Iedereen heeft wel een aantal watersporten beoefend, denk aan de meest bekende zoals zwemmen, waterpolo, zeilen, snorkelen, duiken of surfen. Alleen daar houdt het nog lang niet op met alle mogelijke sporten. Jullie kunnen er vast nog een aantal bedenken. Hieronder lichten we nog een aantal watersporten uit die wat minder bekend zijn onder het grote publiek. Wellicht kunnen jullie die ook eens uitproberen!
Wakeboarding Wakeboarding zou je kunnen verwoorden als 'watersnowboarden'. Het is een sport die vaak verward wordt met waterskiën waar je op twee latten achter een boot aanscheurt, maar wakeboarding is een sport die draait om trucs en stunts uitvoeren. Bij wakeboarding sta je net als bij waterskiën op een bord en houd je vast aan een touw dat vastzit aan een speedboot of kabelbaan, waardoor je vooruit gaat. Voorbeelden van trucs die gedaan worden tijdens het wakeboarden zijn de 360 (volledig rondje draaien), de tantrum (een salto achterover maken) en de grabs (vastgrijpen van het bord in de lucht).
Wakeboarding is bedacht door Tony Finn in 1985. Tony was een surfer uit San Diego, in de Verenigde Staten. Hij ontwikkelde een soort klein surfboard met twee voetbanden, zodat je er beter stunts mee kon uitvoeren.
Onderwaterhockey Zoals de naam al zegt, is onderwaterhockey een vorm van hockey die je onderwater moet spelen. In tegenstelling tot hockey, maar net als bij ijshockey, wordt dit spel gespeeld met een puck. De bedoeling van deze sport is om je puck over de bodem van het zwembad te spelen in het doel van de tegenstander. Dit wordt gedaan zonder zuurstoftanks of perslucht, op eigen kracht. De sticks zijn wel veel korter, zodat ze gemakkelijk onder water te bewegen zijn.
Deze sport werd bedacht in 1956 in Groot-Brittanië. Een groep duikers zocht een alternatief om in de winter ook hun conditie op pijl te houden, en dit kon gewoon in een binnenzwembad gedaan worden.
Kneeboarden Door de naam te vertalen, zou je al kunnen raden waar deze sport overgaat. Kneeboarden is niet meer dan surfen met je knieën. De sport wordt geknield beoefend. Maar denk niet dat het een makkelijke sport is. Er is namelijk aanzienlijk armkracht nodig en je moet je heupen goed kunnen bewegen. Veel heb je echter niet nodig om deze sport te beoefenen: een board, een speedboot of een kabel waar je aan voortgetrokken wordt en een touw van ongeveer 20 meter. Net als bij wakeboarding kunnen verschillende trucs gedaan worden.
Kneeboarden deed zijn intreden in de jaren ’70. Een groep surfers (George Greenough, Steve Lis, Peter Crawford en Ron Romanosky) probeerden het uit met ronde houten platen. Later is het de plank geëvolueerd naar de kneeboard die we nu kennen. In het begin was het nog lang niet zo populair als dat het nu is: inmiddels worden er ruim 100.000 kneeboards per jaar verkocht.
Wipe-out Wipe-out is een groot parcours met verschillende obstakels dat gebouwd is boven het water. De bedoeling is om droog aan de overkant te komen. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Dit concept is bekend geworden door het Tv-programma waar spelers tegen elkaar streden voor geld. In Nederland kwam dit programma in 2009 op de buis. Maar je kunt het spel nu ook zelf spelen in Zoelen. Ze bieden twee verschillende banen aan; blauw of geel.
Mocht je geïnteresseerd zijn, kun je kijken op www.wipeout.nl
Voor deze competitie is het de bedoeling om een creatieve watersportoutfit te maken. Want hoe zou jij op een wakeboard staan of wat zou jouw leipe Wipe-out-outfit worden? Een wetsuit is natuurlijk een veilige optie, maar je kunt hiermee alle kanten op.
Je kan gebruik maken van je eigen gaderobe of die van iemand anders. Als je iemand anders gaderobe gebruikt, vraag het dan eventueel voor toestemming. Bij deze in ieder geval vast toestemming om de garderobe van Sas te gebruiken.
Je inzending mag naar het Nieuwsteamaccount verzonden worden. Je hebt hier tot en met 10 augustus 23:59 uur de tijd voor. De top 5 creatiefste inzendingen ontvangen onderstaande set.