Vandaag is het eindelijk weer zo ver: vanavond zal de finale van het Eurovisiesongfestival 2022 plaatsvinden in de Italiaanse stad Turijn. Na een eerste en een tweede halve finale, die respectievelijk op dinsdag en donderdag plaatsvonden, zijn er vanavond maar liefst 25 landen die het tegen elkaar op zullen nemen voor de winst.
Na een groot succes in Rotterdam, is het dit jaar dankzij Måneskin en het lied Zitti E Buoni aan Italië om de 66e editie van het grote liedjesfestijn te organiseren. Italië heeft daarvoor de welbekende MIKA, Laura Pausini and Alessandro Cattelan gevraagd om de shows van deze week te presenteren.
Vanavond om 21:00 zal de finale live worden uitgezonden op NPO1 in Nederland en op Eén in België. Liefhebbers van Graham Norton als commentator zouden daarentegen kunnen overschakelen naar de Britse zender BBC1. Het is daarbij ook mogelijk om de uitzending zonder commentaar te bekijken. Op het officiële YouTubekanaal van het Eurovisiesongfestival zal er een commentatorloze livestream beschikbaar zijn.
• Vorig jaar werden live-on-tape optredens geïntroduceerd en deze werden dit jaar ook weer gemaakt. Dit zijn performances van de deelnemers en hun liedjes, die vooraf worden opgenomen en ingezet kunnen worden als de artiest niet in staat is om in het gastland op te treden. Vorig jaar werd alleen de live-on-tape video van Australië gebruikt, omdat de artiest niet naar Rotterdam mocht reizen. Na afloop werden de clips op YouTube gepost (2021 Halve Finales & 2021 Finale). Dit jaar was het gelukkig niet nodig om de back-upfilmpjes in te zetten.
• In totaal wordt er dit jaar gezongen in 15 talen: Albanees, Bretons, Kroatisch, Nederlands, Engels, Grieks, IJslands, Italiaans, Latijn, Litouws, Portugees, Servisch, Sloveens, Spaans en Oekraïens.
• Geen van de nummers dit jaar heeft een woord Frans, zelfs Frankrijk niet! Daarmee is dit het enige Songfestival ooit zonder Franse songteksten.
• Dit jaar wordt er niet alleen in moderne talen gezongen, maar ook in het Latijn! De Servische inzending heeft meerdere Latijnse regels in de songtekst zitten.
• Noorwegen wordt dit jaar niet alleen vertegenwoordigd door hun eigen inzending, maar ook door die van Griekenland en Tsjechië. Amanda Tenfjord, die voor Griekenland uitkomt, is half-Grieks en de twee mannelijke bandleden van het Tsjechische We Are Domi zijn helemaal Noors.
De volgende landen zullen vanavond in deze volgorde optreden tijdens de grote finale. Klik rechts op de vlaggen om meer informatie te lezen over de inzendingen.
1. Tsjechië: We Are Domi – Lights Off 2. Roemenië: WRS – Llámame 3. Portugal: MARO – Saudade, Saudade 4. Finland: The Rasmus – Jezebel 5. Zwitserland: Marius Bear – Boys Do Cry 6. Frankrijk: Alvan & Ahez – Fulenn 7. Noorwegen: Subwoolfer – Give That Wolf A Banana 8. Armenië: Rosa Linn – Snap 9. Italië: Mahmood & Blanco – Brividi 10. Spanje: Chanel – SloMo 11. Nederland: S10 – De Diepte 12. Oekraïne: Kalush Orchestra – Stefania 13. Duitsland: Malik Harris – Rockstars 14. Litouwen: Monika Liu – Sentimentai 15. Azerbeidzjan: Nadir Rustamli – Fade To Black 16. België: Jérémie Makiese – Miss You 17. Griekenland: Amanda Tenfjord – Die Together 18. IJsland: Systur – Með Hækkandi Sól 19. Moldavië: Zdob şi Zdub & Advahov Brothers – Trenulețul 20. Zweden: Cornelia Jakobs – Hold Me Closer 21. Australië: Sheldon Riley – Not The Same 22. Verenigd Koninkrijk: Sam Ryder – SPACE MAN 23. Polen: Ochman – River 24. Servië: Konstrakta – In Corpore Sano 25. Estland: Stefan – Hope
ALBANIË
Gewoonlijk is Albanië het land dat het lied als eerst bekend maakt, maar dit jaar was Bulgarije ze voor. De Albaanse voorronde vindt namelijk elk jaar namelijk al plaats in december. Dit jaar was het Ronela Hajati die de competitie won en dat deed ze met het lied ‘Sekret’. Dit is, zoals misschien al te raden was, Albanees voor ‘geheim’. Tijdens de eerste repetities in Turijn ontstond er enige ophef rond Ronela’s performance, gezien haar choreografie te erotisch zou zijn, maar de dansroutine werd niet veranderd. Ronela was voor de eerste halve finale een fanfavoriet, maar helaas wist ze zich niet te plaatsen voor de finale van vanavond.
ARMENIË
Na een jaar van afwezigheid is Armenië weer terug bij het Eurovisiesongfestival. Hoewel we vaak etnische geluiden van Armenië krijgen te horen (denk aan 2016, 2017 en 2018), brengt het land dit jaar een vrij Amerikaans klinkende ‘Snap’, dat wordt gezongen door Rosa Linn.
AUSTRALIË
Hoewel Australië helemaal aan de andere kant van de wereld ligt, doet het land sinds 2015 nog altijd mee aan het Eurovisiesongfestival. 2021 was het enige jaar dat Australië niet de finale wist te bereiken. Dit had te maken kunnen hebben met het feit dat de Australische zangeres niet naar Rotterdam af mocht reizen vanwege de toen geldende reisrestricties en hierdoor een vooraf opgenomen video moest tonen.
Dit jaar organiseerde de Australische omroep een nationale finale, waar Sheldon Riley de eerste plaats veroverde met ‘Not The Same’. Het was daarop zijn beurt om ervoor te zorgen dat Australië weer opnieuw met een kwalificatiereeks begint.
AZERBEIDZJAN
Azerbeidzjan was het land dat het allerlaatste lied bekend maakte. Het dramatische ‘Fade To Black’ van Nadir Rustamli, die onlangs The Voice in eigen land won, werd pas na de deadline gereleased. Dit zorgde voor grote frustratie bij de diehard Eurovisionfans.
BELGIË
Voor België was het dit jaar aan de Waalse omroep om een inzending klaar te stomen voor het Songfestival. De Waalse selectiecommissie koos dit jaar voor Jérémie Makiese, de winnaar van The Voice Belgique 2021 (de Waalse variant van The Voice, niet te verwarren met The Voice of Vlaanderen). Hij doet dit met het liedje ‘Miss You’. Hoewel Jérémie zijn bekendheid te danken heeft aan Wallonië, komt hij eigenlijk zelf uit Vlaanderen en daarmee spreekt hij vloeiend Nederlands.
Dat is niet het enige verrassende aan Jérémie: de Belgische jongen speelt ook nog als keeper in het Belgische betaalde voetbal. Hij is echter niet te vergelijken met Belgische topvoetballers als Kevin de Bruyne en Thibaut Courtois, want Jérémie speelt slechts in de Eerste klasse B. Dit is vergelijkbaar met de Nederlandse Eerste divisie (Keuken Kampioen Divisie).
BULGARIJE
Bulgarije was dit jaar als eerst met het onthullen van hun act. Dit jaar werd Intelligent Music Project intern gekozen met het lied ‘Intention’. Eén van de bandleden was al bekend met het podium op het Eurovisiesongfestival. Zo maakte drummer Stoyan Yankulov eerder uit van de Bulgaarse delegatie in 2007 en 2013.
CYPRUS
Cyprus vond in 2018 een succesformule voor de eigen inzendingen. Het land stuurt daarom sinds de tweede plaats van Eleni Foureira met ‘Fuego’ elk jaar weer een succesvolle Griekse vrouw met een radiovriendelijk popnummer. Dit jaar was het aan Andromache met het lied ‘Ela’, dat geschreven werd door een aantal songwriters die ook verantwoordelijk waren voor het Cypriotische lied van 2018 en 2019. Toch bleek de formule dit jaar niet te werken, want Andromache strandde donderdag in de tweede halve finale.
DENEMARKEN
In Denemarken won girlband REDDI de Deense nationale finale met het lied ‘The Show’. Eén van de bandleden had al enige ervaring op het Songfestivalpodium. Zo stond drummer Ihan Haydar ook al in 2012 voor Denemarken te drummen, die toen in de finale kwam.
DUITSLAND
Ook Duitsland organiseerde dit jaar een nationale finale om het Duitse lied en de artiest te selecteren, en zoals in eerdere jaren, gebeurde dit niet zonder controversies. Zo besloot de Duitse selectiecommissie een bepaalde band die zich had opgegeven voor de nationale finale niet mee te laten doen, tot ongenoegen van veel fans. De petities die de fans startten, zorgden voor geen veranderingen en de wedstrijd ging gewoon door zoals de commissie had gepland. De winnaar van deze nationale finale was Malik Harris met het lied ‘Rockstars’, die vanavond gaat proberen om Duitsland niet weer als (een-na-)laatste te laten eindigen, zoals in 2015, 2016, 2017, 2019 en 2021.
ESTLAND
Na drie eerdere mislukte pogingen, kreeg Stefan het dit jaar eindelijk voor elkaar om de Estse voorronde te winnen. Het liedje ‘Hope’ kreeg de meeste stemmen en mocht daarom van de Estse bevolking naar Turijn.
FINLAND
Finland kiest dit jaar weer voor het genre waar ze op het Eurovisiesongfestival bekend om staan: rock. Dit jaar sturen ze een band die al een grootse carrière achter de rug hebben. Rockband The Rasmus mocht afgelopen week de tweede halve finale openen met ‘Jezebel’.
FRANKRIJK
Frankrijk zal vanavond voor de eerste keer deze week optreden, gezien het deel uitmaakt van de Big Five. Het land is daarom al meteen gekwalificeerd voor de finale en zal vanavond het tweede Bretonse lied ooit op het Songfestival brengen. ‘Fulenn’ wordt vanavond door Alvan en Ahez in Turijn gezongen, nadat ze de nationale finale ermee hadden gewonnen. Sinds hun winst in Frankrijk zijn fans al helemaal gek van de mannelijke zanger Ahez. Hij heeft daarop laten weten dat hij single én straight is.
GEORGIË
Georgië koos dit jaar intern voor de band Circus Mircus en mocht daardoor het lied ‘Lock Me In’ in Turijn performen. De band bestaat uit de leden Damocles Stavriadis, Igor Von Lichtenstein, Bavonc Gevorkyan, en Iago Waitman, maar dit schijnen pseudoniemen te zijn. Welke mannen er echt op het podium staan, is niet bekend, maar het wordt vermoed dat Nika Kocharov, die eerder in 2016 meedeed voor Georgië, deel uitmaakt van de groep.
GRIEKENLAND
Griekenland pakt het dit jaar weer op een manier aan die in het verleden succesvol is gebleken: ze hebben wederom gekozen voor een artiest die is opgegroeid in een ander land, maar wel Griekse roots heeft. Vorig jaar was het de Nederlandse Stefania die namens Griekenland mocht zingen en in eerdere jaren waren Katerina Duska (2019, Canada), Kalomira (2008, Verenigde Staten) en Helena Paparizou (2005, Zweden) aan de beurt om de Griekse inzending te verzorgen.
Dit jaar werd de Noorse Amanda Tenfjord gekozen om voor Griekenland uit te komen. Dit doet ze met het lied ‘Die Together’, dat ze zelf heeft geschreven. In tegenstelling tot enkele voorgaande jaren, is het zogenaamde Griekse ‘dreamteam’ niet aanwezig geweest bij het schrijven van het Griekse nummer. De stijl van het nummer ligt dan ook dicht bij de verdere discografie van Amanda.
IERLAND
Brooke mocht dit jaar na het winnen van de nationale finale afreizen naar Turijn met het liedje ‘That’s Rich’. Ierland doet het al jaren niet zo goed op het Songfestival, ondanks ze de meeste edities (7) hebben gewonnen. Sinds 2014 heeft Ierland maar één keer de finale gehaald, in 2018, toen het zestiende werd in de finale.
IJSLAND
IJsland brengt dit jaar de groep Systur. Zoals misschien al te raden was, is dit IJslands voor ‘zussen’, iets wat de relatie tussen de drie vrouwen precies omschrijft. De zussen Sigga, Beta en Elín wonnen de nationale finale met het lied ‘Með hækkandi sól’, dat vertaalt naar ‘met de rijzende zon’, en mochten daarmee het grote podium in Turijn betreden.
Het lied is niet door de drie zussen zelf geschreven, maar door de relatief bekende IJslandse singer-songwriter Lay Low. Hoewel zij zelf ook kan zingen, besloot ze om Systur te benaderen om dit liedje te zingen bij de IJslandse voorronde. Dit komt doordat ze zichzelf niet meer in de schijnwerpers wilde zetten en liever een leventje achter de schermen wilde hebben met haar gezin.
Tijdens de promotie van het lied zijn de zussen erg vocaal geweest over mensenrechten, en in het bijzonder transrechten. Zo droegen ze tijdens interviews meermaals ‘trans rights are human rights’ op hun shirts.
ISRAËL
In Israel won Michael Ben-David de nationale finale en mocht daarmee met het lied “I.M” naar Turijn brengen. Het was een tijdje onduidelijk of Michael naar Italië af zou reizen vanwege de ongeregeldheden in Israël, maar gelukkig kon hij gewoon optreden tijdens de tweede halve finale.
ITALIË
Het gastland van dit jaar brengt twee artiesten die in eigen land immens populair zijn. Ook in Nederland zijn we bekend met één persoon van het duo; hij werd namelijk tweede in 2019 met het veel gestreamde lied ‘Soldi’, net achter Duncan Laurence die er met de winst vandoor ging. De terugkerende artiest is Mahmood en zingt dit jaar samen met Blanco het nummer ‘Brividi’.
Hoewel het lied volledig Italiaanstalig is, is het enigszins verbonden met Nederland. Zo is de officiële videoclip van het nummer op meerdere plekken in Nederland opgenomen, waaronder enkele straten in Amsterdam waar de twee doorheen fietsen.
KROATIË
Dit jaar mocht Mia Dimšić na het winnen van de Kroatische voorronde met het liedje ‘Guilty Pleasure’ naar Turijn. Kroatië doet het al jaren niet zo best op het Songfestival. Sinds 2010 kwalificeerden ze slechts twee keer voor de finale, namelijk in 2016 en 2017.
LETLAND
Letland brengt dit jaar een dubbelzinnig lied, dat wordt opgevoerd door de muzikale groep Citi Zēni. Met ‘Eat Your Salad’ proberen de jongens de luisteraars te overtuigen om duurzamer te leven en dit doen ze op een vrij uitgesproken manier. Zo moesten ze voor het Songfestival de eerste regel van het lied censureren, omdat deze niet bepaald kindvriendelijk is.
LITOUWEN
Na het winnen van de Litouwse nationale finale mocht Monika Liu naar het grote evenement in Turijn. Ze doet dit met het lied ‘Sentimentai’ dat volledig Litouws is. Dit is erg merkwaardig, want de laatste keer dat Litouwen een liedje in eigen taal stuurde, was in 1999.
MALTA
Malta wordt dit jaar gerepresenteerd door Emma Muscat, die door het meedoen aan een Italiaanse talentenjacht al naam heeft gemaakt in Italië. Ze won de nationale finale in Malta met het liedje ‘Out of Sight’, maar dit is niet het nummer dat ze naar het Songfestival bracht. Ondanks de televoters in eigen land op dat liedje hadden gestemd, besloot ze het weg te gooien en met ‘I Am What I Am’ naar Turijn te gaan, wat leidde tot boze reacties.
MOLDAVIË
Moldavië wordt dit jaar vertegenwoordigd door echte Songfestivalveteranen. De band Zdob şi Zdub, die dit jaar samenwerkt met het duo Frații Advahov, was in 2005 en 2011 ook al te zien op het Eurovisiesongfestival namens Moldavië. In deze jaren werden ze respectievelijk zesde en twaalfde in de grote finale. Dit jaar besloten de Moldavische mannen het lied ‘Trenulețul’ ten gehore te brengen. Dit betekent ‘de kleine trein’ in het Roemeens en gaat over een treinreis van de Moldavische hoofdstad Chișinău naar het Roemeense Boekarest.
MONTENEGRO
Na een jaartje van afwezigheid is Montenegro weer terug op het Songfestival, en deze keer met een artiest die al vrij bekend is in eigen land. Vladana werd intern gekozen en zingt het lied ‘Breathe’.
NEDERLAND
Dit jaar heeft de Nederlandse selectiecommissie gekozen voor Stien den Hollander, beter bekend als S10, en haar Nederlandstalige lied ‘De Diepte’. Dit is voor het eerst in 12 jaar tijd dat Nederland weer een lied in eigen taal durft te sturen, na het debacle van Sieneke in 2010. Stien beschrijft haar lied als een liefdesbrief aan haar verdriet en zegt dat het verdriet dat je hebt, er mag zijn.
NOORD-MACEDONIË
In Noord-Macedonië won Andrea de nationale finale met ‘Circles’. Na de Noord-Macedonische voorronde, besloot ze haar lied een klein beetje aan te passen om deze nog aantrekkelijker te maken voor het Europese publiek.
NOORWEGEN
Noorwegen brengt dit jaar een merkwaardige act naar Turijn. Tijdens de Noorse nationale finale wisten twee gele wolven met ‘Give That Wolf A Banana’ de meeste stemmen te verzamelen, waardoor zij Noorwegen mogen vertegenwoordigen. De twee wolven noemen elkaar ‘Jim’ en ‘Keith’ en samen vormen ze het duo Subwoolfer. Volgens hun ‘tolk’, die ze hebben doordat ze zelf geen woorden spreken, komen de wolven van de maan en zijn ze op aarde gekomen om buitenaardse muziek te verspreiden. Wie er achter Subwoolfer zit, is niet bekend, maar er wordt gespeculeerd dat de gebroeders Ylvis (bekend van ‘What Does The Fox Say?’) onder de gele maskers zitten. Een andere veelgenoemde naam is Ben Adams, maar niemand lijkt te weten of dit de waarheid is.
OEKRAÏNE
Oekraïne verzorgde dit jaar (nog voor de oorlog) een nationale finale, die werd gewonnen door Alina Pash, maar omdat ze de Oekraïense wet had overtreden, besloot de televisieomroep de act op de tweede plaats naar Italië te sturen. Kalush Orchestra mocht daarom naar Turijn met het lied ‘Stefania’, dat gaat over de moeder van de leadzanger. Het lied ‘Stefania’ wordt sinds de oorlog gezien als strijdlied, waarbij de moeder ‘Stefania’ metaforisch wordt beschouwd als het moederland Oekraïne. Eén van de bandleden was vorig jaar ook op het Songfestival te zien als lid van Go_A, die vijfde werd namens Oekraïne.
OOSTENRIJK
Dit jaar koos Oostenrijk voor de DJ LUM!X en zangeres Pia Maria. Samen performen zij dit Songfestival het uptempo EDM-lied ‘Halo’. Pia Maria is niet alleen zangeres van beroep; ze is ook nog eens make-upartieste.
POLEN
Polen wordt dit jaar na een nationale finale gerepresenteerd door Krystian Ochman, die het lied ‘River’ zingt. Hij won eerder al The Voice of Poland en laat zijn vocale bereik in het ‘River’ duidelijk horen.
PORTUGAL
Ook in Portugal werd er een nationale finale georganiseerd, die werd gewonnen door MARO. Het lied heet ‘saudade, saudade’, maar dat heeft eigenlijk geen goede vertaling. Het is een soort verlangen, dat ook enigszins melancholisch is. De achtergrondzangeressen in MARO’s performance zijn goede vriendinnen van haar.
ROEMENIË
Roemenië wordt dit jaar gerepresenteerd door WRS met het Spaans- en Engelstalige ‘Llámame’. Hij won in Roemenië de nationale finale, waardoor hij naar Turijn mocht om zijn land te vertegenwoordigen.
SAN MARINO
In San Marino werd ook dit jaar een nationale finale georganiseerd, waar talenten uit zowel binnen- als buitenland zich mochten aanmelden. San Marino is immers een klein landje en heeft niet zo veel artiesten, waardoor ze tegenwoordig hulp uit het buitenland nodig hebben. Ze stuurden voorheen in 2012, 2013, 2014 en 2017 dezelfde zangeres vanwege het gebrek aan eigen zangers.
Uit de voorronde is dit jaar de ietwat excentrieke Achille Lauro gekomen met het lied ‘Stripper’. Hij is al een bekende naam in Italië en deed dit jaar ook mee aan het Italiaanse festival waar de Italiaanse inzending wordt gekozen.
SERVIË
De inzending van Servië klinkt in eerste instantie als een vreemd lied, met lyrics waarin de naam ‘Meghan Markle’ voorkomt. Toch is de betekenis van het lied een stuk artistieker en dieper dan het lijkt, want zangeres Konstrakta levert in ‘In Corpore Sano’ kritiek op de gezondheidszorg in Servië. De titel van het lied, net als sommige regels, zijn Latijn en komen van het spreekwoord ‘mens sana in corpore sano’, wat ‘een gezonde geest in een gezond lichaam’ betekent.
SLOVENIË
Slovenië wordt dit jaar gerepresenteerd door de band ‘LPS’, wat staat voor ‘Last Pizza Slice’. De band, die op de middelbare school werd gevormd, wist de Sloveense nationale finale te winnen met het lied ‘Disko’. De songtekst, die ook compleet Sloveens is, gaat over een waargebeurd verhaal waarbij leadzanger Filip in een discotheek werd gedumpt door zijn vriendin.
SPANJE
Spanje wordt dit jaar gerepresenteerd door Chanel, die de nationale finale won met het lied ‘SloMo’. Dit lied was origineel geschreven voor Jennifer Lopez, maar gezien zij dit niet oppakte, ging het naar Chanel. Chanel zingt dit lied vanavond in combinatie met een hele intensieve choreografie, maar ze heeft in de nationale finale bewezen dat ze deze combinatie onder de knie heeft.
TSJECHIË
Tsjechië wordt dit jaar gerepresenteerd door We Are Domi, dat afgeleid is van de naam van zangeres Dominika. Dominika is de enige Tsjechische van de drie bandleden; de twee jongens zijn eigenlijk Noors. Samen brengen zij het EDM-lied ‘Lights Off’.
VERENIGD KONINKRIJK
Dit jaar slaat het Verenigd Koninkrijk het helemaal over een andere boeg! Vorig jaar ontving het Verenigd Koninkrijk met Embers van James Newman een totaal van nul punten; iets wat nog niet eerder is voorgekomen sinds het nieuwe puntensysteem in 2016 is ingevoerd. Volgens de bookmakers is deze keuze van het Verenigd Koninkrijk een goede keus geweest, want het land staat voor het eerst in jaren tijd in de top 10 van grote kanshebbers. Dit jaar koos het land intern voor Sam Ryder en het liedje Space Man, een uitdagende song die een hele grote stembereik vereist. De zanger, die ertoe in staat is om de hoge noten in het nummer te raken, is bovendien al razend populair op platformen als TikTok en Instagram en heeft daarmee een groot bereik. Of dit invloed gaat hebben op de punten van de televoters, zullen we vanavond nog maar eens zien...
ZWEDEN
Door het winnen van de Zweedse nationale voorronde mocht zangeres Cornelia Jakobs naar het podium in Turijn met het lied ‘Hold Me Closer’. Dit lied is door Cornelia zelf, haar goede vriendin Isa Molin en haar huidige vriend David Zandén geschreven en gaat over een relatie die is uitgegaan. Toen het lied nog moest worden geschreven, was Cornelia nog niet samen met David, maar tijdens het maken van het nummer zijn de twee naar elkaar toegegroeid, wat uitmondde in een relatie.
Cornelia heeft eerder in 2011 en 2012 geprobeerd om naar het Songfestival te gaan, maar beide keren wist ze in de girlband Love Generation de nationale wedstrijd niet te winnen.
ZWITSERLAND
Dit jaar heeft Zwitserland intern gekozen voor een rustige ballade. Marius Bear mocht het liedje ‘Boys Do Cry’ naar het grote podium in Turijn brengen.