Hier komen de laatste 3 forum topics
te staan waarop je hebt gereageerd.
+ Plaats shout
Anoniem
Zin in pizza
0 | 0 | 0 | 0
0%
Om een reactie te kunnen plaatsen op het dagelijks nieuws dien je te zijn ingelogd.Nog geen account? Klik hier om een gratis account aan te maken.

> Sluiten
Helper
15 van de 24 sterren behaald
Nieuws van de dag
Bijzondere/gekke zeedieren || ZA week 4 (door Literacity )

Over de hele wereld zijn er veel verschillende zeedieren die de meeste mensen misschien wel of misschien nog helemaal niet kennen. Een bekende, gekke zeedier is de blobvis, om een voorbeeld te noemen.
Verder ooit al eens gehoord van een franjehaai? Of van een grote rafelvis? Het zijn twee voorbeelden van de vele bijzondere zeedieren die het waard zijn om gezien te worden. 

Door op de pijl rechts in deze layout te klikken, wordt je meegenomen in een diepzee avontuur om een vijftal bijzondere/gekke zeedieren te ontdekken: de grote rafelvis, de franjehaai, de vampierinktvis, de maanvis en de driebandanemoonvis.
Sommige ken je misschien al wel (van een game of een film) en de andere ontdek je nu voor het eerst. Aan het eind van deze reis ontdek je nog de competitie die bij dit thema hoort!
De grote rafelvis, ook wel bekend als de zeedraak of Phycodurus eques is familie van het zeepaardje. De grote rafelvis leeft in het zuiden en het westen van Australië, waar het zich verstopt in kelpwouden en met kelp begroeide riffen.
Hier leven ze op een gemiddelde diepte van vier tot dertig meter. Doordat ze maar ongeveer vijfendertig centimeter groot worden en erg goed gecamoufleerd zijn in de omgeving, zijn ze erg moeilijk te vinden door mensen en roofdieren.
Sinds 2006 heeft hij een gevoelige status, maar het zal nog een tijdje duren voor hij echt met uitsterven bedreigt wordt. Dit komt omdat de grote rafelvis maar een klein leefgebied heeft. Zo ongeveer 1400 km2. Dit leefgebied wordt door de mensen bedreigt door bouwactiviteiten en afval dumpen.
De franjehaai, Chlamydoselachus anguineus is herkenbaar aan zijn langwerpige en cilinderachtige lichaam. Daarnaast heeft het nog zes kieuwspleten en één rugvin en ziet er dan ook verre uit van de haaien zoals we ze kennen. Deze haai kan tot ongeveer 2 meter lang worden.
De franjehaai is een zeldzame en vrij onbekende diepzeehaai. Ze halen hun voedsel uit diepzee-inktvissen en bodemvissen. Tot op heden zijn er geen fatale aanvaringen met mensen bekend, maar de haaien kunnen mensen wel verwonden. Ze planten zich voort door middel van eieren te leggen.
Deze haai komt voornamelijk voor in Japan, Californië, delen van Europa en in het noorden van Chili. Ze kunnen aan de oppervlakte verschijnen, maar ze zijn vooral te vinden in een diepte tussen de 120 en 1280 meter. In Japan is er in 2007 al eens een franjehaai aan de oppervlakte verschenen. Vermoedelijk door een sterke zeestroming. In 2017 is er in Portugal één gevangen door een trawler.
De vampierinktvis, vampyrotheuthis infernalis (letterlijke vertaling: vampierinktvis uit de hel), is een inktvis die zich bevindt in oceanen die zuurstofarm tropisch en gematigd zijn. Deze kleine inktvis van zo'n maximaal 30 centimeter groot komt voor op een diepte van 600 tot 1200 meter en is nog de enige levende soort van zijn orde. Daarnaast heeft het kenmerken van inktvissen die zowel 8 als 10 ledematen hebben. 
Deze inktvis vormt geen bedreiging voor de mens en het voedt zich met neteldieren, eenoogkreeften en dendrobranchiata (een orde uit de kreeftachtigen). Buiten deze dieren is er verder weinig bekend over het voedsel van de vampierinktvis. Deze inktvis is overigens zelf voedsel voor verschillende diepzeevissen en walvissen.

Naast de acht armen die deze inktvis heeft, bevat het ook twee lange, draadvormige organen. Deze bevinden zich vooral binnen het lichaam, maar kunnen ook naar buiten gebracht worden. De organen worden voornamelijk gebruikt om zijn voedsel mee te vangen en is bij geen andere intvis te vinden. Integenstelling tot andere inktvissen heeft deze inktvis dan weer geen inktzak. Het heeft wel verschillende mogelijkheden voor bioluminiscentie, ofwel lichtgeven door middel van organismen. Lichtgevende vlekken op de vinnen kunnen flitsen afgeven of gloeien. Deze vlekken zitten ook op de topjes van alle armen. Wanneer deze gloeien, dan kan het lijken of de vampierinktvis dichterbij komt, terwijl het eigenlijk gewoon stil ligt. Ook heeft deze inktvis de mogelijkheid om een wolk uit te stoten die zo'n 10 minuten lang licht kan geven. Hoe de inktvis dit doet, is tot op heden nog onbekend.

Vaak wordt dit dier gezien in een houding waarbij zijn armen zijn gespreid met een web van huid ertussen. Waarschijnlijk om op deze manier aan zijn voedsel te komen. Vampierinktvissen kunnen dit ook doen door de armen achterwaarts over zijn lichaam te trekken. Vermoedelijk doen ze dit ter bescherming. Het lichaam is zacht en broos en bevat weinig spiermassa. Desondanks kan het dier snel zwemmen.
De maanvis, ook wel bekend als de klompvis of de Mola is met een gemiddelde grootte van 1,8 meter en een gewicht van 1 ton één van de grootste vissen bekende vissen in de oceaan. Er zijn echter exemplaren bekend die 4 meter hoog waren en ruim 2300 kilogram wogen.
De maanvis leeft in alle grote oceanen waar de temperatuur matig tot tropisch is. Zijn voeding bestaat uit kwallen, plankton en kleine visjes. De maanvis staat erom bekend dat hij bijna bewegingsloos aan het wateroppervlak kan liggen. Door hun dikke huid denken sommige mensen dan ook dat stenen kunnen drijven. Aan deze gewoonte hebben ze hun bijnaam maanvis of in het Engels 'sunfish' te danken. Mogelijk doen ze dit zodat de zeemeeuwen hun kunnen helpen om van parasieten af te komen of om hun lichaamstemperatuur te laten stijgen.

Een vrouwtjesmaanvis kan gemiddeld driehonderd miljoen eitjes leggen, wat beschouwd wordt als een record onder de gewervelde dieren. De maanvis komt soms ook in de Noordzee voor. De afgelopen jaren zijn er al meerdere exemplaren in Nederland aangespoeld, hoewel dit voornamelijk kleintjes zijn. In de maanden mei en juni kom je ze dan ook vaker tegen bij de kust van Zuid-Frankrijk. Het meest noordelijke plek waar een maanvis gespot is, is het watergebied rond Alaska. Dit gebeurt echter niet vaak.
Helaas begint het aantal maanvissen tegenwoordig af te nemen. Dit komt omdat ze slachtoffer worden van bijvangst en sommige landen de vis als een populair gerecht beginnen te beschouwen.
De driebandanemoonvis, beter bekend als de clownvis, harlekijnvisje of Amphiprion ocellaris is vooral bekend geraakt door de film Finding Nemo. De driebandanemoonvis komt voor in tropisch zoutwater zoals in de Indische Oceaan, Rode Zee en het westelijke deel van de Stille Oceaan.
Hier leeft hij op een diepte tussen de één en achttien meter bij koraalriffen. Wat deze vis zo bijzonder maakt, is dat hij immuun is voor de zeeanemoon. Dit zijn bloemdieren die hun prooien met hun tentakels verlammen. De driebandanemoonvis is hier immuun voor doordat hij zichzelf met een slijmlaag bedekt die gelijk staat aan die van een anemoon.
Een andere speciale vaardigheid van deze vis is dat hij van geslacht kan veranderen. De driebandanemoonvis leeft in kleine groepjes. Deze groepen bestaan uit meerdere mannetjes, maar slechts één vrouwtje. Wanneer dit vrouwtje overlijdt zal het dominante mannetje langzaam in een vrouwtje veranderen.
Voor de competitie van deze week mogen jullie een verhaal schrijven. Om precies te zijn een verhaal over een bijzondere vis. De zee is een uitgestrekte plek, waar veel spannende avonturen beleefd kunnen worden. Wat maakt deze vis mee? Komt hij misschien een mens tegen? Wordt hij bevriend met zijn natuurlijke vijand? Of zwemt hij naar een ander werelddeel opzoek naar een partner? De avonturen van de vis zijn volledig aan jouw om te bedenken.

Eisen:
– Schrijf een verhaal van minimaal 300 tot maximaal 700 woorden.
– Vertel hierin wat voor vis de hoofdpersonage is. Wat is er bijzonder aan deze vis?
– Vermeld minimaal twee avonturen wat de vis heeft meegemaakt.

De vijf mooiste verhalen zullen de set winnen die hiernaast te zien is en deze is ontworpen door Solovey! Je hebt tot en met 19 augustus 2020 23:59 uur de tijd om je inzending te versturen naar het nieuwsteam account. Je onderwerp is “Zomeractie bijzondere zeedieren”



Reactie plaatsen

Reageer op het artikel Bijzondere/gekke zeedieren || ZA week 4.
Bericht plaatsen
Melden | Citeer | X
Literacity schreef op 19-08 18:52:
Literacity schreef:
(l)
Melden | Citeer | X
Posh schreef op 19-08 17:09:
Posh schreef:
Weet niet of ik het nog af ga krijgen maar ik ga het proberen
Melden | Citeer | X
Anoniem schreef op 19-08 15:21:
TattooedGirl schreef:
Ladybambi schreef:
Laatste uurtjes! Grijp je kans en maak kans op deze te gekke set! 
Melden | Citeer | X
Ladybambi schreef op 19-08 15:13:
Ladybambi schreef:
Laatste uurtjes! Grijp je kans en maak kans op deze te gekke set! 
Melden | Citeer | X
Literacity schreef op 19-08 08:19:
Literacity schreef:
Melden | Citeer | X
Ladybambi schreef op 18-08 11:38:
Ladybambi schreef:
(l)
Melden | Citeer | X
Ladybambi schreef op 17-08 23:55:
Ladybambi schreef:
(l)
Melden | Citeer | X
Literacity schreef op 17-08 12:59:
Literacity schreef:
(l)
Melden | Citeer | X
Literacity schreef op 17-08 08:44:
Literacity schreef:
(l)
Melden | Citeer | X
Ladybambi schreef op 16-08 13:43:
Ladybambi schreef:
(a)
Melden | Citeer | X
Literacity schreef op 16-08 10:50:
Literacity schreef:
(l)
Melden | Citeer | X
Literacity schreef op 15-08 08:04:
Literacity schreef:
(l)
Melden | Citeer | X
Ladybambi schreef op 13-08 20:53:
Ladybambi schreef:
Visje visje in het water
Visje visje in de zee 
Visje visje kan die praten? 
Visje visje kom je mee? 

Ja I know zo gaat ie niet haha.😂🤭
Melden | Citeer | X
Literacity schreef op 13-08 19:19:
Literacity schreef:
(l)
Melden | Citeer | X
Anoniem schreef op 12-08 21:07:
Timebomb schreef:
Ik heb ietsss... maar of het goed is IDK haha
Melden | Citeer | X
Ladybambi schreef op 12-08 11:16:
Ladybambi schreef:
(l) 
Melden | Citeer | X
Ladybambi schreef op 11-08 21:08:
Ladybambi schreef:
MementoMori schreef:
Ik heb vandaag mijn inzending gestuurd
woot
Ben benieuwd visje van me
Melden | Citeer | X
Anoniem schreef op 11-08 21:07:
MementoMori schreef:
Ik heb vandaag mijn inzending gestuurd :d
Melden | Citeer | X
Ladybambi schreef op 11-08 21:04:
Ladybambi schreef:
Visje visje in het water
Visje visje in de zee
Melden | Citeer | X
Anoniem schreef op 11-08 01:10:
TattooedGirl schreef:
Ladybambi schreef:
TattooedGirl schreef:
Ladybambi schreef:
Been benieuwd wat alle zeedieren meemaken! 
We zien waar de stroom ons brengt 
Haha love deze woordgrap 
Hahaha was de bedoeling :p 
Melden | Citeer | X
Ladybambi schreef op 11-08 00:34:
Ladybambi schreef:
TattooedGirl schreef:
Ladybambi schreef:
Been benieuwd wat alle zeedieren meemaken! 
We zien waar de stroom ons brengt 
Haha love deze woordgrap 
Melden | Citeer | X
Ladybambi schreef op 11-08 00:33:
Ladybambi schreef:
(l) 
Melden | Citeer | X
Literacity schreef op 10-08 09:08:
Literacity schreef:
(l)
Melden | Citeer | X
Anoniem schreef op 09-08 22:13:
TattooedGirl schreef:
Ladybambi schreef:
Been benieuwd wat alle zeedieren meemaken! 
We zien waar de stroom ons brengt 
Melden | Citeer | X
Literacity schreef op 09-08 22:01:
Literacity schreef:
Melden | Citeer | X
Ladybambi schreef op 09-08 08:28:
Ladybambi schreef:
Been benieuwd wat alle zeedieren meemaken! 
Melden | Citeer | X
Literacity schreef op 09-08 08:03:
Literacity schreef:
Melden | Citeer | X
Ladybambi schreef op 08-08 20:12:
Ladybambi schreef:
😏
Melden | Citeer | X
Literacity schreef op 08-08 19:59:
Literacity schreef:
😏
Melden | Citeer | X
Literacity schreef op 08-08 15:49:
Literacity schreef:
Ladybambi schreef:
LindzyInfernal schreef:
leuke competitie als ik hier de tijd voor vind zal ik hier zeker meedoen gave set.
Succes! We kijken uit naar alle inzendingen ❤️
!!
Melden | Citeer | X
Ladybambi schreef op 08-08 15:19:
Ladybambi schreef:
LindzyInfernal schreef:
leuke competitie als ik hier de tijd voor vind zal ik hier zeker meedoen gave set.
Succes! We kijken uit naar alle inzendingen ❤️
Melden | Citeer | X
Anoniem schreef op 08-08 14:54:
LindzyInfernal schreef:
leuke competitie als ik hier de tijd voor vind zal ik hier zeker meedoen gave set.
Melden | Citeer | X
Anoniem schreef op 08-08 14:29:
Skillet schreef:
Giovenchy schreef:
@Skillet blobvis
Ah vet leuk!
Melden | Citeer | X
Literacity schreef op 08-08 10:11:
Literacity schreef:
(l)
Melden | Citeer | X
Literacity schreef op 08-08 06:01:
Literacity schreef:
woot
Melden | Citeer | X
Ladybambi schreef op 08-08 01:53:
Ladybambi schreef:
👀



Nieuwsarchief
Maandoverzicht Juli en Augustus '2429-08-2024 00:00
Zomer Magazine20-07-2024 00:00
Let's Introduce Renee0012-07-2024 00:00
Pride Lookbook16-06-2024 21:00
Pride Month | Aankondiging01-06-2024 13:00
Maandoverzicht Mei '2427-05-2024 00:00
Let's Introduce: Itsmeblub {Birthday Edition}18-05-2024 00:00
Music Month May12-05-2024 00:00
Maandoverzicht April '2430-04-2024 00:00
Anouk's verjaardag!26-04-2024 00:00
Lente Magazine12-04-2024 00:00
Let's Introduce: Rascal {Birthday Edition}10-04-2024 00:00
Paaseieren Speurtocht29-03-2024 00:00
Miss lente 2024 | Aankondiging18-03-2024 00:00
Internationale Vrouwendag08-03-2024 00:00
Maandoverzicht Februari '2426-02-2024 00:00
SocialMediaTeam Revamp04-02-2024 13:00
Maandoverzicht Januari '2429-01-2024 00:00
Be the Best 2023 | Uitslag01-01-2024 00:00
Be the Best 2023 | Stemronde15-12-2023 00:00
SocialMediaTeam Adventskalender 202301-12-2023 10:00
Be the Best 2023 | Aankondiging01-12-2023 00:00
Look Appreciation08-11-2023 18:25
Creepy Pasta16-10-2023 00:00
Unmasking the Evil05-10-2023 19:00
Pagina: | Volgende