Vanaf morgen is het weer een nieuwe maand, de maand mei. De naam dankt haar naam aan de Romeinse vruchtbaarheidgodin Maia. In mei worden namelijk veel dieren geboren in het wild. Ze was de dochter van Atlas, de man die het hemelgewelf op z’n schouder droeg en de moeder van Hermes, de bode van de goden.
Wat ik vooral met jullie wil bespreken, is 4/5 mei, namelijk Dodenherdenking en Bevrijdingsdag in Nederland. In België is het op 8 mei Bevrijdingsdag.
In Nederland wordt Bevrijdingsdag op 5 mei gevierd omdat dit de datum is dat de Duitsers capituleerden. Mensen hangen op die dag de vlag buiten en er worden heel veel activiteiten georganiseerd, zoals bevrijdingsfestivals en andere regionale feestelijkheden.
Omdat 5 mei Bevrijdingsdag en dus een feestdag is, worden de dag daarvoor alle slachtoffers van de Holocaust herdacht. Er is ’s avonds een nationale herdenking op De Dam in Amsterdam, maar er worden ook heel veel regionale herdenkingen georganiseerd. Om acht uur ’s avonds houdt iedereen twee minuten stilte.
Ter herdenking van de slachtoffers, is afgelopen jaar een nieuw monument geopend. Dit zie je op de afbeeldingen hieronder en hierboven. Het ligt aan de Weesperstraat in Amsterdam, de oude Jodenbuurt waar tot de Tweede Wereldoorlog veel Joden woonden. Het ontwerp is gemaakt door David Libeskind. Hij is een Pools-Joodse architect en kind van Holocaust-overlevenden.
De wanden zijn bij elkaar meer dan 500 meter. De namen zijn op alfabetische volgorde aangebracht. Hoe ze er opstaan, zie je op de afbeelding rechtsonder. De namen zijn aangebracht zoals ze op de geboorteaktes van de slachtoffers stonden, Anne Franks naam staat als Annelies Frank genoteerd. Niet alle namen van 102.000 Joden en 220 Roma en Sinti zijn aangebracht, maar alleen van de slachtoffers die geen graf hebben.
Ook zijn er nog 1000 stenen leeggelaten om nog extra slachtoffers toe te kunnen voegen, of rectificaties te kunnen doen.
De bovenkant van het monument, linksonder te zien, staan voor Hebreeuwse letters en betekenen ‘ter herinnering’ of ‘in memoriam’.
Ik vind het persoonlijk een erg indrukwekkend monument. Je kunt er ook virtueel doorheen lopen, namelijk via deze link (aanklikbaar). (De link staat in het zwarte vlak hiervoor.)