Het ontstaan van kerstmis
We weten allemaal dat kerstmis draait om de geboorte van Jezus Christus maar wanneer begon het feest dan precies? Pas in de vierde eeuw werd de geboorte van Jezus erkend als een officiële feestdag. Er gaan zelfs verhalen rond dat Jezus helemaal niet op 24 of 25 december geboren is! Toch werd er gekozen voor 25 december. Dit werd gedaan omdat de heidenen rond deze periode het Joelfeest vierden. Het Joelfeest duurt twaalf dagen en staat in het teken om de boze te verjagen en het licht te begroeten. Wist je dat vanaf 21 december het weer langer licht is ’s avonds? Deze datum is daarom ook het begin van het Joelfeest.
Niet alleen is de datum aan hen te danken, ook hebben zij de kerstboom in het leven geroepen. Zo werden er groene twijgjes gezocht in het bos en namen de heidenen die mee naar huis. De twijgjes werden dan versierd met lichtjes om zo de boze af te weren. Groen staat ook voor het teken van leven! Het Christendom begon langzaam het Heidendom te vervangen, waardoor kerstmis zich over de hele wereld verspreidde.
De betekenis van kerstmis
Een eenduidig antwoord op wat kerstmis betekent, is er eigenlijk niet. Dit omdat de kerstgedachte een belangrijkere rol speelt dan een aantal achterliggende symbolische betekenissen. Iedereen heeft zo zijn eigen kerstgedachte: lekker eten, familie en vrienden, liefde, vrede op de wereld of zelfs het shoppen van leuke cadeautjes.
De oorsprong van de kerstman
Bij pakjesavond hoort Sinterklaas en bij kerstmis hoort de kerstman. Maar wist je dat er stiekem best veel overeenkomsten zijn tussen deze twee heren? Sinterklaas werd tijdens de reformatie (zestiende en zeventiende eeuw) vrijwel verbannen. De portestanten wilden namelijk niks meer te maken hebben met de katholieke goedheiligman. Daarom werd in vele Noord-Europese landen Sinterklaas afgeschaft en werden cadeaus voortaan tijdens kerstmis uitgedeeld. Tijdens de zeventiende eeuw kwam Engeland met personificatie van het kerstfeest: Father Christmas werd in het leven geroepen. De kerstman kwam van de Noordpool vandaan en was juist een vrolijke en grappige man. Integendeel tot Sinterklaas: hij kwam uit Spanje en was een serieuze, soms boze man. Father Christmas werd een begrip en spreidde zich uit naar landen als Frankrijk en Spanje.
Ook Amerika kreeg te maken met tradities als Sinterklaas en Father Christmas. Tijdens de zeventiende en achttiende-eeuwse migratie van Britse en Nederlandse kolonisten naar de ‘Nieuwe Wereld’, kwamen deze twee tradities weer los van elkaar. Maar toch raakten de twee figuren met elkaar vermengd en kreeg Amerika in 1773 Santa Claus. Lang werd Santa Claus afgebeeld als een slanke man, zoals we Sinterklaas kennen. Maar dat veranderde toen Thomas Nast in 1863 Santa Claus als een volle man tekende. Dit beeld werd overgenomen door het frisdrankbedrijf Coca Cola. In 1931 kwam voor het eerst de Santa Claus die we nu kennen tevoorschijn in reclame. Een volle man met een witte baard met snor, gekleurde wangetjes en het welbekende rode pak. Dit beeld is tot op heden blijven bestaan. Wie weet hebben we over een aantal jaren wel een compleet nieuwe kerstman of vrouw!
Ik wens je alvast een fijne kerstmis toe!