Micronaties. Een term waar je wellicht nog nooit van hebt gehoord. Belangrijk om te weten is dat het hierbij niet gaat om ministaten als Vaticaanstad en Monaco. Micronaties gaan nog een stukje verder. Het grootste verschil? Microstaten worden niet erkend en komen vaak voort uit humor of conflicten.
Micronaties zijn vaak erg klein. Ze hebben kenmerken die overeenkomen met die van een staat, maar worden niet erkend als staten. Ze ontstaan vaak vanuit stukken land waarvan de landsgrenzen vaag zijn. De stichters menen het vaak onserieus, alhoewel er ook wat serieuzere stichters van micronaties bestaan. Ze roepen zelf hun onafhankelijkheid uit en zo zetten ze zich voort als micronatie.
Uitleggen wat een micronatie precies is, is moeilijk. Ze verschillen duidelijk van echte staten en landen, vaak omdat ze niet officieel erkend worden. Wel hebben micronaties hun eigen wetten, postzegels, geld en paspoorten. Sommige micronaties zijn een koninkrijk en andere micronaties niet. Ook hebben enkele micronaties een eigen taal.
Een aantal micronaties is ontstaan nadat er een geschil ontstond in het land waar de micronatie zich eerst bevond: ze wilden geen belasting betalen, waren het niet eens met de regels in het land of hebben een maas in de wet gevonden. Een voorbeeld van het ontstaan van een micronatie na een besluit in een land is The Gay and Lesbian Kingdom of the Coral Sea Islands. Een groep Australiërs riepen deze staat uit in 2004, toen het Australische parlement het homohuwelijk besloot niet te erkennen. Deze micronatie is echter gestopt te bestaan, toen Australië in 2017 besloot het homohuwelijk wél te erkennen.
Micronaties hebben vaak echte inwoners (de burgers) maar deze burgers wonen niet altijd in de micronatie. Er zijn ook voorbeelden van micronaties die via het internet werken. Er staan enkele micronaties toegelicht als je op bovenstaande woorden klikt.
Sealand is de meest bekende micronatie uit dit rijtje. Officieel heet het Principality of Sealand. Het ligt 9 kilometer uit de Engelse kust op een voormalig marineplatform. De stichter is radiopiraat Paddy Roy Bates, die een verlaten fort uit de tweede wereldoorlog in bezat nam en er een onafhankelijk vorstendom uitriep. Het wordt nergens ter wereld erkend, maar heeft wel een grondwet, postzegels, munten, paspoorten en deelt titels uit. Er wonen gevarieerd tussen de één en vijf personen.
Het was 1967 toen Sealand ontstond. In dat jaar bestond de driemijlslimiet nog, die gehanteerd werd om te bepalen hoe groot de territoriale wateren waren van een land - drie mijl. In 1987 werd deze drie mijl vergroot tot 12 mijl, waardoor Sealand eigenlijk toch onder Groot Brittanië valt. De onafhankelijkheid van Sealand kon nu als strafbaar gezien worden, echter is Paddy Roy Bates nooit vervolgd.
De meest opvallende gebeurtenis van Sealand vond plaats in 1978, toen een groep Nederlanders handelszaken kwamen bespreken met Sealand. Paddy Roy Bater was destijds in het Verenigd Koninkrijk aanwezig en dus niet in Sealand. Deze groep Nederlanders bezette het platform en kidnapte de zoon van de stichter. Bates kwam terug naar Sealand en hield de groep vast als krijgsgevangenen. De Nederlande en Duitse overheden werden erbij gehaald, om te zorgen dat ze vrijgelaten werden. Het Verenigd Koninkrijk greep niet in. Na een maand stuurde Duitsland een diplomaat naar Sealand voor onderhandelingen. De groep werd uiteindelijk vrijgelaten.
Talossa werd gevormd op 26 december 1979. De 14 jarige Robert Ben Madison had net zijn moeder verloren, en besloot om in zijn slaapkamer Koninkrijk Talossa op te richten. Talossa heeft meerdere plekken op aarde aangewezen als zijn grondgebied, zoals een deel van Milwaukee en een deel van Antartica. Talossa heeft echter geen controle over deze gebieden en worden ook niet erkend.
Aan het begin van Talossa maakte Madison zijn eigen krant en een vlag. De andere burgers van Talossa waren enkele vrienden en kennissen. In de jaren 90 veranderde dit echter, toen Talossa bekend werd door enkele stukken in de New York Times en Wired. Het was op dat moment actief op het internet, waardoor Talossa ervoor zorgde dat er meerdere micronaties via het internet kwamen. Het koninkrijk bestaat nog steeds en heeft een officiele website.
Opmerkelijk aan Talossa is de taal. In Talossa wordt behalve Engels ook Talossaans gesproken. Deze taal is een van de meest uitgebreide fictietalen ooit. Het bestaat uit zo'n 35.000 originele woorden en 121.000 afgeleide woorden. De taal is voornamelijk gebaseerd op Frans, maar heeft ook Provençiaalse, Occitaanse en Berberse invloeden.
Vrijstad Christiana is een zelfverklaarde semi-onafhankelijke enclave in Kopenhagen. Zoals vele andere micronaties ontstond deze ten tijde van de hippies. Een groep hippies kraakte in 1971 een verlaten kazerne in de stad en begon er een commune. De inwoners van Christiana zijn het vaak niet eens met regels en hebben moeite zich aan te passen tussen 'normale' mensen.
Deze micronatie heeft vele controverses gekend. Zo zijn er altijd veel verboden middelen aanwezig geweest, werden rekeningen niet betaald en zijn er enkele gewonden gevallen. Christiana heeft eigen regels, zo wordt er in de hoofdstraat Pusher Street vrijelijk in softdrugs gehandeld. Sinds 2010 wordt er echter de Deense wet gehandhaafd op de plek. De verkoop wordt echter gedoogd door de Deense overheid.
De bewoners (tussen de 800 en 1000) van Vrijstad Christiana zijn vooral vrije, creatieve geesten. Deze plek wordt tevens beschouwd als de vierde grootste touristische attractie van Kopenhagen en trekt zo'n half miljoen bezoekers ieder jaar. De meest bekende inwoner van Christiana? Lukas Forchhammer, zanger van de band Lukas Graham die enkele jaren geleden de hit 7 Years scoorde.
Helaas bestaat Hutt River sinds vorige zomer niet meer. Maar de Principality of Hutt River heeft bestaan vanaf 1970 en werd gesticht door Leanord George Casley, ook wel Prins Leonard I van Hutt River. In 2017 werd hij opgevolgd door zijn jongste zoom, Graeme I van Hutt River, die het laatste staatshoofd van de micronatie is geweest. Zoals vele andere micronaties, is ook deze nooit officieel erkend geweest.
Het was 1969 toen graanboer Leonard Casley al onenigheid had met de Australische overheid. In 1970 kwamen er financiele problemen voor de boer en zijn werknemers. Hij vond een maas in de Australische wet: Bij een economische dreiging mocht er zelfbestuur uitgeroepen worden. Dat deed de boer, omdat hij het problemen met de overheid zag als economische dreiging. Vele rechtszaken tussen het boerenechtpaar en de Australische overheid volgden, maar keek op keer won de boer. Op 21 april 1970 werd de Principality of the Hutt River Province uitgroepen, met de boer als staatshoofd. In 2006 werd de naam veranderd.
Helaas is het opheven van Hutt River een direct gevolg geweest van de Corona pandemie. Hutt River trok vele toeristen, maar in januari 2020 sloot het zijn grenzen voor toeristen. De inkomsten stopte en de belastingschuld liep op. Bij een eerdere belastingschuld beantwoordde zijn vader deze nog met een oorlogsverklaring aan de staat Australië, maar de zoon verkocht de grond en hief de micronatie op.
Eurostate ligt erg dichtbij voor ons. Het ligt niet in Nederland maar ook niet in Duitsland en is daarom een microstaat geworden.
De microstaat ontstond in 2006. De eigenaar van een stuk grond nabij Coevoorden riep de soevereine vrijstaat Beukeveld uit, die zijn naam later veranderde in Eurostaete. Bij grensconflicten willen vaker meerdere landen een stuk grond claimen als onderdeel van hun land, maar dit gebeurde niet bij de grensconflict, dat ontstond door onduidelijkheid met grenspalen. Aangezien beide landen de grond niet claimden en het dus niemandsland was, riep boer Gerard Beukeveld er zijn microstaat op uit.
Toen de gemeente Coevoorden grondwerkzaamheden uitvoerde op dit stuk grond, schreef Beukeveld een brief naar toenmalig premier Balkenende, waarin hij dreigde de ondergrondse infrastructuur in Eurostaete op te blazen, waarop hij gearresteerd werd. Hij stuurde nogmaals een brief aan Balkenende, waarin stond "U zult begrijpen dat mijn geduld nu op is en dat ik op basis van zelfverdediging bij een eerstvolgende overtreding ook tot geweld over ga." Daarna zijn er geen voorvallen meer geweest - het lijkt erop dat de micronatie nog steeds bestaat.