Heehoi! Jullie weten vast allemaal dat het gisteren, 31 oktober, Halloween was! Maar weten jullie ook waar het ontstond en wat we hebben overgenomen of net veranderd hebben? Dat kom je hier te weten!
Eerst ga ik jullie vertellen over de heksen. Wij kennen ze als gemene oude vrouwen, met veel pukkels, zwarte katten en spinnen, die kunnen vliegen op een bezem. Dit was vroeger echter niet zo.
Hekserij werd al duizenden jaren geleden, zelfs nog bij de Romeinen, beoefend door vooral oudere vrouwen die veel van de natuur afwisten. Ze geneesden mensen door hun kennis van planten en maakten mensen die ziek waren dus beter aan de hand van kruiden. Heksen werden in die tijd dus ook als positief beschouwd en mensen keken dan ook naar hun op. Ook werden ze geen heksen genoemd, maar eerder genezers of kruidenvrouwen.
Het is door de komst van het christendom dat alles veranderd was. De genezers of natuurgodinnen (die wij dus nu heksen noemen) waren vrouwen, en net als God, die een man was, konden ze mensen genezen. Het beeld van een man als God ging steeds meer domineren en de heksen werden dus als bedreigend beschouwd voor deze God. Pas in de middeleeuwen werd het woord hekserij gebruikt voor elke vrouw die zich bezighield met de natuur. Het beeld van een heks bij volle maan, met een hoge hoed is afgeleid van de Griekse godin Hecate, de godin van de toverkunst, de maan en de geboorte, die de heksen hielp hun gifdranken te brouwen. Geleidelijk aan werden de heksen niet meer als positief beschouwd, maar als bedreigend voor de macht van God als genezende kracht. Priesters verzonnen allerlei negatieve verhalen over deze heksen, om hun afkeer voor de heksen duidelijk te maken. Hieruit onstond bijvoorbeeld Hans en Grietje. Heksen werden toen voorgesteld als lelijke oude vrouwen met veel pukkels, die heksenbrouwsels maakten met haren, kikkers, padden, bandnetels etc. terwijl ze eeuwenoude spreuken uitspraken.
Heksen konden zogezegd het plots laten regenen, mensen doden met hun brouwsels etc. De mensen die in de middeleeuwen leefden geloofden alle verhalen die de priesters vertelden, die eigenlijk helemaal niet waar waren, en zo begonnen de heksenvervolgingen. Elke vrouw, soms zelf mannen, die ook maar iets kende van de natuur en dat gebruikte om mensen te helpen, werd als een heks beschouwd. Heksen worden verbonden met de duivel en moesten dus uitgeroeid worden. Ook konden ze rondvliegen op bezems samen met de zwarte kat, spinnen, vleermuizen en andere akelige dieren.
Er werden massaal vrouwen levend verbrand of opgehangen. Als je aangeklaagd werd en niet bekende, namen de priesters toevlucht tot het godsoordeel. Heksen waren zogezegd lichter dan andere mensen, dus werd je in het water gegooid om te testen of dat echt zo was. Wanneer je zonk, was je geen heks, maar je was hoe dan ook toch je leven kwijt! Er waren echter wel dorpen die een weegschaal hadden, waarmee je kon bewijzen dat je niet meer woog dan een ander. Rond 1720 eindigde de heksenvervolgingen in Europa.
Er is nogal wat tegenspraak in verband met de oorsprong van Halloween. Sommigen beweren dat het oorspronkelijk van bij de Kelten komt, een volk dat in Engeland leefde. De Kelten vierden op 31 oktober oudjaar, en Allerheiligen was dus de eerste dag van het jaar. De Kelten geloofden dat op Allerheiligen alle overledenen van het afgelopen jaar terugkeerden, om te proberen een levend iemand met hen mee te nemen. Om dit te vermijden, holden ze bieten of rapen uit om de geesten af te schrikken. Ook hun oogst was eind oktober klaar, en de Druïde (Keltische priesters) kwamen dan aan iedereen bedelen om een stuk van hun oogst, en ze beweerden dat als ze dat niet kregen, iemand van hun familie zou sterven. Als ze het wel gaven zouden ze een gebed zeggen voor de dode familieleden van de schenker. Je herkent hier waarschijnlijk het Trick or Treat in, wat mensen nu doen op Halloween om snoep of geld te krijgen.
In de 19de eeuw emmigreerden grote groepen Ieren en Schotten naar Amerika en namen Halloween met zich mee. In de Verenigde Staten hadden ze echter geen bieten, dus holden ze pompoenen uit. Geleidelijk aan werden er ook kaarsen ingezet en waren er gezichten in uitgehold. Iedereen verkleedt zich tegenwoordig voor Halloween, omdat de Kelten op die dag maskers droegen.
Een andere redenering is dat men in Frankrijk geen Sinterklaas viert. Omdat de Fransen vonden dat ze een feestdag misten, verzonnen ze Halloween en dat is dan overgewaait naar de Verenigde Staten, en zo naar Nederland en België.
- In Nederland en België wordt er steeds meer aandacht besteed aan Halloween en Allerheiligen. Op Halloween gaat men langs de deuren om snoep te vragen en men versiert de huizen met spinnen(webben), heksen, zwarte katten enzovoort. De gebruiken van heksen, zwarte katten etc. is eigenlijk pas later opgekomen, wanneer ze Halloween verbonden met de duivel, waarmee ook de heksen verbonden waren.
- Allerzielen wordt gezien als een dodenfeest en men gaat ook dan naar het kerkhof. Het is echter zo dat Allerheiligen net het dodenfeest is en dat men eigenlijk op Allerheiligen naar het kerkhof zou moeten gaan.
- Halloween is er bij ons vooral voor de commercie. Bedrijven en winkels verdienen veel aan deze feestdag.
- In Nederland en België heeft men ook Sint-Maarten, wanneer kinderen met lampionnen langs de deuren gaan om snoep op te halen. Het is eigenlijk een variant van Trick or Treat en nieuwjaarzingen.
- Verschillende organisaties en kerkgenootschappen hebben kritiek op Halloween vanwege het heidense karakter dat het feest heeft. Het oproepen van geesten is namelijk niet toegestaan volgens de Bijbel.
Ik hoop dat jullie nu al wel wat hebben bijgeleerd over de oosprong van Halloween! Dankjewel voor het lezen!