Hieronder de (in mijn ogen) drie meest noemenswaardige bezienswaardigheden van Athene. Klik op de tussenkopjes om een foto te zien van de desbetreffende bezienswaardigheid. Er is veel meer te zien in Athene, maar dit is geen reisgids.
De Akropolis met het ParthenonDe Akropolis is de 156 meter hoge tafelberg die oorspronkelijk door een vruchtbare vlakte was omringd. Zoals hiernaast besproken was dit een makkelijk verdedigbaar punt en vestigden hier de eerste bewoners van Athene. Tegenwoordig kan je hier het Parthenon bewonderen: een tempel voor de beschermgodin Athena. De tempel is gebouwd volgens de Dorische orde (zeer statig en strak).
De oude agoraDe oude agora is een plein onderaan de Akropolis, in het centrum van Athene. Het is een groot gebied waar vroeger alle stemgerechtigden tegelijk moesten kunnen staan. Hier zijn meerdere bouwwerken te vinden, zoals de Stoa van Attalus (plaatje van de titel) en de
tempel van Thission. Het was vroeger de plek waar de inwoners van de stad konden samenkomen met de belangrijkste gebouwen aangrenzend.
Het Panatheense Stadion
Het Panatheense Stadion is gelegen voor de zuidelijke ingang van Zappeion Park en werd gebouwd in de vierde eeuw voor Christus. Het werd gebouwd om de Panatheense Spelen te organiseren ter ere van godin Pallas Athena. De atleten deden wedstrijden atletiek, worstelen en wagenrennen. Ook werden er gladiatorengevechten georganiseerd.
Het stadion is oorspronkelijk gemaakt van hout, maar toen herbouwd met wit marmer voor de stevigheid. Er konden meer dan zeventigduizend toeschouwers plaatsnemen in het stadion. Tegenwoordig worden er geen wedstrijden meer georganiseerd, maar kan je het station nog wel bezoeken als toerist.
Athene is de hoofdstad, en tevens grootste stad, van Griekenland. Het is een populaire vakantiebestemming, maar ook een stad met rijke geschiedenis. Daar zullen jullie in dit artikel meer over te weten komen!
AlgemeenAthene ligt in het zuidoosten van Griekenland bijna aan de Middellandse zee, vlakbij de eilanden Salamina en Egina. De stad ligt tussen de 70 en 338 meter boven de zeespiegel. Verder heeft de stad volgens de statistieken van 2011 meer dan zeshonderdduizend inwoners. Athene is het politieke, culturele en economische centrum van het land, net als in de oudheid.
Naam van Athene
Athene is vernoemd naar de godin Pallas Athena: de godin van de beheerste oorlogsvoering en vrede, godin van de rijsheid en beschermgodin van de handwerklieden. In de oudheid, toen werd geloofd in de aanwezigheid van meerdere goden met allen eigen krachten, werd geloofd dat Athena de stad beschermde. Ter ere van Athena was in de zevende eeuw voor Christus de oude Athenatempel gebouwd. Toen deze in de vijfde eeuw voor Christus werd verwoest door de Perzen, is in 447 voor Christus de bouw van het Parthenon begonnen. Dit was de nieuwe tempel voor Athena en deze is nog steeds (deels) te bewonderen in Athene.
GeschiedenisOver de vroege geschiedenis van Athene, voor de oudheid, is weinig bekend. Er wordt geschat dat de eerste bewoners zich rond 3500 voor Christus vestigden in Athene, op de heuvel Akropolis. Waarschijnlijk is het tot ongeveer 1065 voor Christus een koninkrijk geweest van de Myceense beschaving (tegenwoordig een gebied ten zuidwesten van Korinthe). Hierna kende Athene veel veldslagen en oorlogen, de stad ontwikkelde zich met tegenslagen tot een grote polis.
Een polis is een samenwerkingsvorm van burgers, ook wel politai, op economisch en militair vlak. Een polis bestond vooral uit dorpen op het platteland, maar had een stedelijke kern. Deze kern ontwikkelde zich rond een punt dat makkelijk te verdedigen was tegen vijanden, in het geval van Athene was dit de Akropolis.
Een polis streefde ernaar eigen rechten te ontwikkelen, eigen munten te slaan en zelfvoorzienend te zijn. Dit laatste was echter niet altijd mogelijk, vanwege onvruchtbare grond.
Athene moest zichzelf in de oudheid tegen meerdere rijken verdedigen, bijvoorbeeld tegen de Perzen die de oude Athenatempel op de Akropolis verwoestten (490 v.Chr.), de Peloponnesische oorlog (431-404 v.Chr.) en de dertig Tirannen (antidemocratische Spartaanse burgers van Athene die in 404 v.Chr. de macht grepen).
Toch weet Athene er weer bovenop te komen en wordt het een belangrijke wetenschaps- en kunststad. Wereldberoemde wetenschappers zoals Socrates, Plato en Aristoteles komen uit Athene.
In 168 voor Christus wordt de stad ingenomen door de Romeinen, maar ook daar krijgt het een belangrijke rol. De Romeinen lieten zich graag inspireren door de Griekse kunst en bouwstijl. Keizer Hadrianus van het Romeinse rijk liet rond 130 na Christus oudere bouwwerken (Romeinse agora, basilica) restaureren en bouwt hiernaast een reeks nieuwe bouwwerken in Athene, zoals de poort van Hadrianus, een bibliotheek en het laatste stuk van de tempel van de Olympische Zeus.
In 297 en 395 na Christus wordt de stad geplunderd door de Goten, een Oost-Germaans volk. De Goten hebben tevens een belangrijke rol gespeeld in de ondergang van het Romeinse Rijk. Hierna heeft Athene behoord tot het Byzanthijnse Rijk, is het veroverd geweest door Franse kruisvaarders, door de Turken en heeft het ongeveer vier eeuwen deel uitgemaakt van het Ottomaanse Rijk.
Vanaf de achttiende eeuw wordt de stad steeds meer bezocht door rijke westerlingen die geïnteresseerd waren in de klassieke beschaving en de oude Griekse cultuur. Een van de redenen waarom de stad tot op de dag van vandaag zoveel toerisme kent. Sinds 1832 is de Griekse onafhankelijkheid erkent met het verdrag van Constantinopel en vanaf dat moment maakt Athene, net als andere delen van Griekenland, een enorme groei door. Om je een beeld te geven van deze groei: voor de Griekse vrijheidsoorlog was Athene een stad met slechts tienduizend inwoners en rond 1890 had Athene al honderdduizend inwoners.
Met de komst van de Olympische spelen in 2004 is de stad nog meer opgeknapt en mede daardoor konden zij ook het Eurovisiesongfestival organiseren in 2006. Tegenwoordig is Athene een grote stad met veel cultureel erfgoed en toerisme. Hiernaast de populairste bezienswaardigheden in Athene.
Als je meer wilt lezen over de Olympische zomerspelen, klik dan
hier voor een artikel van Cereza.