Het is weer zover!
Na een jaar wachten, kunnen we Halloween weer vieren. In kostuum op Halloweenavond vertrekken en aanbellen bij mensen om lekkernijen te verkrijgen. Het is al meer dan een eeuw traditie in de Verenigde Staten en andere landen. Velen vragen zich af hoe het nu ontstaan is en veel is nog onduidelijk. Er zijn sporen terug gevonden in oude Keltische festivals, vroege katholieke feestdagen, middeleeuwse gebruiken en de Britse politiek. Meer info is te vinden als je op de afbeeldingen op de tijdlijn klikt.
Halloween heeft zijn wortels in het oude Keltische festival van Samhain dat de Kelten op 31 oktober hielden. De Kelten leefden meer dan 2000 jaren geleden in een gebied dat nu Ierland, het Verenigd Koninkrijk en Noord-Frankrijk is. Samhain, het festival waaruit trick or treat zou uit zijn ontstaan, werd gevierd omdat men geloofde dat de doden dan naar de aarde terugkeerden. Dit festival vierden ze ook om het einde van de winter te vieren. Op deze nacht kwamen mensen samen om vreugdevuren aan te steken, offers te brengen en eer te bewijzen aan de doden.
Tijdens sommige van deze feesten verkleden dorpelingen zich in kostuums die ze gemaakt hadden van dierenhuiden om geesten weg te jagen. Ze bereidden dan een bankettafel om onwelkome geesten te kalmeren. In latere eeuwen begonnen mensen zich te kleden als geesten en demonen en haalden streken uit in ruil voor eten en drinken. Deze gewoonte wordt dan ook gezien als een antecedent van trick-or-treat.
Het Christendom had zich in de negende eeuw verspreid naar de Keltische landen, waar het geleidelijk gemengd werd met Heidense rituelen om deze te verdringen. Zo werd Allerheiligen op 1 november door de Katholieke kerk als feestdag gecreëerd. Onder de volkeren werd het gezien als een tijd waar geesten, feeën en de zielen van de doden onze wereld binnen kwamen en tevreden werden gesteld met eten en drank. Deze overtuigingen werden in gans Europa aangetroffen.
Arme mensen bezochten de huizen van de rijkere mensen, waar ze soulcakes kregen in ruil voor een gebed voor de zielen van de overleden familieleden. Later werd deze praktijk ook door kinderen overgenomen.
In de periode van 31 oktober tot 2 november bezochten ze huizen als vertegenwoordigers van de doden en namen de zeilkoekjes mee. Later gingen ze van parochie naar parochie met Halloween, waar ze genade vroegen voor de Christelijke zielen. Het stond bekend als 'Souling' en werd uitgevoerd in Vlaanderen, Groot-Brittannië, Duitsland en Oostenrijk. In 'The two gentleman in Verona' van Shakespeare wordt souling genoemd. Speed beschuldigd zijn meester van pulsen als een bedelaar tijdens Allerzielen'. Het dragen van kostuums of vermommingenbegon in Schotland in de zestiende eeuw en werd later overgenomen door Ierland en andere delen van Groot-Brittannië. Als het huishouden voedsel zou schenken, zouden ze geluk kunnen verwachten.
In Schotland gingen jongeren van huis tot huis met wit geverfde gezichten, zeiden rijmpjes en dreigden kwaad te doen als ze niet werden verwelkomd. In Wales gingen boemannen van huis tot huis verkleed als angstaanjagende beesten.
Trick-or-treat zoals we het nu kennen heeft ook elementen die lijken op de jaarlijkse Guy Fawkes Night-viering. Tijdens deze nacht droegen de Britse kinderen maskers terwijl ze voor geld bedelden. Tijdens deze viering herdenken ze het verijdelen van de Gunpowder Plot in 1605. Een jaar later, op 5 november, werd Fawkes geëxecuteerd omwille van het feit dat hij een rol had bij de samenzwering van de katholieken om het Engels parlementsgebouw op te blazen. Ze hadden het doel om Koning James I, zie protestant was, de macht te ontnemen. De oorspronkelijke dag werd gevierd een dag na de executie. Er werden dan vreugdevuren aangestoken om symbolische botten van de katholieke paus te verbranden. Aan het begin van de negentiende eeuw zwierven kinderen op de avond van 5 november door de straten om een cent voor Guy te vragen.
In 1895 is er in Schotland een verslag opgemaakt over Halloween, waar maskers met lantaarns werden gevonden. De vroegst bekende gebeurtenis van vermomming voor Halloween in Noord-Amerika dateert uit 1911 toen een krant in Kingston, Canada een artikel schreef over kinderen die zich in de buurt vermomden. The book of Halloween van 1919 van Ruth Edna Kelley is het eerst boek dat een uitgebreide geschiedenis over Amerika geeft. Terwijl de eerste verwijzing naar vermomming al in 1911 voorkomt in Noord-Amerika verschijnt er pas vanaf 1915 een ander ritueel, dat in Chicago in 1920 voor een derde keer naar verwezen wordt. Echter is er pas in 1927 voor het eerst sprake van 'Trick-or-Treat'-ing. Trick or Treat werd pas in de jaren dertig een wijdverbreide praktijk toen de term in 1932 voor het eerst verscheen, daarna, in 1939, in een publicatie.
Tegenwoordig spenderen Amerikanen 2,6 miljard dollar aan snoep op Halloween. De dag zelf is de op één na grootste commerciële feestdag van het land.