De afbeelding hier links verraadt misschien al lichtelijk waar ik het in dit artikel met jullie over wil hebben; namelijk oniomanie. Oniomanie is een ander wordt voor een koopverslaving, iets wat voor jullie misschien net wat bekender klinkt. Mensen met oniomanie ervaren een permanente drang om spullen te kopen, ongeacht of zij daar de juiste financiële middelen voor hebben of niet. Deze mensen kunnen uren per dag winkelen en geven dus enorm veel geld uit. Ook aan spullen die zij eigenlijk helemaal niet nodig hebben. Het is een echte verslaving, net zoals een drugs- of alcoholverslaving. Echter wordt oniomanie minder snel opgemerkt en vaak niet serieus genomen. Er zijn vier soorten mensen met een koopverslaving te onderscheiden: - De emotioneel-reactieve koper; deze persoon koopt dwangmatig spullen om emotionele pijn of leegte te compenseren. - De fanatieke koper; deze persoon wil altijd de juiste aankoop kopen, ondanks dat deze niet altijd nodig is. - De verzamelaar; dit is iemand die spullen binnen een bepaalde categorie verzamelt. - De koopjesjager; deze persoon jaagt op goedkope prijzen, onder het motto dat het zonde is om zoiets goedkoops te laten liggen.
Iemand met oniomanie kan op drie verschillende manieren schade ondervinden in zijn of haar leven; Sociale schade Mensen met oniomanie kunnen zo in hun verslaving doorslaan dat zij zich niet meer kunnen focussen op werk, studie, hobby's en persoonlijke relaties. Ook ervaren ze vaak gevoelens van angst omdat ze zoveel geld hebben uitgegeven.
Emotionele schade Desondanks mensen met een koopverslaving een immens gevoel van geluk voelen na een aankoop, volgt een schuldgevoel al gauw. Echter zal dit schuldgevoel de persoon met koopverslaving juist stimuleren om weer een nieuwe aankoop te doen, om zo dat geluksgevoel terug te krijgen.
Financiële schade De meest voor de hand liggende soort schade is natuurlijk de financiële schade. Vaak wordt er gebruik gemaakt van geld dat iemand eigenlijk helemaal niet heeft en wordt de bankrekening leeg geplunderd. Dit wordt vaak pas opgemerkt op het moment dat het eigenlijk al te laat is. De financiële schade kan bijvoorbeeld zo uit de hand lopen dat iemand met oniomanie geld gaat stelen van anderen om zo zijn of haar behoeftes alsnog te kunnen vervullen.
Ondanks het vaak lang duurt voor iemand met oniomanie professionele hulp zoekt, zijn er toch een aantal therapieën en methodes die de koopdrang kunnen verminderen. Vaak is dit een combinatie van een medische behandeling met psychologische sessies. Daarnaast is financiële hulp natuurlijk erg belangrijk. De manier van hulp zal variëren, afhankelijk van de drijfveer van de oniomanie. Denk hierbij onder andere aan gedragstherapie, cognitieve therapie en financiële en/of medische begeleiding en behandeling.