Release en prijzen Men heeft er even op moeten wachten, maar hij is er dan eindelijk: de Playstation 5! Toch is er ook meteen slecht nieuws te melden voor wie er nog één zou willen hebben: de PS5 is overal uitverkocht en het zal wel even kunnen duren voor de volgende batches geleverd kunnen worden. De volgende opleveringen zijn er namelijk ook al doorheen en dus is er in de fabrieken niets meer te vinden van de PS5.
Waar de PS5 in Europa pas op 19 november uitkwam, werd deze al eerder uitgebracht in de VS, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Japan, Mexico en Zuid-Korea. Daar was het al beschikbaar op 12 november. De digitale versie van de PS5 kost zo'n €399,- tegenover €499,- voor de gewone versie en hier zit dan nog geen game bij. Tot dusver is er nog niet veel bekend of het later nog te koop zal zijn met gamebundels.
Specificaties Sony liet op 11 juni tijdens een livestream de eerste beelden zien van het uiterlijk van de PS5, die hier in de layout te zien is; wit met zwart in een modern jasje.
Daarnaast werd bekend dat er twee edities zijn; de PS5 en PS5 digital edition, waarvan hiernaast de editie te zien is met Blu-ray drive. Bij de DE moet men games digitaal downloaden en spelen. Er is namelijk geen blu-raydiscdrive aanwezig met de digital edition, dus fysieke edities van games zijn daarmee niet mogelijk te spelen.
Het is wel nog steeds mogelijk op PS4 games te spelen op de PS5. Daarnaast is er de mogelijkheid om zowel de fysieke als de digitale PS4-games te upgraden naar digitale PS5-games.
Ook in dit console zit een SSD en werkt nog sneller, waardoor laadtijden korter zijn en je langer de games kan spelen. Verder zit er nog een UHD-blu-rayspeler in, kan men spelen op een 4K-tv en hebben zowel de gewone als de digitale versie een opslagcapaciteit van 825GB.
De PS5 heeft, ten opzichte van eerder consoles, een sterk verbeterde geluidskwaliteit. Door een bepaalde techniek die is toegepast, weet men precies welk geluid waar vandaan komt en het zou zelfs los van elkaar kunnen worden afgespeeld. Vooralsnog werkt het nu nog alleen met een koptelefoon, maar Sony heeft laten weten dat het ooit in de toekomst mogelijk kan zijn dit te doen met bijvoorbeeld tv-speakers.
Controller De DualSense controller beschikt onder andere over adaptieve triggers. Hierdoor kan je het bijvoorbeeld voelen als je de rem van een raceauto gebruikt of als je een boog spant om de pijl af te schieten. De controller heeft verder ook haptische feedback en dit wil zeggen dat je de dynamische vibraties in je handen kan voelen. Hierbij zou je kunnen denken aan de terugslag van een wapen, maar natuurlijk veel meer dan dat alleen.
Buiten de triggers en de vibraties bevat de controller ook nog een geïntegreerde microfoon en headsetaansluiting. Men hoeft dus niet gelijk gebruik te maken van een headset, omdat het namelijk ook via deze microfoon kan. Deze is simpel ingeschakeld met de mute-knop. Tot slot is er nog een create-knop wat gamers in staat stelt om, op meerdere manieren, hun avonturen (live) te kunnen delen.
Vergelijking PS4 Deze vergelijking is snel gemaakt en op vrijwel alle vlakken scoort de PS5 beter dan zijn voorganger. Op zowel de beleving als de graphics scoort de PS5 al beter. Daarnaast heeft de PS5 een grotere opslagruimte en werkt de SSD drie keer sneller dan de HDD van de PS4.