Hallo allemaal! Vandaag is het tijd voor een reeks waar ik lang geleden mee begonnen ben op het nieuws van de dag. De oudere spelers zullen het vast nog kennen: de onbekende dieren-reeks, waarin ik een aantal dieren bespreek waar de meesten van jullie waarschijnlijk nooit van gehoord hebben. De laatste editie was op 10-09-2014. De lay-out daarvan werkt niet eens meer en dus is het hoog tijd voor een nieuwe editie. Geniet ervan!
De gestreepte tenrek
Allereerst een dier uit de familie tenreks. Allen leven ze alleen nog maar op Madagaskar. De gestreepte tenrek leeft in het Oosten van het eiland. Hier leven ze in groepen en voeden ze zich met name met wormen en larven. Om goed bij deze wormen te kunnen, hebben ze een spitse snuit. Die kan je hier rechts op de afbeelding ook goed zien.
Om het dier wat beter te begrijpen, kan je hem vergelijken met de egel die ook in Nederland en België woont: een klein dier die zichzelf beschermt met zijn stekels. De gestreepte tenrek heeft ook stekels die hij kan uitzetten wanneer er een vijand in de buurt is.
De Afghaanse windhond
De Afghaanse windhond is, zoals de naam al doet vermoeden, familie van de windhonden. Een hondensoort die slank gebouwd is met lange poten en door de mens vooral gebruikt wordt voor de jacht. In tegenstelling tot andere windhonden heeft de Afghaanse windhond vrij grote voeten en een lange vacht, zoals te zien op de afbeelding hiernaast.
Als je de hond bekijkt, zal je misschien verwachten dat deze doorgefokt is voor zijn haar. Echter, deze hond was al 4000 jaar geleden op Afghaanse tekeningen te zien. De hond werd afgebeeld jagend op onder andere hazen en antilopen, maar ook luipaarden. Pas in 1900 is dit hondenras gedefinieerd en is er een standaard gemaakt waar de hond aan moet voldoen om hem een 'Afghaanse windhond' te mogen noemen, maar voor die tijd bestond hij dus al.
De Maleise vliegende kat
De Maleise vliegende kat, die ook op de carrousel op de homepagina te zien is, komt uit de familie huidvliegers. Huidvliegers zijn zoogdieren die tussen hun nek, poten, vingers en staart een zweefhuid hebben, waarmee ze van boom tot boom kunnen vliegen. Ze gebruiken hun korte staart om te sturen tijdens het vliegen. Hierbij landen ze laag op de stam van de boom en klimmen ze terug om hoog om hun volgende vlucht te maken.
Ze halen hun voedsel tevens uit de bomen. Hun spijsverteringssysteem is ingesteld op het eten van vele bladeren en hun lange tong helpt ze om water te drinken van bladeren of randjes van de bast van bomen.
Een leuk weetje over deze dieren is dat maar één dierentuin in de wereld, de Maleise Taiping Zoo, deze dieren heeft gehouden. Er is zo weinig over ze bekend dat dit eigenlijk niet mogelijk is.
De grote rafelvis
De grote rafelvis, die soms ook draakvis wordt genoemd, is verwacht aan de zeepaardjes die iets bekender zijn onder de mens. Net als bij het zeepaardje, paren deze vissen op een bijzondere manier. Het vrouwtje geeft haar eitjes aan het mannetje, die ze vervolgens bevrucht en draagt tot de babyvisjes geboren worden. Dat is anders dan bij de meeste dieren waar het vrouwtje de jongen bij zich draagt.
De grote rafelvis komt alleen maar voor in een smalle strook langs de kust van Australië en Tasmanië. Hier leeft het in de kelpwouden, waar het een schutkleur heeft door de kelpachtige vinnen aan zijn lichaam.
Het kuifhert
Het kuifhert leeft in het zuidoosten van Azië. Het kuifhert lijkt qua uiterlijk op de Muntjac, die voornamelijk in China voorkomt. Het kuifhert is een klein hert met een schofthoogte (de hoogte van zijn schouders) van 50 tot 70 centimeter. Ze leven in bossen waar ze door hun matige lengte goed kunnen verstoppen tussen de struiken.
Alleen de mannetjes hebben slachttanden, zoals je hiernaast op de foto ziet en ze hebben vaak ook een grotere kuif, waardoor het gewei verstopt wordt. Het hert op de foto hiernaast is nog een jong hert, dus die heeft nog geen volgroeide kuif en/of volgroeid gewei.