The Passion is een Nederlands evenement dat het verhaal vertelt over het lijden en sterven van Jezus. Dit muzikaal-Bijbels evenement vindt elk jaar plaats in een andere stad en begon in 2011 in Gouda. Het event wordt elk jaar live op televisie uitgezonden op Witte Donderdag en sinds 2015 is het ook via de radio te volgen.
The Passion is losjes geïnspireerd op de Manchester Passion, een lokaal evenement die in 2006 te zien was. De directie van Mediawater had er interesse in gekregen en bracht het naar Nederland wat een succes bleek te zijn en sindsdien is het elk jaar op tv te bewonderen. Ook in 2020 zou er een editie plaats gaan vinden in Roermond, maar wegens de coronapandemie kon deze helaas niet doorgaan. Vanavond vindt het alsnog plaats in Roermond, maar dan een aangepaste versie. De eerste 10 jaar was de EO verantwoordelijk voor het evenement. De KRO-NCRV heeft het overgenomen nadat de EO bekend had gemaakt ermee te stoppen.
De cast voor dit jaar bestaat uit: Freek Bartels - Jezus Trijntje Oosterhuis - Maria Leo Alkemade - Petrus Rob Dekay - Judas Tygo Gernandt - Pilatus Humberto Tan - Verteller Anita Witzier - Verslaggever
Opzet Op Witte Donderdag, een aantal dagen voor Pasen, vindt het evenement plaats op een plein in een Nederlandse stad. Bekende Nederlanders vervullen de rollen van onder andere Jezus, Maria en Judas en door middel van live liedjes te zingen, vertellen zij het verhaal van Jezus. Vaak zijn dit bekende Nederlandse (pop)nummers, maar er worden soms ook liedjes vertaald. Deze liedjes passen allemaal in de context van het verhaal. Daarnaast is er nog de verteller die duidelijk maakt aan welke actualiteiten dit verhaal verbonden is.
Naast deze opzet is er ook nog het kruis waar Jezus aan wordt opgehangen, maar de kruisiging zelf wordt nooit getoond. Een groep van ongeveer 40 mensen draagt vanaf een bepaald punt een groot verlicht kruis naar het podium op het plein. Daarachter volgt vaak nog een groep mensen die meelopen in de processie.
Locatie en muziek De keuze voor de locatie van het evenement ligt aan verschillende factoren. Zo is bekendheid van belang of kan een gebeurtenis hebben plaatsgevonden dat aansluit bij het verhaal, zoals de vuurwerkramp in Enschede. Ook moet er genoeg ruimte zijn om een publiek van zo'n 25.000 mensen kwijt te kunnen en tot slot moeten er verschillende locaties geschikt zijn om de verschillende scènes van het verhaal op te nemen.
Zoals eerder benoemd is het vooral van oorsprong Nederlandstalige muziek dat ten gehore wordt gebracht, maar er is ook ruimte voor hits uit België of vertaalde liedjes uit het Engels. Wanneer het nodig is, dan wordt de tekst nog enigszins aangepast, maar dat gebeurt vrijwel nooit.
Elke editie komen er verschillende nummers voorbij, maar er is één nummer dat tot nu toe elke editie te horen is: Zwart Wit van Frank Boeijen. Vaak is dit een duet tussen Jezus en Pilatus, maar het komt ook voor dat enkel Jezus dit zingt. De meest bekende versie van dit lied is rechtsboven te vinden; de versie van Danny de Munk (Jezus) en Henk Poort (Pilatus). Verder zijn andere duetten vaak met Jezus en Judas, vanwege het verraad, en met Jezus en Maria, omdat zij haar kind moet gaan missen.
Sinds 2015 kan het ook zijn dat er een mash-up gemaakt wordt van een aantal liedjes. Een voorbeeld hiervan is de mash-up van de liedjes 'Wie heeft de zon uit je gezicht gehaald' van Herman van Veen met 'Ik leef m'n eigen leven' van André Hazes gezongen door Tommie Christiaan (Jezus) en Jeangu Macrooy (Judas) en deze is rechtsonder te zien. Daarin rapt Brainpower (Petrus) ook nog zijn eigen deel over liefde en verraad.
Soms weten de artiesten nog een hit te scoren met de liedjes die zij in dit verhaal laten horen, zoals Jeroen van Koningsbrugge die als Judas hoge ogen wist te gooien met het nummer 'Wit Licht' van Marco Borsato en deze is hieronder te zien.
Internationaal Ook internationaal is The Passion te volgen. Zo is er sinds 2014 in België een variant te aanschouwen onder de noemer Vlaamse Passie en deze eerste vond plaats in Merchtem. Ook de Vlaamse editie van 2020 moest worden uitgesteld en de verwachte datum voor de nieuwe Vlaamse Passie is 9 april 2022 na een nieuwe verlpaatsing. Verder is Amerika ook aan de beurt geweest met hun editie in New Orleans in 2016. Interesse in andere landen is er nog in Duitsland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Zuid-Amerika, Noorwegen en Polen. Er zou in Duitsland in Essen de eerste Die Passion hebben plaatsgevonden in 2020, maar ook deze editie moest door de pandemie worden afgelast.