Jak sie masz? My name-a Borat. I like you. Met die woorden begint toch wel de meest iconische mockumentary allertijden. Een uniek concept dat alleen Sacha Baron Cohen kan uitvoeren. Vandaag vertel ik jullie alles over deze hilarische film en het vervolg - dat vandaag verschijnt.
Borat Sagdiyev verscheen voor het eerste in 1996, toen Sacha Baron Cohen dit typetje speelde, toen nog onder de Moldavische naam Alexi Krickler. Later werd het opgepakt door Paramount en veranderde de naam in Kristo Shqiptari. Dit typetje verscheen ook in Cohen's show Da Ali G Show. Later werd het nog een keer veranderd, nu naar het alombekende Borat Sagdiyev.
De film Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan (ja, dit is echt echte titel) verscheen in 2006. Sacha Baron Cohen speelt het karakter Borat, die een verslaggever uit Kazachstan is. Hij krijgt van het ministerie de opdracht om naar Amerika te gaan, om daar het land te onderzoeken. In het land maakt hij vele dingen mee, terwijl hij op zoek is naar zijn nieuwe liefde - C.J. Parker (Pamela Andersons karakter) uit Baywatch.
Het absolute pluspunt van Borat is dat de film nauwelijks gescript is. Er zijn maar vier rollen die gespeeld worden door acteurs (Borat, Azamat, Luenell en Pamela Anderson). Alle andere personen die verschijnen in de film, zijn geen acteurs. Geen van de personen die verschijnen in de film wisten wat er ging gebeuren - zij moesten alleen iets tekenen waardoor ze toestemming geven om geen juridische stappen te ondernemen tegen de producers van de film. Er is meer dan 400 uur filmmateriaal geschoten wat resulteert in een anderhalf uur durende film.
Borat is vrij ongepast. Hij is asociaal, snapt de Amerikanen niet en heeft een hekel aan joden. Sacha Baron Cohen is zelf Joods, waardoor hij weg is gekomen met het zogenaamde antisemitisme. Maar de film kwam niet uit zonder controversies. Zo waren er verschillende mensen die verschenen in de film totaal niet geamuseerd om hoe zij neergezet werden. Enkele rechtszaken volgden, waaronder het dorpje Glod, dat zichtbaar was in het begin van de film. Vele van de inwoners van het dorpje waren zichtbaar in de film en werden neergezet als domme mensen. Enkele van de inwoners werd ook heel weinig betaald, zo'n euro. Vrijwel alle rechtszaken die volgden, werden verloren door de aanklagers.
Het grootste probleem van de film was Kazachstan. De Kazachs waren het niet eens met hoe hun land werd geportretteerd in de film en boycotte de film. Vele inwoners zijn hier nog steeds boos om, terwijl Borat veel heeft betekend voor Kazachstan: Het land werd populairder dan ooit en zag zijn toerisme stijgen. De minister van Buitenlandse Zaken heeft in 2012 Sacha Baron Cohen bedankt voor het creëren van Borat toen de visumaanvragen vertienvoudigde na de release van de film.
Het was groot nieuws vorige maand, toen bleek dat er een Borat 2 aan zat te komen. Het is gebruikelijk voor vele films om enkele jaren voor de release al bekend te maken dat de film eraan komt, maar dat is bij deze sequel niet gebeurd. Opeens was het nieuws er: Er komt een Borat 2! Toen nog onder een andere titel, maar drie weken geleden kwam de trailer (met een nieuwe titel) uit. Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan. En wanneer komt de film dan uit? Vandaag! Vanaf vandaag, 23 oktober, is de film te zien via Amazon Prime. Er wordt gezegd dat de film enkele Amerikaanse politieke carrières kan breken, dus het is vrij vanzelfsprekend dat de film zo kort voor de Amerikaanse verkiezingen verschijnt. En ga er maar vanuit dat Borat in het nieuws zal komen de komende weken.
In dit vervolg zal Borat (alweer) naar Amerika gaan, maar neemt hij dit keer iemand mee: zijn dochter. Samen gaan ze het glorieuze land verkennen, terwijl Borat Amerika opnieuw ontdekt. Oh ja, en 'iets met Mike Pence en Borat in een Trump masker'. En uiteraard verschijnt het Coronavirus ook in de film. De hele wereld kijkt uit naar deze film. Behalve de republikeinen, waarschijnlijk.