Huis ten Bosch is de woning waar de koninklijke familie woont. Maar gek genoeg is dat niet de woning waar dit artikel over gaat. "Huh, is er dan nog een?" Jazeker! En niet een die je snel zou verwachten... Het ligt namelijk aan de andere kant van de wereld! Wil je bewijs zien? Verschuif dan de cirkel hierboven. Je ziet dat de twee wel héél veel op elkaar lijken.
Het is algemeen bekend dat Japan rare uitvinden heeft. Gadgets waar je niks aan hebt, een hotel dat volledig bestuurd wordt door robots en het altijd gezellige karaoke. Maar ook hun themaparken zijn niet te vergelijken met die van ons. Huis ten Bosch is daar een van.
Het is 1979. Japanner Yoshikuni Kamichika bezoek voor het eerst Europa en ook een bezoekje aan Nederland slaat hij niet over. En juist ons kleine landje maakt indruk op hem. Voornamelijk de manier waarop wij omgaan met water. Polders en kanalen, dat zou centraal staan bij zijn nieuwe idee.
Het was in 1983 dat een deel van zijn idee in uitvoering ging. Nabij Nagasaki liet hij een klein dorpje bouwen, maar dit was bij lange na niet wat Huis ten Bosch later zou worden. De constructie daarvan begon in 1988. Het combineren van de Japanse technologie en de Nederlandse stadsplanning: dat zou hij op grote schaal gaan uitproberen.
Wat er ontstond? Meer dan 6 kilometer aan kanalen, meer dan 400.000 bomen, meer dan 300.000 bloemen, bakstenen geïmporteerd uit Nederland. Dat alles om Nederland zo goed mogelijk na te bootsen in het grote Japan, inclusief replica's van enkele van onze gebouwen.
Op 25 maart 1992 opende het themapark. Het was een project van 2,5 miljard dollar, maar daar kreeg hij wel veel voor terug. Zo vind je er replica's van Paleis Huis ten Bosch, Kasteel Nijenrode, het stadhuis van Gouda, de Oude Kerk van Delft, het Scheepvaartmuseum, een VOC schip, de Domtoren van Utrecht en het centraal Station van Amsterdam. Alles levensgroot.
Maar waarom, zal de grote vraag zijn? Gedurende een aflevering van Reizen Waes gaf de gids daar antwoord op. Japanners zijn hardwerkende mensen, en dat is ook te zien aan het aantal vakantiedagen per jaar. Dat zijn er vaak maar amper zes. Op het vliegtuig stappen naar Nederland kost al een dag, dan ben je maar eventjes hier voordat je weer terug naar Japan moet. Door Nederland na te bootsen in Japan, hoeven de Japanners niet ver van huis te gaan om een vrij echt lijkend stukje Nederland mee te krijgen. In Japan zijn ook andere themaparken te vinden die je een stukje van een andere cultuur meegeven, zoals Metsä, waar Scandinavië centraal staat, Arita Porcelain Park (voor Duitsland) en Parque España (Spanje).
Wil je meer zien van Huis ten Bosch in Japan? Bekijk dan onderstaande video's eens.