Het is 1946. Voordat de tweede wereldoorlog uitbrak, lagen er al enkele plannen op tafel voor een World Driver's Championship, maar deze werden nooit uitgevoerd door de oorlog. Het kampioenschap, racen voor punten, bestond in 1946 nog niet. De allereerste race vond plaats in 1946 in Turijn, maar doordat er nog niet volgens concrete regels werd geracet, was het meer voor spek en bonen rondjes rijden op een circuit. In 1947 vond de eerste race voor het World Driver's Championship plaats. De allereerste echte Formule 1 race vond plaats op Circuit Silverstone, in Groot-Brittannië in 1950. Dat kampioenschap werd gewonnen door Giuseppe Farina in zijn Alfa Romeo. In de jaren 50 won Juan Manuel Fangio vijfmaal het wereldkampioenschap, een record dat zou blijven staan tot in 2003.
Door de jaren heen bleven de auto's veranderen. Eind jaren 60 begonnen de auto's te lijken op de huidige Formule 1 auto's. Aerodynamica werd belangrijker voor de teams en de coureurs, door toevoeging van een voorvleugel aan de onderkant van de neus. De jaren 70 betekende de grote doorbraak voor de sport, toen Bernie Ecclestone betrokken raakte bij de sport. Hij kocht een team, werd lid van de sportassociate en later de president van deze associatie. Hij veranderde het concept van racen op circuits door een aanbieding te doen aan de circuits: Zij konden alle teams laten racen op hun circuit, zolang Ecclestone de reclame rondom het circuit mocht regelen. Dit was het begin van een commerciële sport, die tegenwoordig een miljardenindustrie is. Door Ecclestone.
De jaren 80 en 90 betekende McLaren en Williams dominantie. Ayrton Senna en Alain Prost, beide legendarische coureurs bleken gewaagd aan elkaar te zijn. In 1994 kwam hier echter een eind aan, tijdens het verschrikkelijke weekend van de Grand Prix van San Marino. Op de zaterdag kwam Oostenrijkers Roland Ratzenberger om bij een ongeluk en de dag erna wordt gezien als de zwartste dag in de historie van Formule 1: Legendarisch wereldkampioen Ayrton Senna kwam om tijdens de race. Na dit ongeluk heeft Formule 1 veel gedaan aan het verbeteren van de veiligheid in de sport.
De zeroes betekende Scuderia Ferrari en Michael Schumacher dominantie. De Duitse coureur won zeven kampioenschappen bij de Italiaanse renstal en wordt gezien als een van de beste allertijden. Dit decennium betekende ook een bandenoorlog. Waar tegenwoordig alle banden geregeld worden door Pirelli, waren er destijds meerdere bandenfabrikanten betrokken bij de sport. Michelin en Bridgestone waren gewaagd aan elkaar en probeerde allebei voor de winnende banden te zorgen. Aan deze oorlog kwam een eind toen Michelins banden voor grote problemen zorgden tijdens het weekend. Dit zorgde ervoor dat alleen de auto's met Bridgestone banden de race startten: Dit waren zes coureurs. Vanaf 2007 trok Michelin zich terug uit de sport.
Na de Ferrari dominantie aan het begin van deze eeuw, ontstond Red Bull dominantie. De Duitse coureur Sebastian Vettel won viermaal het kampioenschap met het nieuwe Red Bull Team. Toen in 2014 de hybride moteren werden gebruikt, waarbij een gedeelte van de auto's ook elektisch werkt, kwam er een eind aan de Red Bull dominantie. Dit betekende het begin van een Mercedes dominantie, eentje die nog steeds doorgaat. De Duitse renstal won vanaf 2014 elk kampioenschap. De Britse Lewis Hamilton evenaarde vorig jaar het record van Michael Schumacher en heeft zeven kampioenschappen achter zijn naam staan. Alleen in 2016 was hij het niet die het kampioenschap won, maar zijn teamgenoot Nico Rosberg. Hij ging vervolgens met pensioen als Formule 1 coureur.
De regels in de Formule 1 lijken soms best ingewikkeld. Toch valt het over het algemeen wel mee hoe ingewikkeld de basisregels zijn. De FIA (Fédération Internationale de l'Automobile) zorgt dat alles volgens de regels verloopt en deelt straffen uit als dit niet zo is.
Een auto moet aan regels voldoen. Zo mag de auto tegenwoordig maximaal 2 meter breed zijn en 95 centimeter hoog. De auto én de coureur moeten maximaal 740 kilogram wegen. Dat is tevens de reden dat de coureurs aan het einde van de race met helm en al op een weegschaal gaan staan.
Waar vroegen tanken tijdens de race werd toegestaan, is dat tegenwoordig niet meer het geval. Het tanken zorgde voor ongeregeldheden, zoals bijvoorbeeld de brand in de auto van Jos Verstappen in 1994. Hierdoor wordt de hoeveelheid benzine altijd precies uitgerekend tijdens de race. Ook hier zit een maximum van gewicht aan: het mag niet meer dan 110 kg wegen.
De banden moeten ook aan allerlei regels voldoen. Zo hebben teams tijdens een weekend beschikking tot 20 bandensets: 13 voor droog weer, 4 voor een beetje nat weer (intermediates) en 3 voor héél nat weer (wets). De natte banden hebben diepe groeven die zorgen voor meer grip. De natte banden mogen alleen maar gebruikt worden wanneer dit door de FIA wordt toegestaan. Er zijn vijf verschillende soorten banden voor droog weer: C1, C2, C3, C4 en C5. Al deze banden hebben een andere hardheid. Tijdens een raceweekend wordt een selectie van drie opvolgende nummers gemaakt en worden deze omgedoopt tot softs (rood), mediums (geel) en hards (wit). De rode banden zijn het snelste maar verslijten ook het snelste waardoor een pitstop eerder nodig zal zijn. De witte banden zijn gemiddeld, maar ook deze houden het nooit enorm lang vol. De harde banden zijn het moeilijkst op te warmen en het langzaamste, maar deze houden het wel het langste vol.
Tijdens een race moet er minstens een pitstop gemaakt worden waarbij de banden gewisseld moeten worden. Zo moet iedere coureur minstens twee verschillende bandensoorten gebruiken. Meer pitstops zijn uiteraard toegestaan, maar hierdoor wordt er ook veel tijd verloren. (Gemiddeld kost een pitstop tijdens normale raceomstandigheden zo'n 20 seconden verlies op de tegenstanders)
Er wordt gebruik gemaakt van verschillende soorten vlaggen tijdens de race. Bij de finish is uiteraard een zwart-wit geblokte vlag te zien. Hieronder zijn de meest voorkomende vlaggen:
Geel: Gele vlaggen geven gevaar aan. Vaak wanneer een coureur problemen heeft of er afval op het circuit ligt. Wanneer er één gele vlag wordt gezwaaid moeten coureurs langzamer gaan rijden rond de sector (1, 2 of 3) waar het gevaar is. Dubbele gele vlaggen betekent meer gevaar. Ook hier moet veel langzamer gereden worden of misschien wel gestopt. Gele vlaggen en de digitale borden naast het circuit die SC aangeven, betekenen Safety Car. Tijdens een Safety Car moeten coureur de Safety Car volgen die een stuk langzamer rijdt. De Safety Car rijdt voorop en moet gehoorzaamd worden. Tijdens welke gele vlag dan ook mag er niet ingehaald worden.
Groen: Een groene vlag geeft aan dat het gevaar weg is. Het racen mag weer hervat worden.
Rood: Een rode vlag komt tijdens een race zelden voor. (De laatste rode vlag vóór 2020 was in 2017, maar in 2020 kwamen ze viermaal voor. Een van de keren zelfs twee keer tijdens één race) Dit betekent dat een sessie stilgelegd wordt. De auto's moeten terugkeren naar de pitstraat. Tijdens een kwalificatie of vrije training komen deze vaker voor. De sessie wordt op een later moment hervat. Dit wordt minstens 10 minuten vantevoren aan gegeven.
Blauw: De blauwe vlag geeft aan dat er een snellere coureur achter je rijdt. De langzamere moet plaats vrij maken zodat de snelle auto hem in kan halen. Dit zorgt ervoor dat de snelle coureur de race gewoon kan rijden zoals hij wilt en er geen files ontstaan.
Straffen worden uiteraard ook uitgedeeld. De meest uitgedeelde straf tijdens een race is een 5 seconden time-penalty. Dit betekent dat er 5 seconden aan de tijd van het eind wordt bijgeteld. Als er nog een pitstop tijdens de race wordt gemaakt, moet de coureur tijdens de pitstop eerst 5 seconden stilstaan voordat er iets veranderd mag worden aan de auto. Hier kan ook een 10 seconden penalty gegeven worden, die hetzelfde principe heeft als de 5 seconden. Een drive-through penalty kan ook gegeven worden, waarbij de coureur gewoon door de pitstop moet rijden zonder te stoppen, terwijl hij zich wel aan de maximum snelheid van de pitstraat houdt. Verder kunnen er ook straffen uitgedeeld worden die ervoor zorgen dat een coureur op een lagere startplaats de race start. Wanneer hij 5e is gekwalificeerd, zal hij bijvoorbeeld vanaf de 8e plaats moeten starten bij een gridstraf van 3 plaatsen.
De racekalender bestaat ieder jaar uit ongeveer 20 races. Natuurlijk kan er een pandemie komen waardoor veel races niet door kunnen gaan, maar daar hield voor 2020 niemand rekening mee. Een raceweekend in 2021 heeft het volgende format:
Vrijdag: De coureurs hebben twee vrije trainingen. Deze duren ieder een uur en is om de auto op het circuit te leren kennen. Instellingen aan de auto kunnen veranderd worden en ze kijken welke banden het meest geschikt zijn. Meestal is er een training in de morgen en een in de middag.
Zaterdag: Op deze dag volgt er nog een vrije training. Waar de eerste twee vooral om het instellen van de auto draaide, gaan de coureurs hier ook wat meer snelheid maken. Tijdens de vrije trainingen moet echter nog niet teveel aandacht gelegd worden op de tijden van de coureurs. Deze zijn wel van belang tijdens de kwalificatie. De kwalificatie vindt op ook op zaterdag plaats. Ze beginnen met Q1, die 18 minuten duurt en waar alle coureurs aan meedoen. Ze maken een opwarmrondje en vervolgens een snel rondje. Dit doen ze misschien nog een keer. De vijf langzaamste coureurs vallen af en gaan niet door naar Q2. Tijdens Q1 op plaats 18 eindigen, betekent de race starten vanaf plaats 18. Q2 duurt 15 minuten en heeft 15 coureurs. Ook hier is sprake van een opwarmrondje en een snel rondje. Hiervan vallen er weer 5 af. Q3 duurt 12 minuten en hier wordt soms maar één snel rondje verreden. Wanneer de tijd voorbij is, mogen de coureurs wel nog hun huidige rondje afmaken. Hierdoor kan de kwalificatie tot op het laatste moment erg spannend zijn. Een belangrijk ding tijdens de kwalificatie is de bandenkeuze. Je zou verwachten dat de coureurs tijdens Q2 allemaal hun snelste rondje maken op hun snelste band (de rode softs), maar niets is minder waar. Hier komt vaak strategie bij kijken omdat hier sprake is van een belangrijke regel. De laatste 10 coureurs (die dus allen door zijn naar Q3) moeten de race op zondag starten met dezelfde soort band waarmee ze hun snelste rondje in Q2 hebben verreden. Wanneer de laatste 10 coureurs dus snelste rondje in Q2 rijden op de rode band, moet er tijdens de race ook met de rode band gestart worden. Echter is de rode band meestal niet de beste band tijdens een race, omdat hierdoor sneller een pitstop gemaakt moet worden.
Zondag: Op zondag is de race, het grote event! Er wordt zo'n 305 kilometer verreden. Eerst maken de coureurs een opwarmronde, die start op het hele uur. (Bijvoorbeeld precies om 16:00 uur). Deze starten ze vanuit hun pitbox. Na de opwarmronde gaan ze allemaal naar hun kwalificatieplek en wachten ze tot de rode lichten aangaan. Wanneer alle roden lichten uit zijn, mogen de coureurs de race starten. Vaak is het begin van de race het spannendste omdat iedereen hier dicht op elkaar zit. Vooral de eerste bocht is belangrijk en bepalend. Zo rijden alle coureurs op hun best, terwijl ze erop letten dat ze geen schade aan de auto maken, geen regels overtreden én hun banden niet teveel slijten. Dit alles maakt dat de coureurs erg goed op moeten letten tijdens een race en geen foutjes willen maken. Er worden pitstops gemaakt tussendoor. Een stop van maximaal 2,3 seconden wordt gezien als subliem, een stop van tussen de 2,3 en 3 seconden is goed en een stop die langer dan dit duurt, is meestal een slechte stop. Een uitzondering hiervoor is wanneer er bijvoorbeeld een voorvleugel verwisseld wordt, dit zorgt meestal voor een stop van rond de 12 seconden. Als er banden worden verwisseld tijdens een pitstop, moeten dit ze alle vier zijn. Wanneer dit niet gebeurt, krijgt een coureur/team straf.
Zo vinden er ongeveer 20 raceweekenden plaats in een seizoen. Het seizoen start vaak in maart en eindigt rond eind november/begin december. Tijdens de zomer vindt er een zomerstop plaats van enkele weken. De eerste race na de zomerstop is altijd de Grand Prix van Spa, België. Dit circuit is volgens vele coureurs en fans het mooiste circuit, diep in de Ardennen.
Momenteel rijden er 10 teams in de Formule 1. Deze teams worden onofficieel in drie groepen verdeeld. De top zijn Mercedes en Red Bull. De slechtste auto's zijn Williams en Haas. Alles daar tussenin in het midfield, en die zijn vrij gelijkwaardig over het algemeen.
Mercedes-AMG Petronas Formula One Team, bekend als Mercedes: Dit team wordt ook wel de silver arrows genoemd. Tegenwoordig is deze naam echter niet meer zo duidelijk, want de auto is nu voor het tweede seizoen op rij zwart in plaats van zilver. Mercedes-Benz was vroeger als een team maar verdween in 1955 al uit de Formule 1. In 2010 keerden ze terug, toen ze een groot aandeel van Brawn GP kochten. Mercedes was terug in de Formule 1 en zijn vanaf 2014 niet te stoppen geweest. Het is het team met het grootste budget. De teambaas is Oostenrijker Toto Wolff. Ze rijden met hun eigen Mercedes motor.
Red Bull Racing, bekend als Red Bull: Dit Oostenrijkse team is een van de nieuwere teams. Het is actief in de Formule 1 sinds 2005 en sinds toen regeert Brit Christian Horner ook al over het team. Het team kende enkele zeer succesvolle jaren toen Sebastian Vettel in 2010, 2011, 2012 en 2013 wereldkampioen werd met het team. De afgelopen jaren gaat Red Bull de strijd aan met Mercedes, maar de Duitsers zijn tot nu toe oppermachtig geweest. Wel is de Red Bull zo'n goede auto dat ze wel races winnen met Max Verstappen. Aan de hand van de eerste raceweekend van het jaar, kan het zomaar zijn dat Red Bull nog nooit zo dicht in de buurt van Mercedes heeft gezeten als nu. Sinds 2019 racet het team met een Honda motor, maar dit is het laatste jaar dat dat het geval is. Vanaf 2022 zullen ze met de Honda motor rijden maar zal deze gerebrand worden als Red Bull motor. Honda zal niet meer betrokken zijn in de Formule 1, ondanks hun nieuwe successen met deze motor.
Scuderia Ferrari Mission Winnow, bekend als Ferrari: Ferrari is ongetwijfeld het meest iconische team uit de historie van de Formule 1. Ze zijn het oudste nog bestaande team uit de sport. Ferrari, met z'n rode auto, is onmiskenbaar in de Formule 1. Ze wonnen 16 constructeurskampioenschappen en hadden 15 coureurkampioenen door de jaren heen. Toch lijkt Ferrari niet meer bij de top te horen. Het bungelde vorig seizoen vaker ergens in de onderste helft dan in de bovenste helft. Dat had te maken met een regel die ze op z'n minst in 2019 verbroken hadden. Ze hadden een manier gevonden waarop de auto meer brandstoftoevoer kreeg en dus krachtiger was. De FIA heeft ze echter gestraft (de straf is nog steeds geheim) en sindsdien lijkt het team echt niet meer zo krachtig te zijn. Aan de hand van de eerste race van het jaar is wel te merken dat ze een iets betere auto lijken te hebben dan in 2020.
Alfa Romeo Racing ORLEN, bekend als Alfa Romeo: Alfa Romeo is sinds het prille begin betrokken in de Formule 1. Ze hadden tweemaal winnende kampioenen als coureurs, in 1950 en 1951. Het team verdween uit de sport in 1951 maar keerde terug in 1979. In 1985 stopten ze nogmaals maar in 2019 kwam de rentree. Tegenwoordig behoort de Alfa Romeo niet onder de top maar hoort het bij de achterflank. Fransman Frédéric Vasseur is de baas van de renstal. Alfa Romeo gebruikt Ferrari motoren en vaak leidt Ferrari zijn coureurs ook op bij Alfa, als instapteam.
Uralkali Haas F1 Team, bekend als Haas: Haas is het nieuwste team in de sport. Het verscheen als eerste in 2016 op de baan. Het is tevens het enige Amerikaanse team in de sport. Alle andere teams zijn Europees. (De sport is ook niet zo groot in Amerika, dat zal de voornaamste reden hiervoor zijn) Gene Haas is de eigenaar van het team maar Italiaan Guenther Steiner is teambaas. Haas heeft nooit een podium behaald, het dichtste bij dat het team kwam was in 2018 toen Romain Grosjean 4e werd in Oostenrijk. Dit seizoen lijkt het erop dat de Haas onbetrouwbaar en onbehandelbaar is, en daarom zou het zomaar de slechtste auto op de grid kunnen zijn. Haas is gebruikt ook een motor van Ferrari, en kan ook gebruikt worden als Ferrari als opstapteam.
McLaren F1 Team, bekend als McLaren: McLaren is een ander iconisch team. Het won 8 constructeurskampioenschappen en had 12 winnende coureurs. Nieuw-Zeelander Bruce McLaren richtte het team op in 1966. Hij kwam om in 1972 maar toch ging het team door, met succes. Het won verschillende kampioenschappen in de jaren 70. Door de jaren heeft heeft McLaren vele verschillende motoren gebruikt. Vorig jaar gebruikten ze nog een Renault motor, maar vanaf dit jaar gebruiken ze een Mercedes motor. McLaren staat vrij sterk in hun schoenen en is het teams met wellicht te meeste fans. Waar het team vroeger meerdere controverses heeft meegemaakt, is het nu een succesvol team die toch podiums weet te halen. Overwinningen hebben er niet ingezeten sinds 2012. Zak Brown is de teambaas maar werkt nauw samen met Andreas Seidl.
Aston Martin Cognizant F1 Team, bekend als Aston Martin (en voorheen Pink Mercedes): Aston Martin is dit jaar een nieuwe naam in de Formule 1. Het team is echter niet nieuw. Het ging van Jordan in 1995 naar MF1 Racing naar Spyker F1 naar Force India naar Racing Point naar Aston Martin. Het team wordt geleidt door Otmar Szafnauer en Lawrence Stroll is de 'big boss', die veel geld uitgeeft aan het team. Hij is tevens de vader van coureur Lance Stroll. Als Racing Point was het in 2020 vrij goed bezig, maar kreeg het team ook straf omdat de auto wel héél veel leek op de Mercedes van het jaar ervoor. Vandaar de onoffiele naam Pink Mercedes: Het leek op Mercedes met een roze livery. Het team kreeg 7,5 punt per coureur aftrek en een boete van 400.000 euro per auto. Dit jaar hebben ze weer hun eigen auto moeten maken. Het team rijdt ook onder een Mercedes motor.
Alpine F1 Team, ook wel Alpine: Uitgesproken als Al-pieen, niet Al-Paain. Dit team heeft sinds dit jaar een nieuwe naam, voorheen was het Renault. Het team was voor het eerst aanwezig in 1977. In 1986 verdwenen ze weer. Het team keerde terug in 1989, maar niet als team: het werd motorleverancier voor Williams. Het team, als team, werd weer actief in 2002. Ook met hun eigen Renault motor. Ook Renault kent een groot schandaal, Crashgate. Ze zijn er weer bovenop gekomen. Alpine, als Renault, kende gematigd succes met enkele malen een podium in de laatste jaren. Dit jaar is Alpine een nieuwe naam in de sport, maar met oude coureurs. Het is nog afwachten hoe zij zullen presteren.
Scuderia AlphaTauri, ook wel AlphaTauri: Niet te verwarren met Alfa Romeo, die beiden kortweg Alfa/Alpha genoemd kunnen worden. AlphaTauri is sinds 2020 onder deze naam te vinden, voorheen heetten ze Toro Rosso (Red Bull in het Italiaans). Dit team is sinds 2006 op de grid te vinden. Het is sinds jaar en dag het opleidingsteam voor Toro Rosso, alhoewel AlphaTauri niet ver achter zijn zusterteam te vinden is. Als team behaalden ze 4 keer een podium, en twee keer de winst. Eenmaal toen Sebastian Vettel in 2008 een race won en het meest recent in 2020 toen Pierre Gasly voor het team op de hoogste podiumplaats te vinden was. Het team staat onder leiding van Oostenrijker Franz Tost.
Williams Racing, ook wel Williams: Dit team werd in hetzelfde jaar als Renault opgericht maar kende veel grotere successen. Helaas blijft het succes tegenwoordig achter. In de jaren tachtig en negentig won het team negen kampioenschappen. Frank Williams richtte zijn team op in 1977. Hij is altijd actief betrokken geweest bij het team, maar in 1986 had hij een ernstig ongeluk waarbij hij in een rolstoel terecht kwam. Claire Williams, zijn dochter, krijgt in 2013 de leiding over het team. Het team komt in een diep dal terecht in 2019 en is hier dusver niet uitgekomen. De familie Williams verliet de sport plotseling vorig seizoen. De naam Williams zal blijven, maar de familie Williams is er op geen enkele manier mee bij betrokken. Simon Robert geeft leiding aan het team. Het is nog maar de vraag of en wanneer Williams uit het dal gaat klimmen. Het tekort aan succes had voornamelijk te maken met een kleine geldstroom en het is de vraag of de nieuwe eigenaren weer voor een iets succesvoller Williams kan zorgen.
Lewis Hamilton: Deze Brit is de meest beroemde huidige coureur, wereldwijd. Hij maakte zijn debuut in 2007 bij McLaren. Hij werd derde tijdens deze race. Hij werd al snel wereldkampioen, een jaar naar zijn debuut. Vanaf 2013 rijdt hij voor Mercedes, waar hij zes titels heeft weten te behalen. Tegenwoordig breekt hij steeds meer records en maakt hij kans om Michael Schumachers record van zeven wereldtitels te overstijgen met een achtste.
Valtteri Bottas: Hij werd geboren in Finland. In 2013 maakte hij zijn debuut bij Williams. Daar behaalde bij punten en zijn eerste podiumplaats. In 2017 maakte hij de overstap naar Mercedes, waar hij nog steeds teamgenoot van Lewis Hamilton is. De Fin heeft dusver 9 races gewonnen en 57 podiums behaald.
Max Verstappen: Een Nederlander in hart en nieren, maar geboren in België. Hij groeide op in Limburg maar is nu ver buiten de Limburgse grenzen bekend als dé Nederlandse coureur. Hij kende een succesvol begin aan zijn Formule 1 carrière, die hij in 2015 startte bij Toro Rosso (tegenwoordig Alpha Tauri). Hij werd de jongste coureur die in actie kwam tijdens een Formule 1 weekend tijdens een vrije training in 2014. Hij maakte halverwege het seizoen van 2016 de overstap naar Red Bull, waar hij zijn eerste race won. Max werd de jongste racewinnaar ooit en heeft 10 races gewonnen en 42 podiums behaald. Zijn vader is oud Formule 1 coureur Jos Verstappen, die veel minder succesvol was in de sport dan zijn zoon.
Sergio Pérez: Deze Mexiciaan is al geruime tijd actief in de Formule 1 maar komt dit jaar voor het eerst uit voor Red Bull. Hij staat ook wel bekend onder zijn bijnaam Checo. In 2011 kwam hij uit voor Sauber, vanaf 2013 voor McLaren en sinds 2014 voor Force India. Hij won vorig jaar op miraculeuze wijze zijn eerste race tijdens de GP van Sakhir. Daarvoor behaalde hij al negen maal het podium.
Charles Leclerc: Hij werd geboren in Monaco. In 2018 maakte hij zijn debuut bij Alfa Romeo, dat toen nog Sauber heette. Inmiddels is hij bezig aan zijn vierde seizoen in de sport en rijdt hij sinds 2019 voor Ferrari. Hij behaalde 2 overwinningen en 12 podiums.
Carlos Sainz Jr: Zoon van Spaans autocoureur Carlos Sainz Senior. Hij maakte zijn debuut gelijk met Max Verstappen bij hetzelfde team maar heeft inmiddels al voor veel verschillende teams gereden. In 2017 maakte hij middenin het seizoen de overstap naar Renault, waar hij ook in 2018 reed. Vanaf 2018 reed hij voor McLaren, maar dit is zijn eerste jaar bij Ferrari. Sainz heeft tweemaal het podium behaald.
Kimi Räikkönen: Deze Fin is minder uitgesproken dan Bottas en een man van weinig woorden. Hij word ook wel The Iceman genoemd. Hij reed in 2001 voor Sauber, 2002 tot 2006 voor McLaren, 2007 tot en met 2009 voor Ferrari, waar hij in 2007 kampioen werd. De sport moest het twee jaar zonder hem toen, maar in 2012 keerde de Fin terug. Hij reed voor Lotus maar keerde terug bij Ferrari in 2014. Vanaf 2019 reed hij bij het minder competetieve Alfa Romeo, maar dat maakt hem niet veel uit. Hij ziet Formule 1 meer als een hobby dan als een sport of carrière. Zolang hij plezier heeft, is hij nog niet van plan om de sport gedag te zeggen. Hij won 21 races en stond 103 keer op het podium.
Antonio Giovinazzi: Italianen zijn onmisbaar geweest in de sport, maar toch is hij momenteel de enige Italiaan die een stoeltje heeft. Giovinazzi is geen supertalent, maar krijgt goede resultaten bij Alfa Romeo. Hij heeft zélfs 4 rondjes aan de leiding gereden tijdens een race, iets wat veel huidige coureurs niet kunnen zeggen van zichzelf. In 2017 verving hij tweemaal een gewonde coureur en vanaf 2019 reed hij full-time voor Alfa Romeo. Daar is hij nog steeds te vinden. Podiumloos, dat wel.
Mick Schumacher: Deze jongen is voor zijn leven gekenmerkt met een iconische achternaam. Zoon van meermalig wereldkampioen Michael Schumacher maakte hij twee weken geleden zijn debuut in de Formule 1. Hij rijdt voor Haas. Omdat hij pas net is gestart in de sport, heeft hij nog geen punten of podiums behaald. Wél won hij het Formule 2 kampioenschap vorig jaar.
Nikita Mazepin: Ongetwijfeld de minst populaire man nu in de sport. Ook hij heeft maar één racestart onder zijn naam staan, maar maakte niet eens een raceronde vol. Tijdens bocht 3 schoot hij van de baan en zat zijn debuutrace erop. Zijn Russische vader is oliemagnaat en heeft geïnvesteerd in het struggelende Haas, waardoor hij nu een stoeltje voor het team heeft. Hij rijdt niet onder Russische vlag vanwege het dopingschandaal waardoor geen Russische topsporters onder deze vlag mogen sporten. Hij rijdt onder de vlag van de Russische Autosport Federatie, een witte flag met zwarte letters RAF erop.
Lando Norris: Lando Norris is een broekie, maar niet meer de jongste op de grid. De Brit maakte zijn debuut in 2019 voor McLaren. Hij heeft momenteel nog een contract bij het team tot en met 2022. De Brit is de meest populaire coureur onder de jongere kijkers en heeft een grote social media following, zowel op Instagram en Twitter als op Twitch. Hij behaalde eenmaal het podium.
Daniel Ricciardo: Deze Australiër is al geruime tijd in de sport te vinden. Hij maakte zijn debuut eenmalig in 2011, waarna in het jaar dat volgde bij Toro Rosso ging rijden. Hij promoveerde in 2014 naar Red Bull maar ging daar weg in 2019. Sindsdien reed hij voor Renault maar is sinds 2021 actief voor McLaren. Hij won zeven keer een race en behaalde 31 podiums.
Sebastian Vettel: Deze coureur behaalde tot aan Max Verstappen alle records voor jonge courreur ooit die .... De Duitser werd vier keer wereldkampioen voor Red Bull. Zijn debuut vond plaats in 2007 voor BWM Sauber. Daarna volgde Toro Rosso waarna de Duitser richting het toen oppermachtige Red Bull vertrok. Vanaf 2015 kwam hij uit voor Ferrari maar sinds 2021 is hij te vinden in de groene Aston Martin. Hij won 53 races en stond 121 keer op het podium.
Lance Stroll: Zijn vader bezit het team waarvoor hij rijdt, maar toch is hij geen slechte coureur. Geboren in Canada maar een Belgische moeder. Hij starte in 2017 bij Williams maar vertrok in 2019 naar Racing Point. Daar rijdt hij tegenwoordig nog steeds voor, maar nu onder de naam Aston Martin. Driemaal behaalde de Canadees het podium.
Fernando Alonso: Een rookie, maar geen nieuwe rookie. Deze Spaanse coureur maakte in 2001 al zijn debuut, maar is na enkele jaren afwezigheid vanaf dit jaar weer te vinden in de sport. De coureur reed voor Minardi, Renault, McLaren, nogmaals Renault, Ferrari, nogmaals McLaren en is sinds dit jaar bij Alpine te vinden, voorheen Renault. (Voor het derde maal, dus). Hij won de kampioenschappen in 2005 en 2006 en won 32 keer een race. 97 keer stond hij op het podium.
Esteban Ocon: Een Spaanstalig-lijkende naam, maar niets is minder waar. Hij werd geboren in Frankrijk maar zijn familie is wel van Spaanse en Algerijnse afkomst. Hij reed in 2016 voor het eerste een race, voor het Manor team. Daarna was hij de vinden bij Force India. In 2019 had hij geen stoelte maar vond hij toch in 2020 zijn terugkeer bij Renault. Daar is hij tegenwoordig nog steeds te vinden, maar nu onder de Alpine naam. Hij stond vorig jaar voor het eerst op het podium.
Pierre Gasly: Deze Fransman heeft al veel dieptepunten gekend tijdens zijn Formule 1 carriere. In 2017 reed hij voor het eerst voor Toro Rosso maar vertrok naar grote zus Red Bull in 2019. Vlak voordat de Belgische Grand Prix in 2019 plaats zou vinden, werd duidelijk gemaakt dat hij de demoveerd zou worden naar Toro Rosso. Dat weekend verloor hij ook zijn beste vriend, Anthoine Hubert die tijdens de Formule 2 race in Belgie omkwam. Na een onvergetelijke race in Monza vorig jaar, won Pierre Gasly zijn eerste race. Het jaar ervoor stond hij voor het eerst op het podium.
Yuki Tsunoda: De enige Aziatische coureur die momenteel in de sport aanwezig is. Hij werd geboren in Japan en is de allereerste coureur ooit die geboren is in de 21e eeuw. De afgelopen race was ook zijn debuut, waar hij in de punten belandde. Opvallend aan deze Japanner is zijn lengte: Hij meet maar 1,59m. De grootste coureur is 1,89m.
George Russell: Deze Brit heeft nog niet veel succes gekend, alhoewel dat zeker niet aan zijn talent ligt. Hij racet sinds 2019 voor Williams, een team dat in een diep dal zit en vrijwel geen punten behaalt. Toch is te zien dat hij het in zich heeft om groot coureur te worden. Zijn manager Toto Wolff, teambaas van Mercedes, heeft al enkele keren laten blijken dat hij hem graag bij Mercedes ziet. Die kans kreeg hij vorig jaar tijdens de GP van Sakhir, toen Lewis Hamilton positief getest was op COVID-19. De Brit leidde de race op enkele momenten maar vanwege grote problemen tijdens de pitstops van beide Mercedes auto's ging het mis voor Russell. Zijn kans op zijn eerste podium verdween als sneeuw voor de zon en hij eindigde op de negende plaats. Wél behaalde hij zijn allereerste punten in de sport.
Nicholas Latifi: Aan deze Canadees is weinig bijzonders te vermelden. Hij rijdt voor het minst goede team, waardoor hij nog niet veel heeft kunnen shinen sinds zijn debuut in 2020. Punten heeft hij ook niet nog niet behaald.