In het begin van 2019 werd de meme "OK boomer" vanuit het niets alsmaar populairder en populairder. Het is een meme of internetgrap die door veel jongeren gebruikt wordt om de mening van oudere mensen weg te wuiven, vanuit de gedachte dat zij vanwege hun hogere leeftijd out of touch zijn met de maatschappij waarin jongeren opgroeien. Maar tegen wie keert zich deze meme precies?
Zoals de naam van de meme al doet vermoeden, keert de meme zich tegen de zogenaamde babyboomers: een naam voor de generatie van mensen die geboren zijn tussen 1946 en 1965. Kenmerkend voor deze generatie is de economische welvaart waarin ze opgegroeid is. Toen de Tweede Wereldoorlog in 1945 ten einde kwam, kwam er een einde aan een periode van ongeveer vijf jaar die gevuld was met dood en verderf. Mensen waren blij dat hun levenssituatie er weer wat rooskleuriger uit begon te zien, wat hun toekomstperspectief positief beïnvloedde. Het onstaan van de meer leefbare wereld werd gevierd met een "babyboom". De volwassenen die de oorlog hadden meegemaakt, vierden het einde hiervan door aan kinderen te beginnen. Met dank aan onder andere het Amerikaanse Marshallplan, kreeg Europa na deze zware en donkere periode een financieel duwtje in de rug, zodat de economische crisis ten gevolge van de oorlog niet te lang aan zou slepen.
De context waarin de boomers opgegroeid zijn, is echter niet allesbepalend voor het imago van de generatie. Vooral online hebben de babyboomers een welbepaalde reputatie gekregen. We kennen namelijk allemaal wel de "Karen would like to speak to the manager" memes en we hebben allemaal wel die ene oom of tante die constant kattenglitterplaatjes zit te delen op Facebook. Er bestaat ook een stereotype over babyboomers dat zegt dat de babyboomers onze jongere generatie vreselijk vinden en dat alles "in onze babyboomertijd" beter was. De "jeugd van tegenwoordig heeft het natuurlijk zo veel makkelijker" dan de babyboomers, aldus het stereotype denkbeeld.
De babyboomers zijn natuurlijk niet de enige generatie die bekritiseerd wordt door de jongeren. Het is een steeds terugkomend fenomeen! Onze ouders zetten zich vroeger hoogstwaarschijnlijk ook af tegen hun ouders, die zich vervolgens weer tegen hun ouders afzetten en zo voort. Het leuke aan het internet is nu wel dat er memes gemaakt kunnen worden over de babyboomers, waarvan we allemaal kunnen genieten. Maar natuurlijk niet te hard, want dat mag van ons moemoe niet!