Hi guys! Deze week is het weer zover, het is namelijk themaweek! Deze keer is het thema "muziekstijlen" en wij van het NieuwsTeam hebben een hele reeks leuke artikelen voor jullie die allemaal rond muziek draaien. We gaan jullie kennis laten maken met verschillende genres, maar ook andere leuke dingen die jullie in de loop van de week zullen te zien krijgen.
Mijn artikel gaat over de evolutie van muziek. Ik heb geprobeerd om de muziek van verschillende decennia weer te geven, maar dit is natuurlijk moeilijk om het zo kort en bondig te bespreken. So don't hate me when your favorite band is not included! Ik ben ook geen expert op muziekvlak, dus als er iets niet klopt mag je me daar altijd op aanmerken.
Veel leesplezier xoxo
In de jaren zestig had je verschillende genres die de muziekwereld domineerden. Hier zijn er enkele op een rij:
Beatmuziek vond zijn oorsprong in het Verenigd Koninkrijk. Muzikanten werden er geprikkeld door rock-'n-roll en blues en mixten deze stijlen met hun eigen stijl. Een voorbeeld hiervan zijn The Beatles, waarvan je onderaan dit stukje ook een liedje van kan luisteren. Doordat bands in UK aan populariteit wonnen, nam die van groepen uit de Verenigde Staten af. Een groep die dezelfde populariteit als The Beatles kon benamen waren The Beach Boys, hierbij ook hun grootste concurrent. Vanaf toen was een album ook meer dan een verzameling liedjes; er werd een heel thema rond gemaakt.
Een ander populair genre uit die tijd is Folk. Het was een tegenreactie op de grote concerten en populaire groepen. Folk focuste zich op het meer intieme, de artiesten wouden echt een band creëren met hun fans. Een inspiratie bron hiervan was volksmuziek. Ook waren dit meestal solo artiesten die ook veel akoestische nummers brachten. Bekende voorbeelden hiervan zijn Joni Mitchell en Donovan.
Ook Rock werd geboren. Rock had vele subgenres, zoals symfonische rock, experimentele rock, ... Voorbeelden hiervan zijn Jimi Hendrix, Pink Floyd, Rolling Stones, The Doors, ...
In de jaren zeventig werd vooral de rockmuziek verder ontplooid. Hier enkele voorbeelden:
Het begin van de jaren zeventig stond ik het teken van Glamrock. Deze was vooral commercieel gericht. Dit genre wordt meestal gekenmerkt door de excentrieke outfits en make-up. Nog steeds halen groepen inspiratie uit dit genre, uit alle genres trouwens. Bekende glamrockers, die ook nadat ze hun imago veranderden nog populair bleven zijn Queen (luister onderaan!) en ABBA.
Ook ontwikkelde er zich een hardere vorm van rock, namelijk Hardrock. Het genre wordt gekenmerkt door het gebruik van veel elektrische gitaar. De grens met rock of metal en hardrock is soms moeilijk te vinden. Band die bekend staan om hun hardrock muziek zijn o.a. Whitesnake, Aerosmith, KISS, Deep Purple en vele anderen.
En nog vele andere rock subgenres, zoals o.a. progressieve rock.
Buiten rock was er ook nog andere muziek populair in die tijd! Ook disco en funk waren populair (denk maar aan The Jackson 5 en Village People). Op het einde van de jaren zeventig komt ook punk op. Ook heavy metal en reggae waren te vinden.
De muziek na punk wordt ook weleens new wave genoemd. De term wordt gebruikt voor vormen van muziek uit die tijd die moeilijk te classificeren valt. New wave wordt gezien als donkere, meeslepende en zweverige muziek. Bekende bands die dit genre vertegenwoordigen zijn o.a. The Cure, Depeche Mode, Elvis Costello, Simple Minds (te luisteren hieronder), Indochine en vele anderen.
Ook ontstaat er in Amerika een stroming mainstream rock. Ook wel arenarock, stadionrock of zelfs poser rock genoemd. De artiesten kenmerkten zich door het gebruik van make-up en showelementen. Bands als Bon Jovi, Van Halen en Guns 'n Roses zijn hier voorbeelden van.
In New York ontstaat er een nieuwe straatcultuur: rap muziek. Ook acid, house en technobeat beginnen op te komen. Een DJ kreeg opeens ook hetzelfde aanzien als andere artiesten. Een negatiever kant die kenmerkend is voor deze genre is de opkomst van de drug XTC.
Enkele grote artiesten van de jaren tachtig en begin negentig zijn Madonna, Michael Jackson en Prince.
De jaren negentig begonnen met grunge, een reactie tegen de oppervlakkige en commerciële popmuziek die heerste op dat moment. Zonder twijfel de bekendste band (en waar heel het genre rond draaide eigenlijk) was Nirvana, met frontman Kurt Cobain. Maar ook andere band konden van dit succes genieten, denk maar aan Pearl Jam en Soundgarden.
Het centrum van rock verplaatst zich dan weer naar Groot-Brittanië. Daar komt het genre britpop op, "beatles muziek in een nieuw jasje". Bekende groepen hiervan zijn Blur en Oasis.
Later in de jaren negentig vindt de opkomst van boy- en girlbands plaats. Zij richten zich vooral op tieners en domineren de hitparades. Denk aan boysbands zoals *NSYNC, The Backstreet Boys, Take That en girlsbands zoals The Spice Girls.
Tegen het einde van de jaren negentig komen de genres zoals urban pop en hiphop aan de top. Voorbeelden hiervan zijn Eminem, Destiny's Child en Dr. Dre.
In het begin de jaren 2000 neemt vooral de dance muziek het over. Artiesten worden bekend door programma's zoals Idols en X Factor. Door de opkomst van MP3s gaat de verkoop van cd's en lp's sterk achteruit. Ook YouTube wordt ontwikkeld.
In de jaren 2000 zijn er zo veel verschillende genres dat het moeilijk te zeggen is welke genres kenmerkend zijn voor deze periode.
Bekende sterren van dit moment zijn Lady GaGa, Rihanna, Muse, One Direction, Justin Bieber, Katy Perry, Beyoncé, The Script, Skrillex en ga zo maar door.