Goedendag allemaal!
We zijn vandaag weer terug met de onbekende dierenreeks, editie 8 alweer.
Vandaag bespreek ik met jullie een van (bijna) ieder(e) soort: een vogel, een reptiel, een amfibie, een zoogdier en een vis.
Amazonekroontiran
Op het eerste oog lijkt dit een normaal bruin zangvogeltje met een veestaart (links), maar op zeldzame momenten spreidt het vogeltje zijn hele kuif en zie je prachtige kleuren. In het geval van een mannetje is dat een rood met blauwe kuif en in het geval van het vrouwtje een geel met oranje kuif. Ze spreiden deze kuif alleen om indruk te maken op een ander vogeltje en na het paren.
De vogels leven alleen in het noorden van Zuid-Amerika, maar zijn (nog) niet bedreigd. Ze eten insecten en alhoewel het zangvogels zijn, zijn ze relatief stil.
Mary River Schildpad
De Mary River schildpad of Elusor Macrurus is pas voor het eerst wetenschappelijk beschreven in 1994 door Cann en Leggler. Dit komt, omdat het lange tijd niet duidelijk was waar de schildpad vandaan kwam en er voornamelijk in gehandeld werd in dierenwinkels zonder dat er onderzoek naar het dier gedaan was. In 1990 is ontdekt dat de schildpad alleen voorkomt in de Maryriver in Australië (vandaar ook de naam).
Op de foto hiernaast kan je de schildpad zien. Dan snap je gelijk waarom hij de bijnaam 'punkschildpad' heeft gekregen. Er groeit immers vaak mos op het lichaam en hoofd van deze schildpadden.
De jonge beestjes eten voornamelijk insectenlarven en naar mate de dieren ouder worden eten ze steeds meer planten tot ze volledig herbivoor worden.
Het speciale aan deze schildpad is dat hij erg lang onder water kan blijven voor een schildpad, namelijk tot ongeveer 72 uur. Dat komt omdat zij kunnen ademen onder water via hun geslachtsorganen aan de cloaca.
Titicacakikker
De Titicacakikker is net als de schildpad hierboven vernoemd naar het gebied waar hij leeft. De kikker leeft immers alleen in het Titicacameer in Zuid-Amerika. Het ligt in de Andes tussen Peru en Bolivia. Omdat de kikker zo'n klein leefgebied heeft, het een lokale lekkernij is en de rivier steeds meer wordt vervuild, wordt deze ook ernstig bedreigd. Om de kikkersoort te redden zijn verschillende dierentuinen begonnen aan kweekprogramma's, een daarvan is Dierenpark Amersfoort.
De kikkers zijn bijna altijd onder water te vinden, omdat deze zuurstof kunnen opnemen met hun huid. Deze zelfde huid zit erg los van hun lichaam, waardoor ze er verrimpeld uitzien. Dat maakt ze ook uniek ten opzichte van de kikkers die we in Nederland of België gewend zijn. Verder bestaat hun dieet voornamelijk uit insecten en vissen.
Wolvarken
Het dier wat we nu gaan bespreken wordt ook wel eens een varken in schaapskleren genoemd, het is immers een wolvarken. Zoals je kunt zien op de afbeelding heeft het varken een stugge vacht die lijkt op wol, echter is het gewoon haar.
Het varken komt oorspronkelijk uit Hongarije, maar wordt in veel landen gehouden voor het vlees. Net zoals de hierboven besproken kikker, is dit dier ook een plaatselijke lekkernij. Het varken is op deze manier door mensen gefokt en daarom heeft hij zulk haar gekregen, hij is niet door de tijd geëvolueerd.
Er zijn op dit moment drie soorten wolvarkens, die alleen verschillen qua kleur. De drie worden niet beschouwd als aparte rassen, omdat de kleuren te weinig van elkaar verschillen. Het loopt van blond, naar 'zwaluwbuik', naar roodharig, waarbij zwaluwbuik er qua kleur tussenin zit.
Koboldhaai
Als je de koboldhaai ziet op de afbeelding, zou je misschien denken dat dit een oudere, uitgestorven diersoort is door de grove bouw en relatief slechte foto. Echter komt dit, omdat het een haai is die heel diep in de oceaan leeft. De haai behoort ook tot de familie van de 'Mitsukurinidae', een familie die al 125 miljoen jaren bestaat.
Omdat deze zo diep in de oceaan leeft, is er ook relatief weinig over hem bekend. Pas aan het begin van deze eeuw zijn de haaien ontdekt en het is nog niet zeker hoe diep ze precies leven of hoeveel er van deze soort bestaan.
Wel is er bekend dat deze vis vaak een lengte heeft tussen de drie en vier meter, maar er zijn ook exemplaren gezien van ongeveer zes meter. Verder kan de vis tenminste honderdzestig kilo wegen en eet het voornamelijk bodemwissen zoals de grenadiersvis. Deze vissen leven zo'n 200 tot 7000meter diep, dus ergens in die range leeft de koboldhaai ook.