Het is weer zover! De jaarlijkse Zomeractie is terug! In samenwerking met het Competitieteam zullen de komende weken op zaterdagen nieuwe artikelen en competities online komen. Iedere keer staat er een ander thema centraal die iets met zomer(vakantie) te maken heeft. Op het Nieuws van de Dag is informatie over het onderwerp te lezen en is een competitie te vinden, op de pagina van het CT zijn twee competities te vinden. Bij deze competities is iedere keer een nieuwe outfit te winnen, die past bij het thema.
Namens het hele Nieuwsteam en het Competitieteam wensen wij jullie veel plezier tijdens deze zomeractie!
Het thema van deze week zijn de zeven moderne wereldwonderen. Iedereen zal er wel van gehoord hebben, maar weten jullie ook wat de zeven stuks zijn? En hoe ze zijn ontstaan en waar ze voor staan? Dat alles lees je vandaag in dit artikel! Klik op de knoppen hierboven om alles over elk wonder te lezen.
In 2007 is de lijst met moderne wereldwonderen ontstaan. Een Zwitserse stichting startte een verkiezing waar het publiek uit een lijst van 200 constructies kon stemmen. Er werden meer dan 100 miljoen stemmen uitgebracht. De Piramide van Gizeh kreeg een ereplaats aangewezen, waardoor het onofficieel het achtste wereldwonder is.
Aangezien het thema officieel De 7 wereldwonderen is, volgt hier ook wat informatie over de overige wereldwonderen. Overige? Zijn die er dan? Jazeker! Alhoewel de moderne veruit de meest bekende zijn, zijn er nog drie andere categorieën van wereldwonderen te vinden op onze aarde. Zo zijn er ook de zeven wereldwonderen van de antieke wereld, waaronder de Piramide van Cheops (Egypte, de enige van deze lijst die overigens nog steeds bestaat), de Hangende tuinen van Babylon (Irak), de Tempel van Artemis in Efeze (Turkije), het beeld van Zeus in Olympia (Griekenland), het mausoleum van Halicarnassus (Turkije), de Kolossus van Rhodos (Griekenland) en de Pharos van Alexandrië (Egypte).
Verder zijn er ook nog zeven wereldwonderen van de natuur. Deze zijn de Amazone in Zuid Amerika, Hạ Longbaai in Vietnam, de Iguazú-watervallen in Argentinië en Brazilië, Jeju in Zuid-Korea, Komodo-eiland in Indonesië, St Paul's Subterranean River National Park in de Filipijnen en de Tafelberg in Zuid-Afrika. Ook voor deze lijst werd een verkiezing gehouden.
Als laatste heeft de American Society of Civil Engineers ook nog een lijst samengesteld van constructies die uniek zijn op technisch vakmanschap, maatschappelijke relevantie en innocatie. Deze lijst is echter niet officieel. Op de lijst staan de Kanaaltunnel tussen Groot-Brittannië en Frankrijk, de CN Tower in Toronto, het Empire State Building in New York, de Golden Gate Bridge in San Francisco, de Ptaipudam in Brazilië en Paraguay, het Panamakanaal in Panama en om als Nederland heel trots op te zijn: de Deltawerken.
Waarschijnlijk het meest bekende gebouw uit de Romeinse tijd is het Colosseum in Rome. Het werd bijna 2000 jaar geleden gebouwd op de plek waar de gehaatte keizer Nero een kunstmatig meer aan had laten leggen. Hiermee probeerde de Flavische keizers uit die tijd wat liefde van het volk te winnen. In die tijd heette het nog het Amphitheatrum Favlium, maar de naam Colosseum kwam waarschijnlijk van een 35 meter hoog beeld, de Colussus van Nero, dat naast het gebouw stond.
In het Colosseum werden spelen gehouden die de keizer bijwoonde en financierde. Zo vonden er bij de opening spelen plaats onder het bewind van keizer Titus die maar liefst 100 dagen duurden. 9000 dieren vonden hier hun einde. Als er normale spelen plaatsvonden, waren er in de morgen wilde-dierengevechten. Tussen de middag was er een pauzeprogramma waarin veroordeelde gevangenen tegen de dieren moesten vechten. Het hoogtepunt vond plaats in de middag, wanneer de gladiatorenshows plaatsvonden. Er kwam pas eeuwen later een eind aan de spelen, toen het Christendom opkwam in het jaar 404. De laatst bekende voorstelling vond plaats in het jaar 523.
Het Colosseum had plaats voor meer dan 50.000 mensen. De keizer had een aparte loge met een eigen ingang en aan de overkant van zijn loge, haar de loge van de keizerin en haar naasten. Aangezien het gebouw geen dak had, hadden ze hier destijds een andere oplossing voor. Het maakte gebruik van een canvas zonnescherm, het Velarium, die over 240 masten omhooggetrokken werd door zo'n 1000 man.
Hedendaags is het Colosseum een van de meest bezochte toeristische attracties ter wereld met 7,4 miljoen bezoekers in 2018. Waar vroeger het gebouw nog statisch en heel was, is nu veel kapot door aardbevingen en steenplunderaars door de jaren heen. Het Colosseum is te bezoeken, er is een museum gewijd aan Eros en de ondergrondse gangen, die vroeger werden gebruikt om de wilde dieren de arena in te krijgen, zijn sinds 2010 open voor het publiek.
Met zijn originele 21.196 kilometer ongetwijfeld de langste muur ooit gebouw, is de Chinese Muur een statige constructie. Gedeeltes van de muur werden gebouw in de achtste eeuw voor Christus. De stukken werden samengevoegd in de 200 voor Christus, door de eerste keizer van China. Van dit gedeelte is echter nog maar weinig over. De muur die wij kennen, werd gebouwd tijdens de Ming-Dynastie, die regeerde tussen 1369 en 1644.
De muur was oorspronkelijk gemaakt van aarde, stenen en hout. Later, tijdens de Ming-dynastie, werden er pas bakstenen gebruikt om de muur te versterken.
De muur werd gebouwd om vijanden tegen te houden. Er werden meer dan 25.000 uitkijktorens op de muur gebouwd. Vooral rondom Beijing, waar de Ming hoofdstad lag, was de muur sterk. Terwijl de eerste Europese ontdekkingsreizigers naar China gingen, benoemde geen van hen de muur. Langzaamaan ontstond het verhaal dat er inderdaad een hele grote, lange muur in China was gebouwd, in de 17e eeuw pas.
Tegenwoordig staat nog veel van de muur overeind, alhoewel dit natuurlijk geen 21.000 kilometer meer is. Door de jaren heen is de muur gebruikt om huizen van te bouwen, slecht onderhouden, is er vandalisme gepleegd en zijn er zelfs stukken verkocht. 22% van de muur bestaat niet meer.
En nee, de Chinese muur is niet zichtbaar vanuit de ruimte.
Ik denk dat we het over de Taj Mahal eens kunnen zijn dat dit een mooie plek is om na je leven op aarde te liggen. Hiervoor werd het ook gebouwd in 1632. Keizer Shah Jahan bouwde het mausoleum voor zijn favoriete vrouw die overleed tijdens de geboorte van hun 14e kind, maar ook de tombe van hemzelf is er te vinden. Het is gelegen op een stuk grond van 17 hectare. Toentertijd heeft het bouwen van de Taj Mahal 21 mijloen roepies gekost, omgerekend naar bijna een miljard euro tegenwoordig.
De Taj Mahal is bijna geheel symmetrisch. Alleen de koepel is een beetje asymmetrisch. Alleen deze koepel is trouwens al bijna 35 meter hoog. Naast het gigantische gebouw staan enkele minaretten die meer dan 40 meter hoog zijn.
Het voornamelijke constructiemateriaal is marmer. Dit marmer is op veel plekken versierd met motiefjes, goud en kalligrafie. Het gehele gebouw zit vol met versieringen. De Moslimse traditie verbiedt het versieren van graven. Hierdoor is de ruimte van de tombes een saaie ruimte, in vergelijking met de rest van het gebouw.
Opmerkelijk aan de tombes, is dat er siertombes zijn en echte tombes. Op de begane grond zijn de versierde tombes te vinden, maar de echte personen liggen in een tombe die recht daaronder is geplaatst, in een saaie kamer. Hierdoor behoudt de Taj Mahal in eerste opzicht zijn versieringen.
De Taj Mahal ontving in 2014 8 miljoen bezoekers. Bezoekers uit India betalen veel minder voor toegang tot het complex dan buitenlandse toeristen. Daarbij worden er sinds vorig jaar boetes uitgedeeld voor bezoekers die meer dan drie uur blijven. Dit alles is om overtoerisme tegen te gaan.
Deze constructie is de nieuwste op de lijst met de zeven wereldwonderen. Het werd gebouwd tussen 1922 en 1931 door de Franse beeldhouwer Paul Landowsk en bouwkundige Heitor da Silva Cotsa in samenwerking met Fransman Albert Caquot. De Roemeen Gheorghe Leonida maakte het gezicht. Het beeld reikt 20 meter hoog en staat op een 8 meter hoog voetstuk. De armen rijken 28 meter wijd. Het is het vijfde grootste standbeeld van Jezus Christus ter wereld.
Het beeld waakt over de stad Rio de Janeiro en kijkt uit over de stad met de zee erachter. In eerste opzicht wilde priester Pedro Maria Boss rond 1850 een Christelijk monument op de berg plaatsen in ere van Prinses Isabel, bestuurder van het land. Er werd niet akkoord gegaan met zijn plannen. In 1920 kwam er een nieuw voorstel, ditmaal van de katholieken in de stad. Zij vroegen donaties voor de bouw van een standbeeld. De voorstellen die werden gedaan waren een kruis, Jezus met een wereldbol in zijn hand en een voetstuk dat de wereld symboliseerde. Uiteindelijk werd er voor een Jezusbeeld gekozen met zijn armen wijd uit elkaar gekozen. Dit was een symbool van vrede.
Op 12 oktober 1931 opende het monument. Constructie duurde negen jaren en kostte ongeveer 4 miljoen euro. Het beeld is meerdere keren beschadigd geraakt door bliksem. Dit gebeurde in 2008 en 2014. Meerdere restauraties hebben dus ook plaats gevonden.
Om het beeld te bereiken, zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kan er een treinrit van 20 minuten gemaakt worden of kan met de auto nemen. Daarna dient er nog een trap beklommen te worden. Tegenwoordig zijn er ook liften en roltrappen te vinden die het beeld bereikbaarder maken.
Machu Picchu is gelegen hoog in de bergen van Peru. Veel over de stad is nog onbekend. Er wordt aangenomen dat de oude Incastad gebouwd werd rond 1450 maar het een eeuw later al verlieten, toen de Spanjaarden binnendrongen in het gebied. Het werd waarschijnlijk gebouwd voor de Inca keizer Pachacuti.
Het interessante aan Machu Picchu is dat het pas erg laat werd ontdekt door de Westerse wereld. Het was pas in 1911 dat Amerikaanse historicus Hiram Bingham dit internationaal bekend maakte. De lokale bevolking was wel op de hoogte van de stad, maar de Spanjaarden wisten het niet. Daarom is het pas iets meer dan een eeuw geleden bij ons bekend geworden.
De stad werd gebruikt als koninklijk verblijf en er wordt geschat dat er zo'n 750 mensen woonden, met name medewerkers. De botten gevonden in de stad hebben uitgewezen dat er vooral immigranten woonden. Verder zijn er ook botten van lama's en alpaca's gevonden, de dieren die nog steeds leven rondom de stad.
Machu Picchu wordt gekenmerkt door de gebouwen die er staan en de terrassen om te verbouwen die er te vinden zijn. Nadat de Amerikaan de stad bezocht had in 1911, keerde hij het jaar later terug met een expeditie om te gebied te onderzoeken en schoon te maken. Hij was in 1911 op zoek geweest naar de oude Inca hoofdstad. Onderweg vroeg bij aan de bevolking of zij wisten waar hij zoeken moest. Op 24 juli bezocht hij de berg voor het eerst, waar hij Richard en Alvarez tegenkwam, die aan het werk waren op de terrassen. Hun zoon wees hem naar de ruïnes van de stad.
De stad kan bereikt worden te voet, met een dagenlange wandeltocht. Ook rijdt er een trein en zijn er bussen aanwezig. Het nabijgelegen stadje is volledig op toerisme ingericht en dus een prima uitvalsbasis om Machu Picchu te bezoeken.
Petra is een stad gelegen in het zuiden van Jordanië. Het gebied rondom Petra was al bewoond rond 7000 voor Christus. In de vierde eeuw voor Christus werd dit de hoofdstad van de Nabateeërs. De stad was een belangrijk punt op de handelsroute van de Nabateeërs.
Om Petra te bereiken dient men een 1,2 kilometer lange en erg smalle kloof te bewandelen, de Siq. Doordat de gehele stad is omgeven met smalle kloven, is Petra er goed geweerd tegen aanvallen. In 312 voor Christus deed het leger van Alexandrië een inval die mislukte. Dit was de eerste keer dat de stad in schrift genoemd werd. In 106 werd de stad ingenomen door de Romeinen. Hierdoor verloor de stad veel van wat het had, waaronder de handel. In 363 vond er een aardbeving plaats die veel van de stad en haar watersystemen verwoestte. De stad werd herbouwd in een andere architectuurstijl. In 551 volgde er nogmaals een aardbeving en kwam de stad er nooit meer bovenop. In de 7e eeuw raakte de stad volledig verlaten en na een tijdje wisten alleen de lokale Bedoeïenen de stad nog te vinden. Pas in 1812 werd de stad herontdekt door een Zwitserse geoloog.
Alhoewel Petra voornamelijk bekend is door zijn schatkamer gekerfd in het zandsteen, is de stad veel groter dan dat. Het bevat ook nog een klooster, enorm grote tempel, kerk, badhuizen en nog meer dan dat. Kenmerkend aan de stad is het rode zandsteen.
Deze Maya stad is gelegen in Mexico. Het was een van de grootste steden van de Maya's en werd gebouwd tussen 750 en 900. Pas in de 10e eeuw werd de stad belangrijk voor de Maya's en werd het een regionale hoofdstad. Rond 1100 was de stad niet belangrijk meer en werd hij langzaamaan verlaten. Toen de Spanjaarden binnenvielen in 1526, werden de Maya's aangevallen maar ze lieten zich niet verslaan. In 1535 waren alle Spanjaarden weggejaagd van het schiereiland waar Chichén Itzá ligt. In 1843 werd er een boek uitgebracht dat de schrijvers reis naar de regio beschreef en ook Chichén Itzá liet zien. Dit boek zorgde voor meer ontdekkingsreizen naar de stad.
De stad was vroeger erg kleurrijk. Er werd rood, groen blauw en paars pigment gebruikt. Tegenwoordig is dit niet meer aanwezig op de gebouwen en bestaan ze uit gewoon grijs steen met groene aanslag. Interessant aan de stad is dat de gebouwen bestaan uit verschillende architectonische stijlen. De belangrijkste constructie van de stad is de tempel van Kukultan. Het piramide is ongeveer 30 meter hoog en bevat negen vierkante terassen, die allemaal 2,57 meter hoog zijn. Op de top staat een tempel.
Chichén Itzá bevat dertien speelvelden voor het balspel. Het meest indrukwekkende is het Grote Balspelveld. Het is 168 bij 70 meter groot. Rondom de stad zijn veel cenotes (zinkgaten) te vinden die water bevatten. De heilige cenote is 60 meter wijd wijd en 27 meter diep. Hier werden offers gedaan. In dit gat is goud, edelstenen, rubber en botten van kinderen en mannen gevonden.
Voor de competitie van deze week is het aan jullie om te verschillen te vinden! Hieronder zijn tekeningen te vinden van de zeven wereldwonderen, waar het linker de origineel is maar de rechter verschilt van de ander. Het is aan jou om alle 25 verschillen te vinden. De verschillen zijn verspreidt over de 7 tekeningen maar we zeggen jullie niet hoeveel iedere tekening er heeft!
Om mee te doen aan deze competitie laat jij ons je aangecirkelde verschillende zien. Je mag de afbeeldingen opslaan en digitaal cirkels geven, maar je mag ze ook uitprinten en een duidelijke foto sturen van de cirkels op je printjes.
Vijf personen zullen onderstaande set van het onofficiële achtste moderne wereldwonder, ontworpen door Lonika, winnen. Bij een gelijk aantal goede antwoorden zal er geloot worden. Je hebt tot en met 8 juli 23:59 uur te tijd om je inzending te versturen naar het Nieuwsteam account. Je onderwerp is "Zomeractie Wereldwonderen".
Wereldwonder 1
Wereldwonder 2
Wereldwonder 3
Wereldwonder 4
Wereldwonder 5
Wereldwonder 6
Wereldwonder 7
Tip: Heb je lang lopen zwoegen maar niet alle 25 verschillen kunnen vinden? Stuur je gevonden verschillen dan gewoon in, misschien zijn er wel meer mensen die ze niet allemaal hebben en heb jij nog kans op de set!
Succes!