteen gekwalificeerd voor de finale en zou deze avond op de 23ste plek gaan optreden.
Jeangu zou het podium betreden met het persoonlijke lied Grow, dat gaat over hoogte- en dieptepunten in het leven die ervoor zorgen dat je als mens groeit.
De performance van Jeangu in Ahoy zou worden verzorgd door hetzelfde team - behalve Ilse DeLange - dat het winnende optreden van vorig jaar had bedacht.
De Nederlandse omroep heeft besloten dat Jeangu volgend jaar weer namens Nederland mag terugkeren naar het Songfestival. Dit zal dan wel met een ander liedje moeten.
Noord-Macedonië Noord-Macedonië zou dit jaar Vasil sturen om het land te representeren op het Songfestival. Vorig jaar was hij al achtergrondzanger bij de Noord-Macedonische inzending die zorgde voor de hoogste plek voor Noord-Macedonië in de hele Songfestivalgeschiedenis.
Dit jaar zou Vasil het liefdeslied You zingen in Rotterdam.
Het is niet zeker of Vasil volgend jaar zal terugkeren naar het Songfestival.
Noorwegen Dit jaar zou Ulrikke Brandstorp naar het Songfestival gaan namens Noorwegen. Na een schandaal bij het stemmen in de Noorse voorronde, waar de stemmen niet waren geregistreerd en de jury de twee deelnemers kozen waar het publiek uiteindelijk uit mocht kiezen, won zij met het nummer Attention. Ulrikke heeft al aan veel zangcompetities meegedaan in Noorwegen, en al eerder, in 2017, probeerde Ulrikke haar land te vertegenwoordigen op het Songfestival, maar ze eindigde op de vierde plek in de finale.
Attention begint rustig, maar gaat al snel over in een powerballad. In het liedje beschrijft ze hoe ze zichzelf verliest in een relatie.
De Noorse omroep heeft besloten Ulrikke een gegarandeerde plek in de finale van de nationale voorronde te geven, maar dit aanbod heeft ze afgewezen. Ze wil weer meedoen aan de competitie wanneer zij denkt dat ze een goed liedje heeft gevonden. Om deze reden zal ze volgend jaar niet terugkeren naar het Songfestival.
Oekraïne In Oekraïne won de groep Go_A in hun nationale voorronde. Met het liedje Solovey wordt hedendaagse muziek gecombineerd met Oekraïense volksmuziek. Het lied gaat over een verboden liefde en wordt volledig in het Oekraïens gezongen.
Volgend jaar zal Oekraïne weer vertegenwoordigd worden door Go_A.
Oostenrijk Oostenrijk zou dit jaar gerepresenteerd worden door Vincent Bueno. Dit jaar is Vincent intern geselecteerd, maar hij heeft eerder, in 2016, meegedaan aan de nationale voorronde, waar hij helaas niet won. Hij is wel eerder bij het Songfestival geweest; in 2017 was hij achtergrondzanger voor de Oostenrijkse inzending.
Vincent zou het lied Alive zingen in Rotterdam. Alive is een positief nummer dat erg vergeleken wordt met de liedjes van Justin Timberlake en Bruno Mars.
Vincent Bueno zal volgend jaar Oostenrijk weer representeren op het Eurovisiesongfestival.
Polen Polen zou dit jaar Alicja sturen om het land te vertegenwoordigen op het Songfestival, nadat ze de nationale voorronde won. In haar eigen land heeft ze al meerdere zangcompetities gewonnen, waaronder The Voice of Poland.
Ze zou naar Rotterdam gaan met het lied Empires. Het serieuze lied gaat over de problemen in de hedendaagse wereld.
Het is nog niet duidelijk of Alicja Polen volgend jaar weer mag vertegenwoordigen.
Portugal Het Portugese volk heeft ook dit jaar weer een volledig Portugees lied naar het Songfestival te sturen. Dit jaar mocht Elisa met het lied Medo de Sentir naar Rotterdam.
In Medo de Sentir kijkt Elisa terug op een gebroken hart uit het verleden.
Elisa heeft besloten volgend jaar niet meer terug te komen naar het Songfestival.
Roemenië Roemenië besloot om Roxen dit jaar naar het Songfestival te sturen. Het Roemeense volk kreeg vijf liedjes voorgeschoteld en hieruit kozen ze Alcohol You, het nummer dat Roxen ook als haar favoriet beschouwde.
Alcohol You gaat over een gestrande relatie, die zeker niet gezond was, waarna de vrouw in een diep dal terecht komt.
De woorden "alcohol you" verwarren veel mensen, maar het blijkt dat de bedoeling is dat dit klinkt alsof een dronken persoon "I call you" zegt.
Ook Roxen zal volgend jaar weer terugkeren naar het Songfestival.
Rusland Terwijl Rusland vorig jaar met een superdramatisch lied het Songfestivalpodium betrad, koos het land dit jaar om een wat minder serieus liedje te sturen, dat zeker in de smaak valt bij het publiek.
De al zeer bekende Little Big zou dit jaar met het Spaans- en Engelstalige lied Uno naar Rotterdam gaan.
Little Big staat open voor een deelname in 2021, maar de Russische omroep zal hen nog moeten benaderen om hun deelname voor volgend jaar voor elkaar te krijgen.
San Marino Dit jaar besloot dwergstaat San Marino om de Italiaans-Eritrese Senhit naar het Songfestival te sturen. De zangeres is geen onbekende op het Songfestivalterrein. Zo representeerde ze San Marino in 2011, maar hier strandde ze in de halve finale.
Dit jaar liet de San Marinese omroep de kijkers kiezen tussen twee liedjes en hieruit kwam de inzending Freaky!.
Het nummer Freaky! vertelt dat je je eigen ding moet doen en je het leven moet vieren.
Het is nog niet zeker of Senhit volgend jaar terugkomt om San Marino te presenteren op het Eurovisiesongfestival.
Servië Servië stuurt dit jaar de meidengroep Hurricane. De groep bestaat uit drie meiden: Sanja Vučić, Ivana Nikolić and Ksenija Knežević. Zowel Sanja als Ksenija hebben ervaring op het Songfestivalpodium; Sanja was ook in 2016 de Servische inzending en Ksenija was in 2015 achtergrondzangeres voor haar vader, die meedeed voor Montenegro.
Hurricane won de nationale voorronde met het lied Hasta La Vista. In dit lied worden meisjes de moed in gepraat om zelfverzekerd te zijn.
Het is nog niet bekend of Hurricane volgend jaar naar het Songfestival mag namens Servië.
Slovenië Dit jaar mocht Ana Soklič na haar winst in de nationale voorronde namens Slovenië naar het Songfestival. In 2007 probeerde ze dit eerder, maar toen strandde ze in de halve finale.
Ana zou het lied Voda in Rotterdam ten gehore brengen. Dit betekent 'water' en heeft eigenlijk niet een speciale boodschap. Het is de bedoeling dat de luisteraar hier zelf een betekenis aan geeft.
Het is nog niet bekend of Ana volgend jaar terug zal keren voor Slovenië.
Spanje Spanje koos dit jaar intern voor Blas Cantó. Hij is in 2004 al in aanraking gekomen met het Songfestival; toen deed hij mee aan de Spaanse voorronde voor het Junior Songfestival, maar deze won hij niet. Later, in 2011, probeerde hij het nogmaals, maar toen in een boyband. Ook die keer lukte het hem en zijn groep niet.
Dit jaar zou Blas met het lied Universo naar Rotterdam komen. Helaas is het dit jaar niet voor hem geworden, maar volgend jaar zal hij weer namens Spanje deelnemen aan de competitie.
Tsjechië Tsjechië zou na een nationale voorronde gerepresenteerd worden door Benny Cristo. Hij werd bekend in zijn eigen land na zijn deelname aan Idols. Bovendien heeft hij een fanbase die ook omliggende landen omvangen.
Zijn lied Kemama gaat over zijn moeder en hierin vertelt hij dat alles goed met haar zal komen.
Het is bevestigd dat Benny volgend jaar Tsjechië weer mag representeren op het Songfestival.
Wit-Rusland Wit-Rusland zou dit jaar door het duo VAL. Ze zouden dit jaar met het lied Da Vidna het Eurovisiesongfestivalpodium betreden. 'Da vidna' betekent ook wel 'tot zonsopkomst' en vertelt het ongelukkige verhaal van een vrouw in een gedwongen huwelijk. Verder in het lied praat ze tegen haar jongere zelf en in het refrein probeert ze zichzelf toe te spreken.
Het is nog niet duidelijk of VAL volgend jaar terug zal keren naar het Songfestival.
Zweden Dit jaar zou Zweden worden gerepresenteerd door The Mama's. Ze zijn geen onbekende gezichten bij het Songfestival; vorig jaar waren ze de achtergrondzangeressen bij de Zweedse inzending van vorig jaar.
The Mama's wonnen de Zweedse voorronde met één punt voorsprong op de tweede plek en hierdoor mochten ze Zweden representeren met het lied Move. Met dit lied proberen ze positiviteit te verspreiden.
The Mama's zullen volgend jaar niet meer terugkeren naar het Songfestival. De Zweedse zender heeft namelijk besloten om de jaarlijkse voorronde gewoon door te laten gaan.
Zwitserland Ook Zwitserland is één van de grote favorieten van dit jaar. Dit jaar zou het land worden gerepresenteerd door de Albanees-Kosovaars-Zwitserse Gjon's Tears. Hij heeft in het verleden deelgenomen aan verscheidene zangcompetities. Zo was hij te zien in Albania's Got Talent, Switzerland's Got Talent en de Franse versie van The Voice.
Gjon's Tears zou het Franstalige lied Répondez-moi laten horen in Rotterdam. In het lied worden veel moeilijke vragen zonder echte antwoorden gesteld over het leven.
Het is bevestigd dat Gjon's Tears volgend jaar namens Zwitserland terugkomt naar het Songfestival.