Het Pantheon is een gebouw in Rome dat stamt uit de Klassieke Oudheid. Het was bedoeld als een tempel voor alle Griekse Goden. Dit blijkt ook uit de naam, in het Grieks betekende het woord pan elke en theos betekende god. Letterlijk vertaald staat er ‘Voor alle Goden’.
De eerste versie van het bouwwerk werd al gebouwd in 27 voor Christus, wat de tempel nu 2048 jaar oud maakt. Zo’n 110 jaar later werd een deel echter helemaal verwoest door een grote brand, en weer 30 jaar later werd het gebouw gesloopt door een grote blikseminslag.
Het is één van de best bewaarde gebouwen uit de tijd, omdat het ingezet werd als kerk en er daardoor steeds geld was voor renovatie en onderhoud. Andere tempels werden namelijk na de val van het Romeinse Rijk, toen het Christendom en Jodendom steeds groter werden, afgebroken. De ‘oude’ Goden waren oneerbiedig en mochten niet meer aanbeden worden.
Het meest bijzondere aan het Pantheon is misschien wel de koepel met het grote oog erin. Oorspronkelijk zat het oog er alleen in om het gebouw te beschermen tegen aardbevingen, bij een beving zou de koepel dus niet instorten omdat-ie niet dicht was gebouwd. Daarnaast is iets heel bijzonders aan de koepel, dat het gebruikt kan worden als grote klok. Op 21 april, de dag dat Rome gesticht zou zijn, valt het zonlicht om 12 uur precies op de ingang.
Het Pantheon staat middenin een woonwijk, zoals je op de afbeelding links kunt zien. Als je vanaf de kant van de koepel komt, kom je eerst nog over een heel klein pleintje waar een beeld staat van Bernini, het Olifantje. De mythe gaat dat koper uit het Pantheon omgesmolten zou zijn voor het Olifantje, waar veel ophef over was.
Wil je ooit naar het Pantheon? Kijk uit voor zakkenrollers! Zodra je binnenloopt en je je verwondert over de koepel, slaan ze vaak toe. Hou je tas dus vast ;).
In bijgevoegd filmpje zie je de koepel en hoe het zonlicht precies op de ingang viel op 21 april. Ze konden het toen goed filmen, omdat de tempel gesloten was vanwege Corona. Daaronder staat nog een filmpje van de binnenkant van het Pantheon zelf.