In dit artikel wil ik het graag met jullie hebben over stichting Free a Girl, ik geef dit artikel een trigger warning omdat het gaat over kindermisbruik.
Free a Girl is een organisatie dat zich inzet voor het wereldwijd bevrijden van jonge meisjes uit de kinderprostitutie. De organisatie is in 2008 opgericht door Arjan Erkel, Roelof van Laar, Evelien Hölsken en Yolanthe Cabau en heette tot 2013 Stichting Stop Kindermisbruik.
Het voornaamste doel van Free a Girl is het wereldwijd bevrijden van jonge meisjes uit de kinderprostitutie. Het is de organisatie sinds 2008 dan ook gelukt om meer dan 5000 meisjes te bevrijden die gedwongen werden tot prostitutie. Free a Girl is actief in Brazilië, Bangladesh, Thailand, Nepal, India, Laos en Nederland. Ondanks dat de organisatie Free a Girl heet, worden ook jonge jongens gedwongen tot prostitutie. Daar zetten zij zich uiteraard ook voor in.
Nadat kinderen bevrijdt zijn helpt de organisatie ook met nazorg van de slachtoffers. In landen waar ze actief zijn worden daders van kinderprostitutie sporadisch gestraft. Daarom helpt Free a Girl slachtoffers mee met onder andere aangifte doen, het verlenen van juridische ondersteuning, het delen van informatie van de verdachten met de politie en het trainen van politie en justitie op SEC bestrijding en onderzoek. Slachtoffers krijgen ook acute medische zorg en mentale hulp om trauma's te verwerken. Ook wordt voorkomen dat zij niet opnieuw slachtoffer worden.
Free a Girl werkt samen met organisaties uit landen waar ze actief zijn. In Nederland heeft de organisatie veel ambassadeurs en vrijwilligers. Vaak zijn dit mensen met een groot bereik op social media en spelen zij een belangrijke rol bij evenementen en acties. Monica Geuze, Tim Hofman, Gwen van Poorten, Wesley Sneijder en Thomas Berge zijn 1 van de vele ambassadeurs. Free a Girl organiseert regelmatig verschillende acties om meer aandacht te vragen en om geld in te zamelen zodat er zoveel mogelijk kinderen gered kunnen worden. Een van de acties die Free a Girl jaarlijks organiseert, is Lock me up. Hier sluiten verschillende BN'ers zich 12 uur lang vrijwillig op in een klein hokje om geld in te zamelen.
Free a Girl heeft in 2017 twee eigen programma's opgezet genaamd School for Justice en Smart Rescue. In School for Justice kunnen slachtoffers uit Nepal en India opgeleid worden tot o.a. advocaten, politieagenten, journalisten, sociologen en juridische medewerkers zodat zij kunnen helpen met het bestrijden van seksuele uitbuiting van kinderen. Het doel van Free a Girl hiervan is dat slachtoffers eventueel hun eigen daders voor de rechter kunnen brengen. Wanneer een slachtoffer zich aanmeld voor dit programma dan krijgen zij alle nodige ondersteuning en collegegeld om aan de vereisten van een universitaire opleiding te voldoen.
Smart Rescue is een online onderzoeksprogramma opgericht door Free a Girl voor het traceren, analyseren en het bestrijden van online seksuele uitbuiting. Met deze informatie kunnen de bevrijding teams ook ingrijpen en kinderen bevrijden op locaties die nu nog onzichtbaar zijn zonder online onderzoek. Op Instagram en Facebook deelt de organisatie regelmatig alle huidige ontwikkelingen van onder andere bevrijdingen en arrestaties met undercover beelden, maar ook eye-openers over kindermisbruik in het algemeen.