Zwerkbal is de sport die gespeeld wordt in de boeken en films van Harry Potter, bedacht door J.K. Rowling. Het is een beetje de voetbal van de toverwereld: een populaire sport met veel supporters waarbij grote prijzen te verdienen vallen voor de spelers. Deze fantasiesport met vliegende bezems en toverkracht is tegenwoordig omgezet naar een sport in de echte wereld. Daar gaan we het vandaag over hebben.
Zwerkbal & Harry Potter In de boeken en films van Harry Potter wordt zwerkbal gespeeld op een ovaal veld ter grootte van een voetbalveld met aan iedere kant van het veld drie grote ringen op palen. Het spel wordt gespeeld met zeven spelers op een vliegende bezem per team en drie soorten ballen. Ieder team heeft drie jagers (chasers), twee drijvers (beaters), een keeper en een zoeker (seeker). De drie soorten ballen zijn de slurk (quaffle), de beukers (bludgers - hiervan zijn er twee in het spel) en de Gouden Snaai (snitch).
De bedoeling van het spel is om zoveel mogelijk punten te halen door de slurk door een van de ringen te gooien of de Gouden snaai te vangen. De basis van het spel is dat de jagers proberen te scoren met de slurk en de keeper dit probeert te voorkomen door de ringen te verdedigen. De slurk door een ring gooien levert je tien punten op voor je team. Als extra afleiding en uitdaging zijn de drijvers in het spel. Zij hebben een soort honkbalknuppel vast om de beukers richting de tegenstanders te slaan, zodat zij niet kunnen scoren of van hun bezem afvallen. De zoeker is de belangrijkste speler in het spel. Zijn doel is om de Gouden snaai te vangen. Wanneer dit gelukt is door een van de zoekers, krijgt dat team er honderdvijftig punten bij en eindigt het spel.
Hier kan je een filmpje kijken waarin je een zwerkbalgame zit in Harry Potter: klik.
Zwerkbal in het echte leven Zwerkbal is in Harry Potter een erg gevaarlijke sport op grote hoogte en met magie, dus het is onmogelijk om dit precies na te bootsen. Toch hebben mensen een poging gedaan en dat ga ik hieronder uitleggen.
Bij zwerkbaltournoois in het echte leven ziet het veld er ongeveer hetzelfde uit: ovaalvormig met aan beide zijdes drie ringen (alleen wat minder hoog). Er zijn ook nog steeds drie jagers, twee drijvers, een keeper en een zoeker. Verder is er nog steeds een slurk, zijn er drie beukers (in plaats van twee) en is er één Gouden Snaai. Deze snaai kan helaas geen vliegend balletje meer zijn en daarom wordt deze vervangen door spelers. Na achttien minuten speeltijd komt er een extra speler in het veld met een staart (vaak een tennisbal in een sok) aan zijn broek die moet vluchten. Wanneer deze staart wordt gepakt door een zoeker, eindigt het spel. Het gooien van de slurk door de ringen is nog steeds tien punten waard, maar het vangen van de snaai is verlaagd naar dertig punten. De drijvers hebben trefballen waarmee ze spelers kunnen afgooien die dan terugmoeten naar hun eigen hoepels en dan pas weer mogen aanvallen.
Het spel wordt gemengd gespeeld, waarbij er maximaal vier mensen van hetzelfde geslacht tegelijk in het veld mogen staan. Gemengde sporten komen niet vaak voor, maar hetgeen wat dit spel echt zo uniek maakt, is dat alle spelers ten alle tijden een bezem (of stok) tussen hun benen moeten houden, net als in Harry Potter.
Mochten jullie nieuwsgierig zijn hoe zo'n wedstrijd dan gaat, kan je hier een filmpje kijken: klik. Het filmpje start op 4.00 want dan begint de wedstrijd.
In Nederland wordt er ook zwerkbal gespeeld en worden er zelfs tournoois georganiseerd door Quidditch Nederland. Dit is een nonprofitorganisatie en werkt voornamelijk met vrijwilligers. Op dit moment zijn er vier teams in Nederland die officiële competities spelen. Omdat de sport niet veel officiële competities telt, hebben zij alle scoreformulieren en andere benodigdheden om een wedstrijd te organiseren online beschikbaar gesteld. Er zijn immers meer mensen die het voor de lol spelen, zo heb ik ze wel eens gespot in een park in Utrecht.
In België bestaat de Belgian Quidditch Federation, waar vijf teams staan ingeschreven (en een samengesteld nationaal team). Ook deze Belgische organisatie is een nonprofitorganisatie die trainingen en wedstrijden in het land organiseert om de sport te promoten en steunen.