Whatsapp is een goedkoop alternatief voor SMS’en. In combinatie met WIFI kun je met Whatsapp gratis berichtjes, video en geluidsopnames, foto’s en nog veel meer naar je vrienden en familie toe sturen. De app bestaat sinds 2009 voor de iPhone en werd later ook beschikbaar gesteld voor andere mobiele besturingssystemen. De naam Whatsapp zelf is een samenvoeging van het Engelse “What’s up” en “Application. Whatsapp is ontworpen door WhatsApp Inc. Sinds 2014 is Whatsapp in handen van Facebook, die het voor zo’n 19 miljard Amerikaanse dollars heeft gekocht.
Op dit moment is Whatsapp één van de populairste berichtenapps die er bestaan. Dit heeft gevolgen voor telefoonmaatschappijen zoals Ben, Tele2 en Vodafone. Doordat Whatsapp gebruik maakt van WIFI komen steeds minder klanten van deze bedrijven over hun abonnementsbundels heen. Na eigen zeggen is Whatsapp één van de populairste berichtenapps. Met ruim 1 miljard actieve gebruikers heeft de app zo’n 42 miljard berichten per dag te verwerken. Van deze 42 miljard berichten zijn er ongeveer 1,6 miljard afbeeldingen en 250 miljoen video’s.
De Europese commissie. Hoewel de Europese commissie de overname van Whatsapp door Facebook op 3 oktober 2014 goedkeurde, begonnen ze in augustus 2016 toch met een onderzoek. De reden hiervoor is dat Whatsapp toen een nieuwe gebruiks- en privacyvoorwaarden bekendmaakten. Deze voorwaarden gaven aan dat de telefoonnummers van de gebruikers gekoppeld zouden worden aan Facebook-profielen. De commissie startte hierna een onderzoek naar het verspreiden van valse informatie. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat de werknemers van Facebook in 2014 al wisten dat het technisch gezien mogelijk was om een automatische koppeling te maken tussen Facebook en Whatsapp. Facebook zelf had toen al aangekondigd dat een koppeling niet automatisch kon. Om deze reden kreeg Facebook op 17 mei 2017 een boete van 110 miljoen euro van de Europese Commissie.
Opties Whatsapp geeft de gebruikers meerdere opties. Zo kunnen gebruikers een Whatsappgroep aanmaken. Deze groep heeft ruimte voor 256 deelnemers en kan op twee manieren gemaakt worden. De eerste manier is door op meer opties te klikken en vervolgens “Nieuwe Groep”. De tweede manier is door rechts onderin op “Nieuwe Chat” te klikken en dan op groep.
Een andere handige optie is dat je Whatsapp ook op je laptop of computer kunt gebruiken. Dit kun je doen door naar web.whatsapp.com te gaan. Vervolgens klik je op je telefoon op “meer opties” en om vervolgens op Whatsapp web te klikken. Hierna scan je de QR-code op je computerscherm met je mobiel.
Ook is er een manier om je geschreven teksten wat aan te passen. Zo kun je je teksten vetgedrukt, schuin en doorstreept maken. Een andere optie is dat je zelfs het hele lettertype kunt veranderen. Dit kun je op de volgende manieren doen: Vetgedrukt: Zet je tekst tussen een sterretje. Bijvoorbeeld: *Whatsapp * Schuin: Zet je tekst tussen een laag streepje. Bijvoorbeeld: _Whatsapp _ Doorstreept: Zet je tekst tussen een tilde ~. Bijvoorbeeld: ~Whatsapp ~ Naast deze opties kun je zoals eerder vermeld het lettertype veranderen. Dit kan gedaan worden door de tekst tussen drie accent graves te plaatsen. Bijvoorbeeld: ```Whatsapp``` (Let op, dit is geen aanhalingsteken)
Let op: Zorg ervoor dat de afsluiter direct tegen de laatste letter aan staat, anders werkt het niet.
Naast al deze opties zijn er ook nog de ‘normale’ opties. Zo kun je foto’s en video’s versturen naar je vrienden, maar ook documenten, je locatie, contacten en geluidsopnames. Al deze opties kun je doen met behulp van het kleine paperclipje rechts onder waar je je tekst invoert. Daarnaast kun je videobellen met je contacten.
Databundel: Hoewel Whatsapp gratis is via WIFI, kun je hem ook gebruiken met behulp van je databundel. Dit kost echter wel geld. Hier een klein lijstje met de kosten. Berichten: 1 tot 2 KB. Dit houdt in dat je 500 tot 1000 berichten kunt ontvangen of versturen voor 1 MB. Afbeeldingen: 1 tot 2 MB. Afhankelijk van de grootte van de afbeelding. Stemopnames: Afhankelijk van de grootte kan dit 100 KB tot 1 MB zijn. Video’s: Afhankelijk van de lengte van de video. Een paar seconden kost zo’n 2 MB. Telefoongesprek: 250KB tot 1,2 MB per minuut. Videobellen: 3 tot 5 MB per minuut
Beveiliging en kritiek In het verleden was Whatsapp regelmatig in het nieuws. De reden hiervoor is dat Whatsapp de privacy van de gebruikers niet genoeg zou beschermen. Meerdere keren zijn er dan ook software lekken gevonden. Een voorbeeld hiervan was toen in 2011 bekend werd dat de verzonden berichten gemakkelijk opgepikt konden worden en er in 2012 een hack was waarmee de status van elke gebruiker kon worden aangepast met behulp van het telefoonnummer. In april 2016 bleek Whatsapp met een oplossing te zijn gekomen. De berichten worden nu namelijk beveiligd met een end-to-end encryptie. Dit zorgde ervoor dat experts de app van één van de slechtst beveiligde apps direct begonnen te zien als één van de veiligste apps. End-to-end-encryptie zorgt er namelijk voor dat enkel de verzender en ontvanger de berichten kunnen lezen en beluisteren. Zelfs Whatsapp zelf kan nu niets meer met de berichten van de gebruikers. Om deze reden kan Whatsapp ook niet meer meewerken aan afluisterverzoeken van de overheid. Het enige wat nu nog gezien kan worden zijn de tijden dat een gebruiker met een ander communiceert. Dit komt omdat de metadata nog wel wordt bewaard. De inhoudt van de gesprekken is alleen niet te zien. Hoewel experts blij zijn met de end-to-end-encryptie zijn de FBI en het Nederlandse OM hier wat minder blij mee. Dit komt omdat Whatsapp weer te goed beveiligd is. Ze denken dat Whatsapp een veilige manier voor terroristen is om te communiceren. Critici wijzen er echter op dat als er aanslagen gepleegd worden, de terroristen meestal gebruik maken van onbeveiligde communicatie manieren zoals SMS.