De Marianentrog is een unieke plek op de wereld. Deze trog is namelijk de diepst bekende plek op aarde; de bodem is gelegen op zo'n elf kilometer onder de zeespiegel. Dit is nog dieper dan de Mount Everest (de hoogste plek op aarde) hoog is. Dit betekent dat je de Marianentrog zou kunnen vullen met de lengte van de Mount Everest en dat de trog dan nog steeds niet volledig gevuld is.
De Marianentrog is vanwege de diepte moeilijk te onderzoeken, maar tegenwoordig hebben we al erg veel kennis weten te vergaren over deze bijzondere plek. Er wordt nog altijd onderzoek gedaan naar dit buitengewone natuurverschijnsel en er worden met regelmaat nieuwe fauna gevonden in de diepte.
OntstaanDe Marianentrog is een diepzeetrog. Troggen komen op meerdere plekken op de wereld voor en ontstaan bij de grens tussen twee aardplaten. Dit betekent niet dat er bij elke plaatgrens een trog ontstaat, want het komt alleen voor als er sprake is van subductie. Subductie houdt in dat een zwaardere plaat onder een lichtere duikt. Dit kan dus alleen gebeuren wanneer twee platen naar elkaar toe bewegen.
In het geval van de Marianentrog duikt de Pacifische aardplaat onder de Filipijnse aardplaat. Aardplaten kunnen erg dik zijn en daardoor verdwijnt de Pacifische plaat erg diep onder het zeeniveau. Vanwege deze plaatbewegingen is er ook veel sprake van
vulkanisme in de omgeving.
11 kilometerHet diepste punt van de Marianentrog ligt op zo'n 11 kilometer onder zeeniveau. Op deze diepte is de druk van het water zo ontzettend hoog dat je het niet kunt verkennen zonder speciale apparatuur. Dit is dan ook de reden waarom een groot gedeelte van de trog nog onontdekt is gebleven.
In totaal waren er slechts vier momenten waarop mensen af zijn gedaald in de Marianentrog. In 1960 was het een Amerikaans-Zwitsers duo dat zo dapper genoeg was om de diepte als eerst te verkennen. Zij kwamen tot een diepte van 10.911 meter in een speciale onderzeeër. In 2012 ging filmregisseur James Cameron, bekend van de Avatar-films, de diepte in en bereikte de 10.908 meter.
In de grote diepte is er geen zonlicht, maar met behulp van de technologie in de onderzeeërs hebben onderzoekers kleine fragmenten kunnen zien van wat zich afspeelt in de trog. Er werd onder andere plastic gevonden, wat betekent dat de menselijke vervuiling niet alleen op het hoogste punt van de aardkorst te vinden is, maar ook op het laagste.
FaunaDoordat er zo'n hoge druk is in de Marianentrog, waren onderzoekers in de veronderstelling dat er dieper dan 6 kilometer geen leven was. Dit bleek echter niet waar toen er tijdens de afdalingen onbekende dieren werden ontdekt. Voorbeelden hiervan zijn de
'spookvis' en de
draakvis. Dit is slechts een kleine greep uit het leven in de diepzeetrog. Er zijn namelijk nog veel meer onontdekte vissoorten die de mens nog nooit heeft gezien.
CompetitieJe bent aan het einde van het artikel gekomen en zoals elk Zomeractie-artikel is ook deze voorzien van een competitie.
Het is de bedoeling dat jij een beeld schetst van een nieuw ontdekt gebied in de Marianentrog. Dit mag je doen op een door jou gekozen creatieve wijze. Je kunt bijvoorbeeld een tekst schrijven, een tekening maken of misschien een collage samenstellen. Zorg ervoor dat je overbrengt wat voor soort nieuwe flora en fauna je vindt en en hoe deze eruitzien.
Laat je creativiteit los en mail je uitwerking
uiterlijk 7 september 23:59 naar
Juntos. De top 5 wint een
bijpassende set die is gemaakt door Sas.