Florence Nightingale was een hele bijzondere vrouw. Tegenwoordig wordt zij gezien als de grondlegger van de moderne verpleegkundige. Ze werd beroemd doordat zij tijdens de Krimoorlog (1853-1856) soldaten verzorgde en was zij de vrouw die de opleiding verpleegkundige naar een hoger niveau wist te tillen. Ook zette zij zich in voor onderwijs aan vrouwen en educatie over hygiëne en sanitaire voorzieningen.
Florence Nightingale werd op 12 mei 1820 geboren in Italië. Ze werd vernoemd naar de plaats Florence, waar ze ook geboren is. Florence was erg begaan met dieren en wilde zichzelf al vroeg bezig houden met het verzorgen van de zieken. Daarnaast was ze ook erg goed in wiskunde. Destijds zagen sommigen dat als ongepast voor een vrouw met haar achtergrond. In de tijd waarin Florence leefde werd ziekenverzorging gezien als relatief eenvoudig werk waarvoor geen opleiding nodig was. Haar familie was erop tegen dat Florence de verpleging in zou gaan.
In 1844 begon Florence met reizen, zo ging ze onder andere naar Duitsland, Frankrijk en Egypte. In Frankrijk kwam ze in contact met katholieke zusters. In Duitsland ging ze langs een instituut waar vrouwen konden worden opgeleid, hier is zij opgeleid tot verpleegster.
In 1850 opende er in Londen een verpleeghuis voor vrouwen. In 1854 stond Florence aan het hoofd hiervan. De Krimoorlog was al in 1853 bezig, maar in maart 1854 mengde Engeland zich in deze strijd. Florence zag toentertijd een hulpoproep in de Britse krant, niet veel later werd ze met steun van de minister van oorlog, Sidney Herbert, met 38 verpleegsters naar de Krim gestuurd.
Florence kwam aan in een ziekenhuis in Scutari, wat tegenwoordig Istanboel is. Dit was een afschuwelijke plek. De gewonden waren er zeer slecht aan toe en kregen geen schone kleding. Er waren veel ratten en er was onvoldoende eten voor alle patiënten. Florence kreeg de bijnaam 'de vrouw met de lamp', omdat ze vaak in de avonden rondes maakte langs de gewonden met haar lamp.
Door de belegering van de Sebastopol in 1855 ging het minder goed in het ziekenhuis. Er kwamen veel nare ziektes het ziekenhuis binnen zoals tyfus, cholera en dysenterie. Het ziekenhuispersoneel was hier niet tegen bestand. Florence bleef hameren op goede sanitaire voorzieningen en een goede hygiëne. Dit zorgde voor een kantelpunt en zorgde ervoor dat zoveel mogelijk van de patiënten konden herstellen. In 1855 haalde Florence 50.000 pond op om een nieuwe school op te richten waar vrouwen opgeleid konden worden tot verpleegkundigen. In 1856 keerde Florence terug naar Engeland. Ze had een groots ontvangst afgeslagen. Inmiddels wist heel Engeland van haar bestaan af en was ze zelfs door de koning persoonlijk bedankt voor haar goede daden.
Bij haar terugkomst trok ze zich terug uit het publieke leven. Door wat ze had meegemaakt op de Krim was ze lichamelijk uitgeput, maar geestelijk was ze ongeslagen. Ze bleef zich inzetten voor een betere wereld, waarbij kwaliteit van verpleging en goede hygiëne naar een hoger niveau werden gebracht. In 1858 bracht Florence haar eerste boek uit waar verschillende adviezen over de verpleging werden gegeven.
Florence Nightingale overleed op 13 augustus 1910 op 90-jarige leeftijd. Tegenwoordig zien we de verpleging al lang niet meer als simpel en onnozel werk, maar als een volwaardig 'kundig' beroep, waarvoor een opleiding vereist is.