21 juni, dan is het zover, eindelijk zomer. We hebben lang moeten wachten maar het moment is dan eindelijk daar. De afgelopen dagen hebben we al een beetje kunnen genieten van het zonnetje en gieren de zomerkriebels weer door ons lijf. Daarom een aantal zomerse feitjes op rij...
Slagroomijs, roomijs, waterijs, yoghurtijs, sorbetijs... Er zijn enorm veel verschillende soorten ijs. In de zomer is dit een heerlijke verkoeling wanneer de temperaturen weer beginnen te stijgen. Wist je dat je over een bolletje ijs doe je ongeveer 50 likjes. Zo'n bolletje bevat ongeveer 50 milliliter. Maar hoe zit dat op jaarbasis? Per jaar likken we zo'n acht liter aan ijs weg. Omgerekend in ijsbolletjes zijn dat er maar liefst 160! Nog een leuk ijsfeitje: het grootste ijsje ooit gemaakt is 3 meter en 8 centimeter groot. Het is gemaakt door een paar Noren en heeft zelfs het Guinness Book of Records behaald. Het reuze ijsje bestond uit 1.080 liter vanille-ijs en 60 liter chocolade. Het hoorntje waar het ijs in woog 75 kilogram.
De term hot girl summer/ hot boy summer is je vast niet ontgaan en dat heeft ook zo zijn redenen. Het is namelijk het ideale moment om een man te versieren. In de zomer ervaren de mannen enorm veel voordelen van de zon. Zo maken mannen maken in de zomer gemiddeld 30 procent meer testosteron aan. Ook worden mannen sneller verliefd in de zomer door de extra aanmaak van hun hormoonstofwisseling. De zon geeft ultraviolet licht af en dat helpt om vitamine D in onze huid aan te maken. Door die extra aanmaak van vitamine D, verbetert dat het sperma en worden mannen zelfs vruchtbaarder.
Momenteel hebben we een enorme hittegolf hier in Europa maar het is lang niet zo warm als de hoogst gemeten temperatuur ooit. In 2020 werd in de Calfornische Mojavewoestijn een temperatuur van 54,4 graden Celsius gemeten. Of de meting correct is verlopen wordt nog uitgezocht door de Wereld Meteorologische Organisatie. Eerder werden er ook op andere plekken in de wereld hogere tempraturen gemeten, maar die zijn door meetfouten geschrapt. Wist je dat het in de stad tot 7 graden warmer kan zijn dan op het platteland? Dat heeft te maken de bebouwing, of er water in de buurt te vinden is en of er veel schaduw te vinden is.
Dat warmte veel met ons lichaam doet, heb je al kunnen lezen bij het stukje over de mannen. Maar warmte haalt niet altijd het beste in ons naar boven. Hoe dichter je bij de evenaar woont, hoe gewelddadiger het daar is. Zo zijn de misdaadcijfers in Amerikaanse warmere steden hoger dan in koele steden. Dit komt omdat onze lichaamstemperatuur stijgt en je daardoor prikkelbaarheid toeneemt. Je hartslag en bloeddruk stijgen, je ademhaling wordt zwaar en je huid gaat zweten. Verder zijn we in de zomer minder productief. Door de warmte raken we sneller afgeleid en kunnen we dus minder goed presteren. Ook zijn we door het warme weer gevoeliger voor zwakke argumenten, zijn mensen impulsiever en minder kritisch ten aanzien van het nemen van besluiten.